BIST'i Bankalar Mı Taşıyacak?

18.08.2020 08:58
  •  A 

Perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Son dönem TCMB'nın sıkılaştırıcı uygulamalarla piyasa faizini yukarı çektiğini görüyoruz. Piyasa mevduat faizleri ve kredi faizleri birlikte yükseliyor. Bu ortamda TCMB faiz artışı kararı verebilir mi bilmiyorum. Ama artan enflasyon ve kur baskısını bastırmak isterse, faiz artışı silahını kullanabilir. Burada önemli olan tercih ne olacak! Kısa vadede enflasyon ve kur artışını faiz silahı ile geçici olarak düşürmek mi isteyecek, yoksa üretime yönelik düşük faizi koruyarak enflasyonun ortadan kaldırılmasının yolunun üretimden geçtiğine mi işaret edecek göreceğiz.

İşte bu ortamda teknik grafiklere bakınca az sayıda hissede yukarı görüntüler görüyorum. Ama bankacılık sektöründe ise, sektör olarak pozitif bir grafik var. Bankaların açıklanan karlarına bakınca zaten iskontolu oldukları gerçeğini herkes biliyor. İçinde bulunduğumuz riskler nedeniyle bankalardan uzak duruluyor. Her fırsatta satan yabancı geri dönmeden sektöre gönül rahatlığı ile öngörü veren analist ben dahil çok az. Ama dün hem bireysel, hem de sektör olarak bankaların grafiklerini güzel gördüğüm için destek-direnç paylaşımlarımı yaptım. Bu tablolar geçerliliğini bugün de koruyorlar. Eğer bankalar yukarı gidecek olursa, BIST'i de son BIST paylaşımlarımdaki seviyelere doğru çekecektir.

Kısacası bankalar sektör olarak yine hareketli olabilir. Bunun dışında hisse bazlı ayrışmalar yine de yaşanacaktır. 

Diğer riskler ve gelişmelerde ekstra bir değişiklik yok. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.08.2020
    08:55

    Ülkemizde ve dünya genelinde pandemide vaka sayısı yeniden artmaya başladı. Bazı şehirlerde tedbirler uygulamaya alınmaya başlıyor. Ama turizm ivmesi bozulmasın diye, tedbirler konusunda biraz gevşek davranıldığını düşünüyorum. AB Türk vatandaşlarına zorunlu haller vize... Devamı »

  • 13.08.2020
    09:30

    Bilançolar tamamlanmaya başladı. Son bir-iki gün içinde tavanlayan bazı hisselerin gelen bilançolarında bozulmalar, ciddi zararlar görüyoruz. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de artarak sürüyor. Fransa'nın AB ortaklarımızla bölgede deniz güc&u... Devamı »

  • 12.08.2020
    09:47

    Rusya'dan gelen aşıyı bulduk haberi ve Putin'in ''kızıma da aşı yaptırdım'' açıklaması sonrasında ons altın ve gram altında sert düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşte önemli diğer bir etki olarak ise, ABD'de gelen enflasyonda artış görün... Devamı »

  • 11.08.2020
    09:39

    Yurtdışı borsalarda pozitif gelişmeler var. Fakat bizde ise birçok risk birlikte sürüyor. Bu nedenle de BIST'in üzerinde ciddi bir baskı var. Mısır Libya'dan sonra Suriye'ye de çok büyük olmasa da asker gönderdi. İran Devrim Muhafızları ile koo... Devamı »

  • 10.08.2020
    09:27

    Cuma günü böyle bir endeks yaşadık. Öncesinde perşembeden gelen satışların tabanlar yaşattığını gördük. Sonrasında ise, bazı hisselerde tavanlar yaşandı. Bu boyutta hareketlilik normal bir piyasa davranışı değildir. Tamamen panik ve paniğin tetiklediği algoritmaların en... Devamı »