BIST Neden Düşüyor?

10.07.2020 09:36
  •  A 

Aslında bu soruyu soranlar sanırım hiç düşme olmadan yükseliş bekliyormuş. Çünkü bir haftadır özellikle kar satışları gelebilir uyarıları yapıyordum. Teknikler artık aşırı alım seviyelerine gelmişti. Ama piyasadaki düşük faizli bol para ve borsa ile tanışan yeni yatırımcı sayısının inanılmaz artmış olması nedeniyle bazı hisselerin şu an için gereğinin çok üstünde yükselişler yapmasına neden olmuştu. Manipülatif hareketler de bu ortama neden olan ayrı gelişmelerdir. Tüm bu konulara dikkat çekip, her an satışların gelebileceği uyarılarını detaylı şekilde paylaştım durdum. Ama maalesef yatırımcılar yükseliş sarhoşluğuyla bu uyarılara kulak kapatmışlar anlaşılan. 

Çünkü sanki ben ısrarla bunları yazmamışım gibi, seans bittiği gibi ''ne oldu, neden düşüyoruz, bir haber mi var, nakite döneyim mi, daha ne kadar düşer?'' gibi soruların olduğu mesajlar ve telefonlar yağmaya başladı. Maalesef bu mesajlar özellikle de bana geliyorsa daha bir üzüyor. Demek ki, bu kadar uyarım adrese ulaşmamış diye anlıyorum. Ama yapılabilecek başka bir şey de yok. Sonuçta kararlarınızı sizler alıyorsunuz. Nihayetinde bizler sadece görüşlerimizi, uyarılarımızı sizlere yazmanın ötesinde bir şey yapamayız. Yaptığım uyarıları öncesinden bugüne doğru sıralayacak olursam;

1)''Algılarınıza Sahip Çıkın! 02/07/2020)''

2)''Endekse Bankalar Yön Verecek! 03/07/2020''
 
                 (BIST bana göre zorlanabileceği direnç seviyelerinde. 117.415 bana göre takılabileceğimiz güçlü bir direnç seviyesi.  Eğer bu seviye kırılacak olursa, 119.350 ve 120.464 yukarıdaki sıralı dirençler olarak hedef olur.

              Yükseliş değil de düzeltme yaşanacak olursa, ilk destek 113.419 seviyesinde. İkinci destek olarak da 111.100 ile 110.000 desteklerini görüyorum. Bu seviyeler makul teknik düzeltme seviyeleridir. Daha altında ise derinleşecek bir düzeltme başlar. Şimdilik sıkışmanın sürmesini, derinleşecek bir düzeltme olmasını beklemiyorum. Ama artık herkesin mevcut dirençlerde kesinlikle krediye girmeden, hatta belli bir nakiti de kenarda tutarak daha dinamik pozisyon taşımaları doğru olur. Dinamik demekle de, hisse bazlı değişimler yapılarak, yükselişler durunca kar satışları yapıp, olası düşüşlerde zarar kes uygulayarak hemen nakite dönmekten bahsediyorum.)

3)''Risk İştahı Dışarıda Yüksek. İçeride Çekinceler Var! 06/07/2020''
 
                  BIST de dışarıdaki yükselişe ayak uydurarak açılış yapabilir. Ama 117.415 önemli bir direnç olacaktır. Eğer bu seviye geçilecek olursa, geçen hafta yazdığım gibi, 119.350 ve 120.464 üst dirençler olacaktır. Ama her an kar satışlarının endeks bazında gelme riski olduğunu bilmenizi isterim. 

4)''Kar Satışlarına Dikkat Edin! 07/07/2020''
                   BIST olarak kısmi kar satışı riski yüksek bölgelerdeyiz. Ben dün de böyle bir satış beklerken, tam tersi yükseliş yaşandı gerçi ama, bu benim kar realizasyonu riski beklentimi değiştirmedi. Bu nedenle kredili işlemlerden uzak, en az % 50 nakit tutarak bu günleri geçirmek tedbirli davranış olabilir. 

5) ''BIST Adım Adım Zirveye Mi Gidiyor? 08/07/2020''
                    Boğa Tuzağı;
                    Boğa Tuzağı, ayı tuzağının anlam olarak tam tersi bir davranıştır. Yaşanan ciddi bir çıkış sonrası kuvvetli dirençlerde fiyatlar çok kısa sürede yukarı doğru sert bir artış yaşar. Bu davranış yatırımcıları aldatmak için yapılır. Büyük bir düşüş öncesi senetlerin elden çıkartılması için hazırlanan bir tuzaktır. Hızlı bir şekilde yukarı yönelen senetler ya da endeks bir anda terse döner ve hızla düşmeye başlar. Önemli yükselişler sonrası ciddi denebilecek dirençlerde bu duruma zaman zaman rastlanır.

