Pay Piyasası Pazar Yapılanması 2020!

18.09.2020 09:42
  •  A 

BIST ve mevcut ülke risklerimiz hakkında sürekli yazdığım için zaten görüşlerimi biliyorsunuz. Bunlara ek olarak Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül AB Liderler Zirvesi öncesi bağlayıcılığı olmayan Türkiye Yaptırım kararlarını onayladı. Türkiye'den sert tepki gören bu kararın bağlayıcılığı yok. Ama 24-25 Eylül'de liderlerden bağlayıcı bir karar çıkması halinde ilişkilerde sert gerilimler yaşanabilir. Ama liderlerden de bağlayıcı bir karar çıkmaması halinde böyle bir gelişme BIST'i pozitif etkiler. Olumsuz bir bağlayıcı kararda ise, olası yaptırım kararlarının boyutuna göre BIST olumsuz etkilenebilir.

Borsa pay piyasasında yeni düzenlemeler yapıldı. Pay Piyasası Pazar Yapılanması 2020! linkini tıklayıp tam metni görebilirsiniz. Yeni düzenlemelerde dün beklenti yazımda yaptığım bir uyarı gerçekleşmiş olacak! Patronlardan ikincil halka arz satışları gelebilir demiştim. Yapılan yeni düzenlemelerde dolaşımdaki pay adetleri % 5 altına düşen şirketler dolaşımdaki paylarını % 5'in üstüne çıkarmaları için uyarılacaklar. Yani ya %95 payı topladıysan borsa kotasyonundan çıkma başvurusu yapıp hisseni borsadan çıkartacaksın, ya da böyle bir niyetin yoksa dolaşımdaki pay adetlerini % 5'in üstüne çıkartmak için pay adetlerini arttırıcı satış-arz yapmak durumunda kalacaksın. Bu kapsamda 10 şirkete uyarılar yollanmış. Bu durumla ilgili şirketlerden borsa kotasyonundan çıkmak isteyenler dışındakilerden satış gelecektir. 

Ayrıca sosyal medya hesaplarında, internette hisselerle ilgili yalan yanlış paylaşımlarla manipülasyon yapan, piyasa bozucu davranışlarda bulunanlara verilen cezalarda da arttırımlara gidiliyor. Tüm bu kararlar özellikle son dönem bazı hisseleri manipülasyon alanı gibi gören manipülatörleri rahatsız edebilir. Bu nedenle de tavan tavan yükselen bazı hisselerde sert geri gelmelerin görülebileceği uyarısını yapmak istiyorum.

% 20 Marjı ve Açığa Satış Ekim Başında Başlıyor!
              Pandemi ile % 10'a inen gün içi marjında yeniden % 20'ye dönülüyor. Ama bu oran pazarlara göre farklılık gösterecek. Yapılanma linkinde detayları görebilirsiniz. Bu konudaki görüşlerimi gün içinde bu yazıda güncelleyeceğim.

BIST'in düşmeme isteği sürüyor. Ama diğer taraftan da kur baskısı ve yurt dışı rikler devam ediyor. Bu havada pozitif bir BIST açılışı olabilir. Ama devamı için teknik seviyeleri takip etmekte yarar var. Ayrıca, BIST yükselirken son dönem devamlı tavanlayan hisselerin ise sert düşüşlerini de görebiliriz uyarım halen geçerli.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 

NOT: 10:15 gibi Ekotürk Tv. skype bağlantım olacak. İlgilenenler izleyebilir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.09.2020
    09:17

    Hemen gündem ile yazıma başlayayım! FED, dünkü toplantısında faizlere dokunmadı. Enflasyon % 2'nin üstüne çıktığı görülene kadar da faizlere dokunulmayacağı ifade edildi. Peki bu kararın dışında bir beklentisi olan var mıydı? Zaten neredeyse tüm ana... Devamı »

  • 16.09.2020
    09:30

    Dün 17:01 civarı Ak Yatırım'dan bir anda gelen 2 Milyon adetlik Tcell satışı, hissede % 6'lık düşüş yaratınca devre kesici yemesine neden oldu. Aynı esnada NATO şemsiyesi altında Yunanistan ile askeri heyetler görüşmede olduğu ve zaten Doğu Akdeniz'de ciddi bir g... Devamı »

  • 15.09.2020
    09:00

    Endeks 1.104 - 1.106 direncini geçti ama teknik olarak yine de yükselişinin 1.113 - 1.125 ile sınırlı kalacağı görüşündeyim. 24-25 Eylül tarihindeki AB'nin Türkiye'ye yaptırım gündemli toplantısı bitene dek, BIST için ekstra bir yükseliş ... Devamı »

  • 14.09.2020
    09:23

    5 Haziran'da takvime bağlı kredi değerlendirmesini pas geçen Moody's, hafta sonu takvim dışı bir değerlendirme ile sürprizi yaptı! Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü de negatif bıraktı. Buna gerekçe o... Devamı »

  • 11.09.2020
    08:48

    Kanal İstanbul söylentisi inşaat sektörü hisselerini hareketlendiriyor. Yeni rezerv açıklaması gelecek söylentileri petro kimya, yoğun doğalgaz kullanan cam, seramik, çimento, enerji şirketlerini yukarı çekiyor. Dün de, mevduatta stopaj kalkacak, swa... Devamı »