Moody's Hangi Notu İndirdi?

14.09.2020 09:23
  •  A 

5 Haziran'da takvime bağlı kredi değerlendirmesini pas geçen Moody's, hafta sonu takvim dışı bir değerlendirme ile sürprizi yaptı! Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü de negatif bıraktı. Buna gerekçe olarak; jeopolitik risk, ödemeler dengesi, mali tamponlar ve kredi profiline yönelik riskleri gerekçe gösterdi. Peki bunlar önemsiz konular mı? Tabii ki hepsi de önemli ve zaten bizler de bu riskler nedeniyle ya büyük bir finansal dış kaynak girişi, ya da politika faizlerini enflayona paralel yukarı çekerek para çıkışına engel olunmazsa önce kurda, sonra da faizlerde yukarı yönlü baskıların artacağı uyarıları yapıyoruz.

Bir benzerini de Moody's yapmış. Ama zaten yanlış hatırlamıyorsam dört yıl evvel ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişlerdi. O nedenle bu durumdan panikleyen, yatırım yapılabilir not altındaki ülkelerden çıkan yabancılar zaten çıkmışlardı. Hemen belirteyim, gerekçe gösterilen konuların hepsi doğru, lakin bunun bizim gibi bir ülkedeki karşılığı bu not kesinlikle değil. Sahip olduğumuz not düzeylerine bakarsak, bizi eş tuttukları ülkelerle uzaktan-yakından ilgimiz yok. Yani zaten haksız notlara sahip iken, bu not daha da indirilmiş. 

Ben çok önemli bir not etkisi yaşayacağımızı beklemiyorum. Bundan daha önemlisi Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler olacaktır. Ama bölgede gelişmeler savaşa doğru gidiyor diye düşünüldüğü için bu indirim yapılmış olabilir. Akdeniz ve Ege'de olası bir savaş halinde ABD ve AB yaptırımlarına tabi olma riskimiz var. Bu yaptırımlar mali-finansman kapsamında olabileceği gibi, askeri bir müdahale şeklinde de olabilir risklerinden çekiniliyor. Böyle bir gelişme yaşanacak olursa, o zaman notlar çöp (junk) düzeyine inme riski de taşır. İşte bu seviye ayrıca etki yaratan bir seviye olur. Umarım bu durumla karşılaşmayız.

Dış dünyada risk iştahı yüksek görünüyor. Bu nedenle notların BIST'i çok fazla bozmasını beklemiyorum. Yurt dışına pararlel pozitif bir açılış da yaşanabilir. Ama yine de Moody's notunun iyi bir gelişme olmadığını herkesin bilmesi lazım. Bizim açımızdan haksız not olabilir ama önemli olan bu kurumlara bakarak yatırım kararı alanların görüşleridir.

Bu konunun olumsuz etkisi görülecek olsa da, her şeye rağmen pozitif ayrışma yaşayan hisseler yine de olacaktır. Tekniklerinde ayrışma ihtimali gördüklerimi aynı şekilde paylaşmayı sürdüreceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.09.2020
    08:48

    Kanal İstanbul söylentisi inşaat sektörü hisselerini hareketlendiriyor. Yeni rezerv açıklaması gelecek söylentileri petro kimya, yoğun doğalgaz kullanan cam, seramik, çimento, enerji şirketlerini yukarı çekiyor. Dün de, mevduatta stopaj kalkacak, swa... Devamı »

  • 10.09.2020
    14:35

    Bir süredir altı aylık bilançoları sonrası öne çıkan hisseleri benden bekliyordunuz. Tamamladım ve sizlerle paylaşıyorum. Açıklanan bilançoları ve olası gelmesini beklediğim yıl sonu bilanço beklentilerine göre gördüğüm potansiyel hiss... Devamı »

  • 10.09.2020
    09:39

    BIST son dönem tam bir spekülasyon borsası oldu. Neye bakacağımızı, hangi gelişmeyi dikkate alacağımızı şaşırdık doğrusu! Dışarıda ciddi kar realizasyonları görüldü ama BIST zaten çok düşük fiyatlandığı için, dışarıdaki kar satışlarına fazla katılmadı... Devamı »

  • 09.09.2020
    09:24

    Dünya borsalarında ikinci dalga pandemi endişeleri ile 40$'ın altına düşen brent petrol nedeniyle düzeltmeler yaşanıyor. En sert satışlar Nasdaq teknoloji hisselerinde görülüyor. Aynı zamanda İngiltere hükümetinin desteği ile 30 Milyon ünite üret... Devamı »

  • 08.09.2020
    09:26

    Doğu Akdeniz ile ilgili riskler döviz kurlarını yukarı çekerken, BIST'i baskılamayı da sürdürüyor. Ama bununla birlikte hisse bazlı pozitif ayrışmaların da ciddi boyutta sürdüğünü görüyoruz. Özellikle pandemi nedeniyle iş ve okul ... Devamı »