Sert Hareketlere Hazır Olun!

21.08.2020 08:54
  •  A 

Bugün dananın kuyruğu kopacak! Son açıklamaya göre 15:00'da müjde nedir öğreneceğiz. Şu an için spekülasyonlar iç ve dış medyada yoğun şekilde yer alıyor. Ben hemen şu uyarıyı yapmak istiyorum! Müjde doğalgaz ise, rezervin büyüklüğü çok önemlidir. Son yer alan ülkenin 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak bir rezerv bahsi geçiyor. Türkiye yılda yaklaşık 45 Milyar metreküplük doğalgaz kullanıyor. 20 yıllık ihtiyacın bulunması tabii ki çok önemlidir. Siz bunu çıkartırken yeni rezerv haberleri de gelecektir. 

Ama sonuçta böyle bir rezervin işlenmesi zaman alıcı bir işlemdir. Yansımaları belki bir kaç gündür gördüğünüz gibi birçok hissede görülebilir ama, açıklama sonrasında bu yükselişlerin çoğunda kar satışlarının da gelmesini bekliyorum. Sonrasına kim çıkartacak, kim dağıtacaksa bununla ilgili şirketler varsa ön plana çıkacaktır. Ama onlarda da yaşanan sert yükselişlerin çıktığı yerde kalıcı olmayacağını ve onlarda da geri gelişler görüleceğini bilmenizi isterim. Çıkartma ile ilgili 7-10 yıl süreler konuşuluyor. Ama benzer bir rezevi İsrail'in bulduktan 2 yıl sonra pompalamaya başladığı örneğini de biliyoruz. İsrail'in imkanları bizde yok diye düşünürsek, yine de 3-5 yıl arasında biz de ekonomiye dahil ederiz görüşündeyim. Dendiği kadar uzun sürecek bir çıkartma süresi beklemiyorum.

Neyse, uyarıma devam edeyim; bu çapta bir rezerv hareketi TCMB döviz rezervini korumaz. Dövizdeki yönü değiştirmez. Ülkenin eksen değişikliğini ise yaratacak çapta değildir. Ama benzer açıklamalara bir öncü başlangıç olacağı için, bu müjdelerin gelmesi ülkeyi enerjide ithalatçı olmaktan çıkartıp, üretici ya da en azından kendi ihtiyacını karşılar hale getirebilir. Bu da yılda ülkemiz için yaklaşık 50 Milyar Dolar'lık bir ithalattan kurtulmak demek olur ki, cari açığın en önemli nedenlerinden birini bertaraf etmiş oluruz.

Ama bugünden yarına olmayacağı için, mevcut enflasyon, faiz ve kur baskısı yine önümüzde risk olacaktır. Dün faizi değiştirmeyen TCMB, sanki daha başka bir şeye güveniyor gibi davranıyor. Kısa vade için faizi yukarı kendisi çekiyor. Munzamlar ile topladığı dövizlerle kurları tutmaya çalışıyor. Eğer güvendiği bir şey yoksa bu durum çok riskli bir davranıştır. Bir süre sonra döviz girdisi şeklinde bir dış kaynak bulunmazsa, rezerv sorunu daha da artacaktır. Bunun etkisi kurlarda yeni zirvelere doğru yükselişin yeniden hız kazanması ve karşılığında mecburen politika faizlerini de arttırmak şeklinde sonuçlanabilir.

TCMB'nın bunu görmemesi imkansız diye düşünüyorum. Bu nedenle ben bir değil, birden fazla müjdeler gelebilir diye düşünüyorum. Yani bahsi geçen bir rezerv müjdesi verilebilir. Ama bunun yanında mesela Libya ile ülkenin uzun süreli imarı ile ilgili büyük tutarlı anlaşmaların açıklandığını da duyabiliriz. Libyada askıda olan 19.1 Milyar Dolar'lık projelerimiz var. Bunlarla ilgili ara ödemeler, tazminat tahsilatları ve yeni alt yapı taahhüt sözleşmelerinin imzalarını duyabiliriz. Böyle bir anlaşmanın fonlanması ilk anda sadece Libya'dan olmaz. Katar gibi çok iyi ilişkilerde olduğumuz bir konsorsiyum yapılarak da bu imzalar atılabilir. Açıkçası ben Libya ile bu yönde bir anlaşmayı kesin olacaktır diye görüyorum. Kaddafi sonrası ülkeyi yakıp-yıktılar. Yeniden her şey baştan başa imar edilecektir. Bunun da Türk şirketleri dışında olmasını beklemiyorum. Türkiye'nin ülkedeki gücü nedeniyle Libya'nın yeniden imarında Türkiye ve Türk şirketleri ön planda olacaktır. İşte bu nedenle böyle bir gelişmenin parasal katkısı, bulunacak bir doğalgaz rezervinin ilk andaki katkısından çok daha fazla olacaktır. 

