Yabancı Satışları Sürüyor!

09.07.2020 09:26
  •  A 

Yabancılar özellikle bankalar olmak üzere satmaya devam ediyorlar. Yabancı takası % 49.77'ye inmiş durumda. Enflasyon beklentilerin üstünde gelmesine rağmen özellikle inşaat-konut sektörüne düşük faizle verilen krediler bankalar için sorun yaratabilir uyarılarının yapıldığını biliyoruz. Ratingçilerden bu uyarıları önceki hafta duyduk. Şu an tüm inşaat-arsa projelerinde çok aşırı bir alım yaşandığını görüyoruz. Peşinatını bulan hemen proje peşine düşüyor. İnşaattçılar da yaşanan talep patlamasını fiyatlara hemen eklemiş durumdalar. Umarım bu işin sonunda ABD'nin mortgage krizinin bir benzerini yaşamayız.

Ben bir süredir yaptığım uyarılarımı yeniden tekrarlamayacağım. Çok kritik seviyelerdeyiz. Teknik dirençleri ve destekleri çok yakın takip edin. Vıop için kırılırsa ikili tepe yaratabilecek destek çok önemli sakın gözden kaçırmayın. Ama buna rağmen satışlar karşılandığından daha da yukarı gitmez diyemiyorum. Takniklerin ihtimallerini tablodaki seviyeleri referans alarak takipte olmalıyız.

Düşüncem kar satışlarının geleceği yönünde. Ben artık sattıkça izlemede kalmayı yeğleyenlerdenim. Yeni bir trend için özel bir gelişme duymadan tedbiri elden bırakmayı doğru bulmuyorum. Ama buna rağmen hisse bazlı ayrışmalar yine de olabilir. Bu şekilde çok sayıda teknik görüyorum. Ama inanın ani bir satışta zirvede yakalanmamanız için yazıp dikkat çekmeye bile korkuyorum.

Hisselerdeki Gelişmeler!
              Aksa'da dün tavan görüldü. Sonra da sert bir realizasyon gördük. Şirket 2018 yılında açıkladığı geri alım kararı ile alınan hisselerden 774 Bin hisseyi 8.00 - 8.18 aralığında sattığını açıkladı. Bu gelişmeye hemen mal çakılmış diyemeyiz. Yapılan iş geri alım politikasına uygun bir davranıştır. Hissenin yükselmesine mani değil. Ama devamı gelecek olursa, kısmi bir düzeltme yaşanmasına da mani değil. Teknik formasyonu bana ciddi bir yükseliş başlangıcında izlenimi veriyor. Olası düşüşler alım fırsatı olur görüşündeyim.

Kfeın-Smart, Önceki hafta Kfeın smartiks'teki halka açık olan hisselerde 8'li fiyatalrdan (şirket açıklamasında detayı var)yaklaşık 80 Milyon TL'lik satış yapmıştı. Dün ise yine aynı hissede, bu sefer dolaşımda olmayan A grubu imtiyazlı hisse alımı yapmışlar. 17.74 fiyatla 982.500 adet  alım yaparak şirketteki oy oranlarını % 49.80'e çıkardık açıklaması yaptılar. Amaç Smartiks'te yönetim gücünü ele geçirmek gibi gördüm. Yorumlamak çok kolay değil. Pozitif bir gelişme olarak gördüm.

Dediğim gibi, hisse bazlı ayrışmalar yine olacak gibi duruyor. Endekste de alımla başlayabiliriz. Ama birkaç gündür yaşandığı gibi seans içi kar satışları her an gelebilir. Kalıcı eksi kapanışlar riskli olur. 

Altında beklentilerim yaşanıyor. Ons ve gram yükseliyor. Her ikisinin de yükselişe devam etmesini bekliyorum. Teknik paylaşımlarımda ve strateji yazımda altın konusundaki görüşlerimi bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.07.2020
    09:49

    BIST'in ısrarlı yükselişinin beni tedirgin ettiğini özellikle belirttiğimi biliyorsunuz. Her an kar satışları beklediğim uyarısını yapıyorum. Dün de benzer görüşümü dile getirmiştim. Seans içinde bir anda 2 Bin puanlık satış geldi. Yaklaşık 1.500 puan ek... Devamı »

  • 07.07.2020
    09:51

    Kusura bakmayın, ani program dışı bir Ekotürk Tv. bağlantım oldu. O nedenle beklenti yazım gecikti. BIST olarak kısmi kar satışı riski yüksek bölgelerdeyiz. Ben dün de böyle bir satış beklerken, tam tersi yükseliş yaşandı gerçi ama, bu benim kar realizasyonu... Devamı »

  • 06.07.2020
    09:29

    Teknikler ve futurelere bakınca dış borsalarda yukarı yönlü işlemler olduğunu görüyoruz. Yükseliş ABD, AB borsaları için sürecek gibi duruyor. Olası teknik yükseliş seviyelerini Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. BIST de dışarıdaki yükseliş... Devamı »

  • 03.07.2020
    08:48

    Açığa satış yasağının endeks 30 hisselerinde kalkması ile yabancıdan yaklaşık %1'lik bir takas oranına paralel satış geldi. Yabancı takası %50.8'e inmiş durumda. BIST bana göre zorlanabileceği direnç seviyelerinde. 117.415 bana göre takılabileceğimiz güçl&... Devamı »

  • 02.07.2020
    09:21

    Eee, hani borsa açığa satış yasağını kaldırma çalışmaları var diyerek coşku ile yükseliyordu! Birkaç gündür yükselişin izahını bu şekilde yapıyorlardı. Ama dün yasak kalkmasına rağmen BIST dedikleri gibi yükselmedi. Tam tersi özellikle yabancı ... Devamı »