Borsalarda Kar Satışları Yaşanıyor!

09.09.2020 09:24
  •  A 

Dünya borsalarında ikinci dalga pandemi endişeleri ile 40$'ın altına düşen brent petrol nedeniyle düzeltmeler yaşanıyor. En sert satışlar Nasdaq teknoloji hisselerinde görülüyor. Aynı zamanda İngiltere hükümetinin desteği ile 30 Milyon ünite üretim siparişi alan Astrazeneca, bir deneğin rahatsızlanması sonrası aşı üretimini durduğunu açıkladı. 

Bu gelişmeler ekonomik değil ama düşük faizli bol likidite desteği ile rekorlar kıran gelişmiş ülke borsaları başta olmak üzere, genel bir düzeltme yaşanmasına neden oluyor. Teknik olarak da, temel olarak da bu kar satışlarının yaşanması gayet doğal. Ama ABD seçimleri bitmeden likidite destekleri sürecektir düşüncem nedeniyle, özellikle ABD kaynaklı düşüşler düzeltme destekleri sonrası yeniden yükseliş yönüne dönebilir. Ne zaman ki, dünya genelinde büyümeler kalıcı şekilde artmaya başlayacak ve FED faiz artışı sürecine başlayacak, işte o zaman özellikle gelişmiş ülke borsalarında ciddi düzeltmeler olmasını bekliyorum. Ama dediğim gibi, bu döneme daha zaman var. Şartları da belli. Bu kriterleri izlememiz lazım.

BIST'e gelirsek, 1.097 ve 1.102 dirençleri var. Dün dışarıdaki yükseliş desteği ile bu seviyeleri kırarak başlayabilir ama üzerinde yer alan 1.113-1.125 dirençlerinin kırılmasını beklemiyorum demiştim. 1.102 direncini de geçemeyen BIST de satış baskısına girdi. Kendi özelimizde risk yaratan belirsizlikleri dün sıraladım. Bunlar sürerken ve özellikle Doğu Akdeniz kaynaklı gerilim ve 24-25 Eylül tarihinde yapılacak AB zirvesi varken dirençleri kırmanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu belirsizlikler nedeniyle genelde bir satış baskısı sürecektir. Eğer silahlar patlayacak olursa, o zaman gelişmelerin boyutuna göre yaşanacak sert düzeltme riskimizin sürdüğünü tekrarlayıp duruyorum. Bu durum yine sürüyor. 

Ama hala kar eden bankacılık sektörü, Dolar bazında ciddi düşük endeks, acaba doğu akdeniz'de uzlaşma yaşanır mı beklentisi ile de düşüşler sınırlı kalıyor. Bence yine de temkinli durun. Yabancı satışları hala ciddi boyutta sürüyor. Doğu Akdeniz bölgesinde yığılan askeri unsurlar riskli boyut taşıyor. Yunanistan'ın aklıselim ile davranıp, bir uzlaşmaya gideceğini sanmıyorum. Bunun yerine arkasında yer alan desteklere güvenip, hazır Türkiye'yi bu denli yalnız yakalamışken gerilimi arttırmayı tercih edecektir görüşündeyim. İşte bu nedenle de yaşanabileceklerden çekinmeye ve sizleri temkinli durun diye uyarmaya devam ediyorum. Hala bu görüşlerimi koruyorum. 

Bu yüzden bu süreci hisse bazlı odaklanarak geçirmek çok daha doğru olacaktır. Zaten öngörülerimizde de bunu yaptığımı görüyorsunuz. Pozitif hisse ayrışmaları yine yaşanacaktır.

Bugün için dışarıdaki düşüşlerin olası teknik etkilerini destek-direnç tablosunda bulabilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.09.2020
    09:26

    Doğu Akdeniz ile ilgili riskler döviz kurlarını yukarı çekerken, BIST'i baskılamayı da sürdürüyor. Ama bununla birlikte hisse bazlı pozitif ayrışmaların da ciddi boyutta sürdüğünü görüyoruz. Özellikle pandemi nedeniyle iş ve okul ... Devamı »

  • 07.09.2020
    09:14

    Ons altında düşüş var. ABD vadelilerinde düşüş var, brent petrolde düşüş var. Özellikle brentteki düşüş borsaları da baskılayabilir. Herşey düşmüyor tabii. Gümüş yükselişle haftaya başlamış durumda. Ama 27.27$ seviyesini geç... Devamı »

  • 04.09.2020
    08:37

    Dün son dakika haberi olarak NATO Genel Sekreterinin''Türkiye ve Yunanistan teknik görüşmeler yapma konusunda anlaştı!'' açıklaması, acaba uzlaşma olur mu heyecanı yarattı. Ama açıklamadan kısa süre sonra Yunanistan'dan resmi kaynaklara daya... Devamı »

  • 03.09.2020
    00:42

    Bugün işlerim dolayısı ile ekran başında olmayacağım. Doğu Akdeniz konusunda tedirginliklerim ülkemizin 2 yeni navtex ilanı ile artarak sürüyor. Fransa bölgeye uçak gemizi ve eşliğinde denizaltılarını yolluyor. ABD Dedeağaç'a üs kuruyor, NATO ü... Devamı »

  • 02.09.2020
    09:24

    Maalesef kendi özelimizde, Suriye, Akdeniz, Döviz, faiz baskıs S-400, Halkb davası, ABD yaptırımı derken çok büyük fırsatlar kaçırdık. Pandemi sürecinde dünya keni piyasalarını faizsiz likiditeye boğdu. Her alanda finansal destek paketleri açıkladı.... Devamı »