Taban-Tavan Endeksi!

10.08.2020 09:27
  •  A 

Cuma günü böyle bir endeks yaşadık. Öncesinde perşembeden gelen satışların tabanlar yaşattığını gördük. Sonrasında ise, bazı hisselerde tavanlar yaşandı. Bu boyutta hareketlilik normal bir piyasa davranışı değildir. Tamamen panik ve paniğin tetiklediği algoritmaların endeks ve hisselerdeki yansımalarıdır. 

Döviz kurlarında, swap  TL faizlerinde ve cds'lerimizde yaşanan sert hareketlerin yarattığı panikle bunları yaşadık. Gördüğünüz gibi, beklentisi yüksek hisselerde bile çok sert düşüşler ve tabanlar görüldü. Ama sonrasında tabandan tavana % 20 marjlar yaşandı. Eğer gün içi marj % 20 olsaydı, gün içi oranlar belki de % 40'ları bulabilirdi.

Maalesef bir süre bu hareketlilik yatışana kadar benzer hareketleri yaşayabiliriz. Dolar kuru bu haftaya da 7.30 üzerinde işlemlerle başladı. 7.27 üzerinde kalması halinde büyük bir fincan-kulp tekniği nedeniyle 7.59 - 8.55 seviyelerine gidilmesi riskini görüyorum. Bakalım piyasa nasıl yatışacak yaşayıp göreceğiz.

Türkiye Navtex İlan Etti!
              Oruç Reis Araştırma gemisi ile akdenizde yeni bir navtex ilan ettik. Mısır ve Yunanistan'ın münhasır bölge anlaşması sonrası yapılan bu ilan ve bölgeye donanmamızın konuşlanması gergin bir hafta başlangıcı yapmamıza neden olacak gibi duruyor. Temkinli durmaya devam etmek zorundayız.

Endeks Bazında Devre Kesici Uygulaması!
              BIST'de yeni bir devre kesici uygulamaya geçiyoruz! Birinci eşik, % 5 ve daha fazla kayıplar halinde ve ikinci eşik olarak % 7 ve daha fazlası kayıplar halinde BIST'de tümden devre kesici uygulanacak. Devre kesici uygulaması için birşey demiyorum. Ama toplamda 30 dakika süre bana göre çok fazla. 10 Dakikanın makul bir süre olacağı görüşündeyim. 

Marjlar Çok Fazla!
              Cuma günü yaşanan gün içi marjlar nedeniyle, tekniklerde yorum yapmak, öngörü vermek çok zor. Ben açık öngörülerde gerçekleşmeler halinde kar satışları yapılarak, yeni pozisyon için bir süre izlemede kalınmasının daha tedbirli bir davranış olacağı görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.08.2020
    03:42

    Dolar kurunun 7.27 direncini zorlaması BIST'de panik oluşmasına, panik satışlar algoritmaların çalışmasına neden oldu. Beklediğimin üstünde sert bir satış yaşadık. 1.056'daki gap'in de altına indik. Hisselerin çoğunda yine devre kesiciler yaşandı. Şimdi g&oum... Devamı »

  • 06.08.2020
    09:30

    Teknik dikkat çektiğim gapler kapanınca beklediğim gibi alım tepkileri geldi. Ama öncesinde yine beklenti yazımda dikkat çektiğim, dirençlerde gap kapanış uyarılarına kulak asmayanlar gapler kapanırken panikle satış yapabilirler, bu da ekstra düşüşlere neden olur ... Devamı »

  • 05.08.2020
    09:26

    Bir süredir ısrarla BIST'in 1.204(120.464) direncini geçmesinin zor olacağını ve bu direnç seviyelerinde kar realizasyonu beklediğimi, bu nedenle en az % 50 nakit korunmasının tedbirli bir yatırım davranışı olacağını yazıyordum. Tüm bu beklentilerimin ana dayanağı da tama... Devamı »

  • 04.08.2020
    09:27

    Bayram tatilini bitirdik ve yeniden işimizin başına döndük. Benim için dinlendirici bir tatil oldu. Şimdi sorun en kısa zamanda piyasalara adapte olmak. Umarım zorlanmadan bunu başarırım. BIST'e teknik bakınca yükseliş kanalı aşağı yönlü kırılmış ve teknik bir... Devamı »

  • 27.07.2020
    00:01

    Bu hafta tatildeyim. Ama bu sefer ekranım yanımda. Mümkün oldukça gündemi ve borsayı takip etmeye çalışacağım. Haftaya iki sıfır atılarak borsaya başlayacağız. Hisselerin değerlerinde hiç bir değişiklik olmayacak. Sadece endeksler iki sıfır atılmış olarak hesa... Devamı »