 İşte eğer boğa tuzağı yaşıyorsak, devamında % 3-5 arası bir satış bir anda gelebilir. Lütfen temkinli olmayı elden bırakmayınız. Kredili olmayı riskli, en az % 50 nakit durmayı tedbirli bir davranış olarak görüyorum. Sattıklarınız sonrasında hemen ne alayım diye aramayınız. Eğer çekindiğim satışların devamı gelecek olursa, bir kaç gün sonra sorularınız bile daha nereye düşer paniklerini içerecek şekilde olumsuza dönmeye başlayabilir.

6) ''Yabancı Satışları Sürüyor! 09/07/2020''

      Ben bir süredir yaptığım uyarılarımı yeniden tekrarlamayacağım. Çok kritik seviyelerdeyiz. Teknik dirençleri ve destekleri çok yakın takip edin. Vıop için kırılırsa ikili tepe yaratabilecek destek çok önemli sakın gözden kaçırmayın. Ama buna rağmen satışlar karşılandığından daha da yukarı gitmez diyemiyorum. Takniklerin ihtimallerini tablodaki seviyeleri referans alarak takipte olmalıyız.

Düşüncem kar satışlarının geleceği yönünde. Ben artık sattıkça izlemede kalmayı yeğleyenlerdenim. Yeni bir trend için özel bir gelişme duymadan tedbiri elden bırakmayı doğru bulmuyorum. Ama buna rağmen hisse bazlı ayrışmalar yine de olabilir. Bu şekilde çok sayıda teknik görüyorum. Ama inanın ani bir satışta zirvede yakalanmamanız için yazıp dikkat çekmeye bile korkuyorum.       

Gördüğünüz gibi örneklerini verdiğim altı yazıda da hep uyarım var. ''Sattıktan sonra ne alayım diye aramayın, bin anda satışlar gelebilir diye gördüklerimi yazmak bile istemiyorum, kredili sakın olmayın. En az % 50 nakit durun. % 3-5 düşüş gelebilir.'' Neredeyse sizlere dil dökmüşüm dikkatli olmanız için. Şimdi ise neden düşüyor diye sorulunca, hala hiç bir şey anlaşılmamış diye görüyorum. Hatta bu uyarıları yaptığım yazılar bile tam okunmamış sanırım. O nedenle yeniden bazı kesitlerini paylaştım.

Peki bunu neden yaptım? Neden şimdi bu yazıları yeniden oh alın işte der gibi tekrarladım? Gördünüz mü bak ben bildim işte, yine bildim. Ben hep bilirim demek için değil. En başından beri Dolar bazında BIST'in iyi zamanlarda gördüğü yüksek seviye olan 50 Bin Dolar zirvelerine göre şu an bulunduğu 17.Bin Dolar seviyelerine bakarsak, halen çok ciddi ucuz işlem gördüğünü düşünüyorum. Ama TL bazında ise ciddi dirençlerdeyiz. Bunun teknik düzeltmeleri olmasını bekliyorum. Ama bu düşüş teknik bir düzeltme nedeniyle yaşanacaktır. Bunun bir trend dönüşü olmasını beklemiyorum diye yazıyordum. Şimdi de bu dediklerime kulaklarınız kapalı olmasın, gereğinden fazla panik yapmayın diye önceki yazılarımı hatırlattım. Onlarda da teknik düzeltme beklediğimi, trend dönüşü beklemediğimi görmenizi istedim.

İşte tüm bu uyarı hatırlatmalarımı o nedenle tekrarladım. Endeks olarak yaşanan ve yaşanmaya devam edecek olası düşüşler, sağlıklı bir düzeltme olacaktır. Çok daha önceden bekliyordum ama piyasayı manipüle edenler nedeniyle maalesef bu şu an yaşanıyor. 

