Endeks'e Bankalar Yön Verecek!

03.07.2020 08:48
  •  A 

Açığa satış yasağının endeks 30 hisselerinde kalkması ile yabancıdan yaklaşık %1'lik bir takas oranına paralel satış geldi. Yabancı takası %50.8'e inmiş durumda. BIST bana göre zorlanabileceği direnç seviyelerinde. 117.415 bana göre takılabileceğimiz güçlü bir direnç seviyesi.  Eğer bu seviye kırılacak olursa, 119.350 ve 120.464 yukarıdaki sıralı dirençler olarak hedef olur.

Yükseliş değil de düzeltme yaşanacak olursa, ilk destek 113.419 seviyesinde. İkinci destek olarak da 111.100 ile 110.000 desteklerini görüyorum. Bu seviyeler makul teknik düzeltme seviyeleridir. Daha altında ise derinleşecek bir düzeltme başlar. Şimdilik sıkışmanın sürmesini, derinleşecek bir düzeltme olmasını beklemiyorum. Ama artık herkesin mevcut dirençlerde kesinlikle krediye girmeden, hatta belli bir nakiti de kenarda tutarak daha dinamik pozisyon taşımaları doğru olur. Dinamik demekle de, hisse bazlı değişimler yapılarak, yükselişler durunca kar satışları yapıp, olası düşüşlerde zarar kes uygulayarak hemen nakite dönmekten bahsediyorum.

Peki yukarıdaki teknik ihtimallerde hangi sektör ön planda olacaktır? Bence düşüşü de yükselişi de artıracak olan banka hisseleri olur. Kısmen yükseliş yaşadıktan sonra açığa satış yasağı kalkınca yeniden gevşemiş olan bankaların yukarıda gidebilecekleri seviyeler var. Aynı şekilde endeksi etkileyenler arasında olan Tuprs da düşük fiyatlanıyor. Bu hisselerde alımların görülmesi endeksin yukarıda dikkat çektiğim bir ikinci etap dirençlere yönelmesine katkı verir. Yoksa, artık hisse bazlı diğer hareketlerle endeksin ekstra yükselme imkanı sınırlı olacaktır.

 Biz bu akşam eşim ile birlikte büyük kızımızı İstanbul'a götürüp, evine bırakacağız. Kısmetse Pazartesi günü gerçek anlamda tam zamanlı iş hayatına başlıyor. Artık bizler sakinleşirken, onlar yani gençler hayat mücadelesine başlıyor olacaklar. Kısmetse pazar gece İzmir'e dönmüş olacağız.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.07.2020
    09:21

    Eee, hani borsa açığa satış yasağını kaldırma çalışmaları var diyerek coşku ile yükseliyordu! Birkaç gündür yükselişin izahını bu şekilde yapıyorlardı. Ama dün yasak kalkmasına rağmen BIST dedikleri gibi yükselmedi. Tam tersi özellikle yabancı ... Devamı »

  • 01.07.2020
    09:08

    ''Spk Bülteninde yayınlandığı üzere 01.07.2020 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından ilan edilen BIST-30 Endeksinde yer alan pay piyasalarında açığa satış yasağı kaldırılmış olup BIST-30 Endeksi dışında kalan pay piyasalarında açığa satış yasağı devam et... Devamı »

  • 30.06.2020
    09:18

    BIST için yükseliş trendi ve iştahı sürüyor. Endeks, bankalar ve hisse bazlı yükselişin sürmesini bekliyorum. Ekstra bir yazı yamayacağım. Genel olumlu ve olumsuz gelişmeleri zaten önceki yazılardan biliyorsunuz. Lütfen Destek-Direnç Tablosunu y... Devamı »

  • 29.06.2020
    09:27

    Pandemi nedeniyle yerli üreticileri desteklemek ve korumak için çok sayıda ürüne % 20'ye varan ek gümrük vergileri geliyor! Buna göre, tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, ge... Devamı »

  • 26.06.2020
    09:24

    Merkez Bankası dün faiz değişikliği yapmadı. Genel beklenti 25 baz puan indirim şeklindeydi. Şimdiye kadar da yapmasa iyi olur diye düşündüğümüz zamanlarda, bu düşüncelere aldırmadan indirimlerini hızlı şekilde yapıyordu. Dün de indirim olur bekleyenleri ... Devamı »