Akdeniz'de Sular Çok Isındı!

11.08.2020 09:39
  •  A 

Yurtdışı borsalarda pozitif gelişmeler var. Fakat bizde ise birçok risk birlikte sürüyor. Bu nedenle de BIST'in üzerinde ciddi bir baskı var. Mısır Libya'dan sonra Suriye'ye de çok büyük olmasa da asker gönderdi. İran Devrim Muhafızları ile koordineli şekilde Esad yanında yer almak için bunu yaptı. İdlib bölgesinde yerleşmiş durumdalar. Aynı şekilde Libya'da da karşımızda duruyorlar. 

Ama bundan daha sıcak gelişme ise, Akdeniz! Bölgenin iki ülkesi Yunanistan ile ülkemiz arasında gerilim iyice artmış durumda. Türkiye'nin yıllar sonra nihayet haklarına sahip çıkmaya başlaması, batının şımarık çocuğu Yunanistan'ı germiş durumda. Kendisinin sandığı Ege ve Akdeniz'de gerçeğin öyle olmadığını ya kabullenecek, ya da arkasındaki batılı dostlarına güvenip gözünü karartıp bize askeri bir tepki verecek. Buna cesaret ederse ya şimdi eder, ya da haklarımızı kabullenip adil paylaşım konusunda uzlaşmak zorunda kalır. Yunanistan'dan olgun bir davranış pek beklemiyorum. Arkasındaki başta Fransa olmak üzere sözde bizim de müttefikimiz olan ülkelere güvenerek aymazlıkla davranabilir. Bu risk ciddi. 

Birebirde iki ülkeyi bir savaş ortamında bırakmazlar. Çünkü böyle bir durumda Türkiye gaspedilen birçok hakkını güç ile geri alır. Bu durum dostlarımızın(!) işine gelmez. O nedenle anlık bir çatışma riski olsa da, olası bir savaş başladığı gibi bastırılabilir. Ama bunu yaparlarken zamanında ortak tatbikatta Muavenet Gemimizi vurdukları gibi bir hareket yaparlarsa bölgede çok şey değişir. NATO net şekilde sorgulanır. Bölgesel müttefiklikler çok değişir.

Lakin olası bir Akdeniz savaşına göz yumarak, bu esnada Suriye ve Irak üzerinde yıllardır temeli atılan uydu devletin ilanı da hedeflenebilir. Kısacası bölgede çok denklem var. Şu an için AB'den ayrılan İngiltere konuya daha sessiz kalıyor. İngiltere ile ilişkiler bizim için çok önemli. İngiltere dünyadaki savaş, bölünme ve sömürgelerin ana suçlusu olan ülkedir. Sonuçta kimse AB'yi de blok düşünmesin. AB'yi oluşturan ana ülkeler bile iki dünya savaşının karşılıklı tarafları olarak yıllarca savaşmışlardı. Hiç bir şey görüldüğü gibi gelişmeyebilir. 

Ben bir savaşın sonrasında olabilecek gelişmeler nedeniyle dünyanın huzuru çok daha fazla kaçabileceği için, bunu ABD ve Fransa dışında çok fazla ülkenin isteyeceğini düşünmüyorum. Umarım savaş riski devamlı azalır. Savaşların kimseye hayrı yok. Irak, Suriye, Libya gerçekleri gözümüzün önünde duruyor.

İşte böyle bir ortamda BIST ne yapar sorusunun cevabını bulmak çok da kolay olmuyor. Akdeniz riski olmasa BIST de dışarıya uyar diyeceğim ama, bölgesel gerilim çok önemli bir risk. Bu süreç durulana kadar kesinlikle kredili olmayın derim. Bir miktar da nakit olmasında yarar var. 

Bölgenin iki ülkesinin olası bir savaşı tetikleyecek çatışması, birbirlerine karşılıklı askeri müdahaleleri halinde BIST çok sert düşüş yaşar. Böyle bir gelişme sonrasında satışa yetişmek bile zor olur. Endeksin genelinde çok hızlı düşüşler yaşanır. Eğer böyle bir çatışma-savaş riskinden korkuyorsanız tedbirini öncesinde almanız doğru olur. 

Bu ortam yatışana kadar hisse bazlı odaklanmak daha doğru olur. Ama elde edilen karları da realize etmeyi bilmelisiniz. Hakikaten ne olacağı, nereye gideceği belli olmayan bir gerilim devamlı artıyor. Umarım silahlar patlamaz. 

Olası bir savaş riskini göz ardı edersek, üçüncü ve son çeyrekte ciddi bir büyüme trendinin başlamasını beklediğimi biliyorsunuz. Bu beklentim aşı haberleri ile de desteklenirse çok iyi bir son çeyrek yükselişi yaşanabilir.

Birbirine zıt iki önemli gelişme içinde yol bulmaya çalışmak gerçekten de çok zor. Umarım bizim için iyi-hayırlı olan gelişmeler yaşanır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.08.2020
    09:27

    Cuma günü böyle bir endeks yaşadık. Öncesinde perşembeden gelen satışların tabanlar yaşattığını gördük. Sonrasında ise, bazı hisselerde tavanlar yaşandı. Bu boyutta hareketlilik normal bir piyasa davranışı değildir. Tamamen panik ve paniğin tetiklediği algoritmaların en... Devamı »

  • 07.08.2020
    03:42

    Dolar kurunun 7.27 direncini zorlaması BIST'de panik oluşmasına, panik satışlar algoritmaların çalışmasına neden oldu. Beklediğimin üstünde sert bir satış yaşadık. 1.056'daki gap'in de altına indik. Hisselerin çoğunda yine devre kesiciler yaşandı. Şimdi g&oum... Devamı »

  • 06.08.2020
    09:30

    Teknik dikkat çektiğim gapler kapanınca beklediğim gibi alım tepkileri geldi. Ama öncesinde yine beklenti yazımda dikkat çektiğim, dirençlerde gap kapanış uyarılarına kulak asmayanlar gapler kapanırken panikle satış yapabilirler, bu da ekstra düşüşlere neden olur ... Devamı »

  • 05.08.2020
    09:26

    Bir süredir ısrarla BIST'in 1.204(120.464) direncini geçmesinin zor olacağını ve bu direnç seviyelerinde kar realizasyonu beklediğimi, bu nedenle en az % 50 nakit korunmasının tedbirli bir yatırım davranışı olacağını yazıyordum. Tüm bu beklentilerimin ana dayanağı da tama... Devamı »

  • 04.08.2020
    09:27

    Bayram tatilini bitirdik ve yeniden işimizin başına döndük. Benim için dinlendirici bir tatil oldu. Şimdi sorun en kısa zamanda piyasalara adapte olmak. Umarım zorlanmadan bunu başarırım. BIST'e teknik bakınca yükseliş kanalı aşağı yönlü kırılmış ve teknik bir... Devamı »