Peki Şimdi ne olacak? Öncelikle düşük faiz ve bol para tüm dünya için devam ediyor. Bu nedenle her an yeniden yukarı tepkiler gelebilir. Ayrıca, bu denli yabancı satışına rağmen bu kadar yükselebildiysek, bana sanki gizli bir elin piyasaya alım destekleri vermiş olabileceğini izlenimi veriyor. Arada Varlık fonunun bazı hisselerde ortak olduğu haberleri duyduk. Bir bakarsanız yine benzer alım ve ortaktık haberleri ile piyasaya destek verilebilir. Bunu göz ardı etmemek lazım. Kısacası ben tamamen sağlıklı bir kar satışı ve teknik düzeltme yaşandığı görüşündeyim. Geç bile kalmış bir düzeltme olduğu için etkisi daha derin hissediliyor.

Hangi Gap'ler Kapanacak ?
              Yazılarımda yükseliş esnasında dikkat çektiğim bazı gapler bırakarak yükseldik. Bunları Destek-Direnç Tablomuzda BIST filtresi yaparak görebilirsiniz. Düşüş halinde sırası ile 112.676 - 110.066 ve 105.669 seviyelerinde bıraktığımız gap'ler bulunuyor. Bunlar dolar mı, ya da hangileri dolar bilemem. Ama tamamının da dolması bile bana teknik düzeltme olarak gözükür. Aslında yaşanırsa çok da sağlıklı olur. Sonrasında BIST yeniden çok daha yüksek teknik zirve hedeflerine yönelebilir. İlk Gap öncesinde 113.106 desteği bulunuyor. 

Soğukkanlı olmalı ve bu düzeltmenin biteceği seviyelerden yeni alım öngörülerinin geleceğini bilmelisiniz. Bu düşüş, öncesinde nakite dönenler için alım fırsatları yaratacaktır. Ama bu herkese bir tecrübe olsun. Bundan sonraki yükselişlerde de bunun benzerlerini çok kez göreceksiniz. Yükselişler esnasında sonrasında riskleri unutmadan yatırım yapmanın ne demek olduğunu herkes bir kere daha görmüş oldu. 

Bu düzeltmeler sadece bizde yaşanmıyor. Gelişmiş borsalarda da benzer düşüşler şu anda yaşanıyor. Ben bunun geçici olduğu ve gaplerin kapanma seviyelerinden tepkiler gelebileceğini düşünüyorum. Emin olamadığım düşüş esnasında tüm gapler kapanacak mı sorusu! Sonuçta gap boşlukları sonrasında kapanması beklenen teknik seviyelerdir. Ama bu kesin bir kural değil, genel bir beklentidir. 

Maalesef uyarısını yaptığım BOĞA TUZAĞI'na yakalanmış bir piyasadayız. Yükselişte nasıl abartı olduysa, düşüşte de abartı yaşanabilir. Umarım kısa zamanda yeniden yükselişe dönmüş oluruz. Destek-Direnç Tablomuzda olası destek seviyelerini bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.              


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.07.2020
    09:26

    Yabancılar özellikle bankalar olmak üzere satmaya devam ediyorlar. Yabancı takası % 49.77'ye inmiş durumda. Enflasyon beklentilerin üstünde gelmesine rağmen özellikle inşaat-konut sektörüne düşük faizle verilen krediler bankalar için sorun yara... Devamı »

  • 08.07.2020
    09:49

    BIST'in ısrarlı yükselişinin beni tedirgin ettiğini özellikle belirttiğimi biliyorsunuz. Her an kar satışları beklediğim uyarısını yapıyorum. Dün de benzer görüşümü dile getirmiştim. Seans içinde bir anda 2 Bin puanlık satış geldi. Yaklaşık 1.500 puan ek... Devamı »

  • 07.07.2020
    09:51

    Kusura bakmayın, ani program dışı bir Ekotürk Tv. bağlantım oldu. O nedenle beklenti yazım gecikti. BIST olarak kısmi kar satışı riski yüksek bölgelerdeyiz. Ben dün de böyle bir satış beklerken, tam tersi yükseliş yaşandı gerçi ama, bu benim kar realizasyonu... Devamı »

  • 06.07.2020
    09:29

    Teknikler ve futurelere bakınca dış borsalarda yukarı yönlü işlemler olduğunu görüyoruz. Yükseliş ABD, AB borsaları için sürecek gibi duruyor. Olası teknik yükseliş seviyelerini Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. BIST de dışarıdaki yükseliş... Devamı »

  • 03.07.2020
    08:48

    Açığa satış yasağının endeks 30 hisselerinde kalkması ile yabancıdan yaklaşık %1'lik bir takas oranına paralel satış geldi. Yabancı takası %50.8'e inmiş durumda. BIST bana göre zorlanabileceği direnç seviyelerinde. 117.415 bana göre takılabileceğimiz güçl&... Devamı »