Her iki gelişmenin de borsada karşılık bulacak şirketleri doğalgazdan elektrik üreten şirketler, dağıtımını, inşaatını yapan şirketlerde öncelikle görülecektir. 

Neyse, yani sadece enerji rezervi haberi çıkarsa, akabinde çok sert bir piyasa satışı görürüz. Aynı zamanda da kurlarda sert bir yükseliş tepkisi de görebiliriz. Çok daha büyük rezervleri bulan Brezilya örneği ortada. Rezerv tespitleri ilk anda tepki yaratsa da, sonra ne zaman ekonomiye katkı vermeye başlıyorsa asıl o zaman kalıcı tepkiler yaratıyor.

Kısacası ben enerji rezerv tespitleri ile birlikte, dış parasal girişlerin daha hızlı olacağı anlaşma haberleri de duymayı bekliyorum. Bu olursa, o zaman kurlardaki baskı azalır, düşüş sürer. Bu sayede de kur nedeniyle faiz baskısı ve enflasyon etkisi azalır. Böyle bir gelişme TCMB'nın ısrarlı döviz satışlarının ve faiz artışı yapmamasının nedeni olabilir. 

Tüm bunlar şimdilik sadece spekülasyondan ibaret. Ancak açıklama ile gerçeği örenmiş olacağız. Lütfen dikkatli olunuz. Karlarınızı realize etmeyi ihmal etmeyiniz. Beklentiden uzak açıklamalarda çok ciddi geri gelişler görülür ve son yükselişlerde yakaladığınız kar fırsatlarını kaçırabilirsiniz.

Hepinize sağlık, kalıcı bir müjde faydası ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları

NOT: 09:05 gibi Ekotürk tv'de Perihan Tantuğ ile skyp bağlantım olacak. Gündemi ve gelen soruları konuşacağız.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.08.2020
    09:13

    Birkaç gündür tüm gözler, dikkatler bugün 14:00'te faiz kararını açıklayacak TCMB Para Kurulu Üzerinde toplanmıştı. Çıkacak olası karara göre neler olur yorumları yapılırken, dün cumhurbaşkanının cuma günü vereceğini söy... Devamı »

  • 19.08.2020
    09:30

    Gözler yarınki Para Piyasası Kurulu faiz kararında. Son dönem artan talep ve kurlar nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü artış yaşandığını görüyoruz. TCMB da, piyasadaki bu gidişe uygun açık piyasa işlemleri ile likiditeyi sıkıştırıcı uygulamalar yapıyor. Piyasaya ... Devamı »

  • 18.08.2020
    08:58

    Perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Son dönem TCMB'nın sıkılaştırıcı uygulamalarla piyasa faizini yukarı çektiğini görüyoruz. Piyasa mevduat faizleri ve kredi faizleri birlikte yükseliyor. Bu ortamda TCMB faiz artışı kararı verebilir mi bilmiyo... Devamı »

  • 17.08.2020
    08:55

    Ülkemizde ve dünya genelinde pandemide vaka sayısı yeniden artmaya başladı. Bazı şehirlerde tedbirler uygulamaya alınmaya başlıyor. Ama turizm ivmesi bozulmasın diye, tedbirler konusunda biraz gevşek davranıldığını düşünüyorum. AB Türk vatandaşlarına zorunlu haller vize... Devamı »

  • 13.08.2020
    09:30

    Bilançolar tamamlanmaya başladı. Son bir-iki gün içinde tavanlayan bazı hisselerin gelen bilançolarında bozulmalar, ciddi zararlar görüyoruz. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de artarak sürüyor. Fransa'nın AB ortaklarımızla bölgede deniz güc&u... Devamı »