İçerideki Teknikler Mi, Dışarıda Pozitif Destek Mi Etkili Olacak?

04.08.2020 09:27
  •  A 

Bayram tatilini bitirdik ve yeniden işimizin başına döndük. Benim için dinlendirici bir tatil oldu. Şimdi sorun en kısa zamanda piyasalara adapte olmak. Umarım zorlanmadan bunu başarırım.

BIST'e teknik bakınca yükseliş kanalı aşağı yönlü kırılmış ve teknik bir düzeltme yaşanıyor. Bu arada yükseliş esnasında bıraktığımız 1.154(115.451), 1.126(112.676) gap boşlukları kapanmış. Bu gaplare özellikle dikkat çekiyordum. Peki bitti, kurtulduk mu gaplerden? Hayır. Çünkü hemen aklımıza gelen iki gap seviyesi daha var ki, onlar da; 1.100(110.067) ve daha altta yer alan 1.056(105.669) seviyelerinde bulunuyor. 

Kısacası gap risklerimiz için bitti kurtulduk diyemeyiz. Hoş, çok altlarda da gapler var ama, onları pandemi düşüşleri sonrası ilk tepkilerde oluşan boşluklar olarak gördüğüm için oralara inmek gibi korkum mevcut ortamda yok. Ama şu anki BIST'e özel teknikler bir düzeltme içinde olduğumuzu ve düşüşün devamının gelebileceği riskini gösteriyor. Bugün dış borsalardaki toparlanmaların olumlu desteği ile yükselerek açılış yapabiliriz. Ama sonrası önemli olacaktır. Eğer yeniden 29 Temmuz tarihli 1.120 seviyesini aşağıya kıracak olursak, 1.100 gap'ini de kapatabiliriz. Hatta biraz daha altında 1.087 ve 1.078 desteklerinin görülme riskini de güçlü görüyorum. Umarım dış piyasalar daha etkili olur.

Batı borsalarında da yaşanan düşüşler sonrasında destek tepkileri geldi. Gelişmiş borsaların çoğunda pozitif toparlanmalar görülüyor. Zaten destek-direnç tablosunda düştükleri desteklere daha öncesinde dikkat çektiğimi görmüşsünüzdür. Benim açımdan gelişmiş borsalardaki hareketler de tekniklere tam uygun çalışıyor. ABD'de seçim ertelenmediği takdirde, seçime kadar borsaların çok sert ve kontrolsüz düşmesini beklemiyorum. Yeni destek-teşvik paketleri yine gelecektir. İktidar 1 Tirlyon'luk yeni paket üzerinde çalışırken, Biden'in partisi bu yetmez 3,5 Trilyon'luk bir büyüklük olmalı diyor. Kısacası ABD ve AB piyasalarında düşük faiz ve bol likidite dönemi en azından Kasım ABD seçimlerine kadar sürecek gibi duruyor. Bu süre esnasında endeksler üst dirençler ve alt destekler arasında gel-git yapıyor.

Yabancı Takası Artıyor!
              BIST ve Türkiye olarak doğu akdeniz, Libya, Suriye, AB ve ABD yaptırım riskleri, kurlardaki baskı aynı şekilde sürmeye devam ediyor. Mısır ile Libya'da gerilim ciddi. Rumlar ve Yunanistan ile Doğuakdeniz'de risk yüksek. Ermenistan-Azerbaycan gerilimi tehlikeli gelişmelere açık. Bunlar gibi farklı risklerimiz de var. 

Ama tüm bu riskler arasında yabancı takasının düşmüş olduğu %49'lardan yeniden % 55 civarına çıkmış olduğunu görüyoruz. Israrla satan yabancıların bu sefer daha üstten sattıklarını geri almak zorunda kalacaklarını yazmıştım. En azından bankalar ve tuprs dışındaki hisselerde bu görüşüm doğru çıktı denebilir. Ama zaten bankalardan da uzak durduğumu biliyorsunuz.

Bugün enflasyon verisi gelecek. Enflasyondaki gelişim faizler ve kurlar açısından önemli bir gelişme olacaktır.

Kısacası, BIST için teknik riskler 1.120 altına inmesi halinde yeniden ciddiyet kazanır. Bu nedenle açılıştaki olası yüksek başlangıç sizleri gereğinden fazla rahatlatmasın. Tedbirli olmaya devam edin. Ama endeksten bağımsız pozitif hisse ayrışmalarını önceden olduğu gibi yine görebiliriz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.07.2020
    00:01

    Bu hafta tatildeyim. Ama bu sefer ekranım yanımda. Mümkün oldukça gündemi ve borsayı takip etmeye çalışacağım. Haftaya iki sıfır atılarak borsaya başlayacağız. Hisselerin değerlerinde hiç bir değişiklik olmayacak. Sadece endeksler iki sıfır atılmış olarak hesa... Devamı »

  • 24.07.2020
    11:45

    Pazartesi iki sıfır atılmış haliye BIST'i göreceğiz. Kafa karışıklığı olmasın diye söylüyorum. Hisse fiyatlarında değişiklik olmayacak. Sadece endekslerde sıfırlar atılacak. Yani şu an için 118.700 olan BIST, 1.187 puan olarak görülecek. Bu durumun piyas... Devamı »

  • 24.07.2020
    09:53

    Birkaç gündür yaptığım uyarılarımı, yukarıda ve aşağıda yer alan önemli teknik seviyeleri biliyorsunuz. Bu görüşlerimi koruyorum. Güne dış dünyadaki satışların etkisi ile satıcılı açılışlar yaparak başlayacağız. Vıop şu an 650 puan civarı eksi. BIST 1... Devamı »

  • 23.07.2020
    09:28

    Bugün 14.00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faiz kararı açıklanacak. Mevcut ortamda % 8.25 olan politika faizlerinde indirim yapılmasını beklemiyorum. Enflasyonda artış yönlü sinyaller tersine dönmeden, yeni bir faiz indirimini bu orta... Devamı »

  • 22.07.2020
    09:29

    Dün ABD ve AB'de yeniden gündeme gelen yeni finansal paketlerin katkısı ile ABD ve AB borsalarında yukarı yönlü grafiklere dikkat çekmiştim. Bunların etkisi ile BIST de yükselişe katılabilir dedim. Pozitif bir açılış bekliyordum. Eğer BIST de yükselişt... Devamı »