Karışık Gelişmeler Kafa Karıştırıyor!

05.10.2020 09:28
  •  A 

Dış borsalarda Trump'ın bugün taburcu olacağı haberleri ile yükseliş tepkisi var. Ama diğer taraftan anketlerde Biden'in Trump'ın kovid haberi ile arayı daha da açtığı söyleniyor. Biden'in kazanması halinde ABD borsalarında satışların gelmesi bekleniyor. O zaman fark açılırken borsalar neden yükseliyor ?

AB Liderler Zirvesinden Türkiye için tek bir ses ve yaptırım kararı çıkmadı. Hatta Merkel, AB anlaşmasını görüşmek istiyoruz, ilişkileri geliştirmeliyiz dedi. Merkel'in bu sözünden vize serbestisinin görüşülmesi beklentisi var. Yani Türkiye'ye bir havuç hazırlığı var. Ama şart olarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de deniz altı aramalarına son vermesi istenirse sizce bunu kabul eder miyiz? Hatta karşılıklı navtex ilanları sonrası Oruç Reis yine limandan ayrılıp açığa demirledi. Macron'dan Türkiye'nin Azerbaycan-Ermenistan savaşına müdahale ettiği iddiaları var. Bu gelişmelerin paralelinde Türkiye için yaptırımların masada olduğu söyleniyor.

ABD ile Suriye'de gerilim artabilir. Türkiye PKK'nın YPG türevinin Suriye'den Ermenistan'a destek vermek için bölgeye kaydırıldığı iddiasında. Bu nedenle Suriye'deki PKK terör gruplarının temizleneceği söylenen bölgelerden çıkartılmaması halinde biz gider çıkartırız açıklaması yaptık. Yani yakın zamanda Doğu Akdeniz, Libya, Azerbaycan-Ermenistan savaşının yanında yeniden Suriye sınır ötesi gelişmeleri eklenebilir.

Pandemi  ülkemizde ve tüm dünyada riskli artışlar göstermeye devam ediyor. Yasakların tekrarlanması bizde ve tüm dünyada yeniden yaşanabilir beklentileri artmış durumda. Ama yetkililerden gelen açıklamalarda yasakların düşünülmediği açıklamaları görülüyor. Eğer yeniden yasaklar gelirse, ulaştırma sektörü olumsuz etkilenir. Bu durum üretim tesislerinde de uygulamaya geçilecek olursa enerji sektörününün hisselerini olumsuz, gıda, perakende, temizlik, ilaç sektörünü ise olumlu etkiler. Ama baskı altına girecek genel sektörler daha çok olacağı için borsaya olumsuz baskı yaratabilir.

Enflasyon verisi açıklanacak. Kurlardaki artışlar ve faizlerin yükselmesi enflasyon oranının yükselmesine neden olacak beklentim var. Aylık % 1.2 - % 1.3 gibi artışlar bekleniyor. Enflasyondaki artış görüntüsü TCMB'nın yeni faiz artışı yapması beklentisini arttırır. Yaparsa talep ve büyümeler olumsuz etkilenir. Yapmazsa kurdaki yükseliş baskısı devam eder. Kurdaki baskı sürerse yabancı çıkışı devam eder. 

Gördüğünüz gibi karışık gelişmeler yaşıyoruz. Benim de kafam karışık. Bu nedenle teknikleri referans almak doğru olabilir. BIST 1.141 üzerinde kalmayı başarırısa, teknik olarak destek-direnç tablosunda paylaştığım üst seviyelere doğru hareketlenmesini sürdürür. 1.131 altına inerse, o zaman da yeniden satışlar gelir ve paylaşılan alt desteklere inebiliriz. 

Ben ortadayım. Haftaya alıcılı bir açılış yaparak başlanmasını bekliyorum. Ama sonrasında sanki olumsuz baskı nedenleri yine etkin olacakmış gibi geliyor bana. Kredisiz ve en az % 50 nakit pozisyon tedbirli bir davranış olabilir. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacaktır.

Hepinize sağlıklı, bol kazançlı bir hafta diliyorum. 

NOT: Lütfen sorularınız öncesinde soru ve iletişim mesajları bölümüne bakınız. Aklınızdaki sorular, öncesinde diğer üyeler tarafından sorulmuş ve cevaplanmış olabilir. Böylece hem tekrarlayıp zaman kaybetmeyiz. Hem de sizler sorularınızın cevaplarını gecikmeden öğrenmiş olursunuz!


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.10.2020
    09:12

    Son dakika gelişmesi olarak Trump ve eşinin Kovid-19 testi pozitif açıklaması var. Haberle birlikte ABD borsalarındaa futurelerde % 2'lere yaklaşan düşüşler görülüyor. Brent petrolde de % 2.25'i geçen düşüş yaşanıyor. OPEC'ten belirsizlikl... Devamı »

  • 01.10.2020
    08:52

    BİST'i, döviz kurlarını, daha doğrusu tüm piyasaları direk etkileyen iki önemli sorunumuz vardı! Biri TCMB faiz kararıydı. TCMB beklenmeyen ama yapması gerekeni yaptı ve 200 baz puan politika faiz artışı kararı aldı. Muhtemelen açıklama raporunda gerektiğinde yeni faiz artı... Devamı »

  • 01.10.2020
    07:52

    Borsa İstanbul Pay Piyasası yapısını sadeleştirerek yeniden gruplandırıyor. Düzenleme, ilişkili tüm işlem esasları ile 01 Ekim 2020 tarihinde devreye alınıyor. Devamı »

  • 30.09.2020
    09:35

    Öncelikle tekrar tekrar söylüyorum. Açıklanan Ekonomi Programları gerçekleştiği takdirde anlam taşır. Eğer birçok program açıklar ama bunların hedefleri her yeni programda yine aynı kalırsa, bu sizin önceki hedeflerinizi bile tutturamadığınızı gös... Devamı »

  • 29.09.2020
    09:31

    Bugün 11:00'de 2021-2023 dönemi için planlanan Yeni Ekonomi Programı bakan Berat Albayrak tarafından açıklanacak. Programın enflasyon, faiz, cari açık, işsizlik, eğitim, katma değerli ve gıda dahil her türlü üretim, büyüme, bütç... Devamı »