Çok Sayıda İthal Ürüne Ek Gümrük Vergisi Geliyor!

29.06.2020 09:27
  •  A 

Pandemi nedeniyle yerli üreticileri desteklemek ve korumak için çok sayıda ürüne % 20'ye varan ek gümrük vergileri geliyor!

Buna göre, tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, gemi vinçleri, römorklar, kord bezi, sitrik asit, camlar, ateş tuğlaları, emniyet kemerleri, yapışkanlar, termostat, tartı alet ve cihazları, peruklar, kar küreyiciler, fırınlar, davlumbazlar, demir çelikten eşya, kablolar, kıymetli süs eşyası ile bazı muhtelif ürünleri kapsayan 400'ün üzerinde ürün için 30 Eylül'e kadar geçici olarak ürün bazında değişen oranlarda yüzde 20'ye kadar, bu tarihten sonra ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Ayrıca, plastik kart ve akıllı kart üretiminde kullanılmak üzere ithal edilecek plastik plakalar için de gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlendi. Bu kararlar da 30 Eylül'e kadar geçerli olacak. Bu kapsamda BIST'de de ilgili çok sayıda hissede pozitif etkisini görebiliriz. İçerikleri dikkatli inceleyiniz. 

İkinci Pandemi Riski Dünya'yı Olumsuz Etkiliyor!
              Dünya genelinde ikinci pandemi korkuları artmış durumda. Bu nedenle toplulukların bulunduğu mekanlarda yeniden kapanmalar yaşanıyor. Ülkelerden ikinci dalga kapsamında açıklamalar var. Umarım bu gerçekleşmez.  Ama şu an bu korkular brent petrol fiyatlarını da düşürmüş durumda. Ben düşüş yaşamış brent petrolün mevcut 40$ lık seviyelerinin yeniden destek olabileceğini düşünüyorum. Eğer ikinci vaka yasakları arka arkaya alınmaya başlamazsa, brent yeniden toparlanacaktır görüşündeyim.

Halkbank Ara Duşuşması Salı Günü!
              Okuduğum kadarı ile yeni savcı ile Halkbank Davasının ara duruşması bu salı yapılacakmış. Savcı değişikliği davanın gidişinde değişiklik yaratmaz diyenler de var, süreci bizim lehimize pozitif etkileyecektir diyenler de. Bu nedenle olası duruşmada direkt erteleme de çıkabilir. Ama olumlu bir gelişme yaşanacak olursa, bu durum kamu bankalarını ve devamında özel sektör bankalarını yukarı çeker. Bu durum da, BIST'in dışarıdaki düzeltme korkularından pozitif ayrışmasını destekler. Yani bu konu şu an medyada pek gündemde yok ama, benim açımdan önemli gelişmeler yaratabilecek bir durumdur.

BIST çok sayıda ithal ürüne ek gümrük vergisi desteğinin de etkisi ile endeks olarak dışarıdan daha pozitif görüntüler verebilir. Teknik tablolarımızda olası teknik seviyeleri paylaştım bakabilirsiniz. Ama daha kısa bir görüş olarak hisse bazlı ayrışmalara odaklı süreç bu hafta da sürecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle endeks değil de hisse, sektör bazlı takip etmek daha doğru olmaya devam edecektir. Sektörel bir hareket olduğuna dikkat çektiğim enerji hisselerinde pozitif teknikler sürüyor.

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.06.2020
    09:24

    Merkez Bankası dün faiz değişikliği yapmadı. Genel beklenti 25 baz puan indirim şeklindeydi. Şimdiye kadar da yapmasa iyi olur diye düşündüğümüz zamanlarda, bu düşüncelere aldırmadan indirimlerini hızlı şekilde yapıyordu. Dün de indirim olur bekleyenleri ... Devamı »

  • 25.06.2020
    09:28

    Dış borsalarda yine ciddi bir kar realizasyonu yaşanmasına rağmen, BIST'in buna pek uymak istemediğini görüyoruz. Dışarıdaki kayıplara göre kısmi bir düşüşle dünü kapattık. Zaten düne ait beklenti yazımda ilk kademede 114.267 - 113.100 civarında destekleri... Devamı »

  • 24.06.2020
    09:38

    Son günlerde BIST yabancı borsalardan pozitif ayrışma gösteriyor. Bu durum sürecek mi sorusunun cevabı eminim herkesin merak ettiği bir konudur. Ama benim çok tedirgin olduğumu bilmenizi isterim. Hemen belirteyim ki, Dolar bazında bakacak olursak BIST, iyi zamanlarda gö... Devamı »

  • 23.06.2020
    09:22

    BIST bir süredir pozitif ayrışma gösteriyor. Bunda uzun zamandır duran bankaların yükselişe geçmesi ve yükselen petrol ile tuprs'ın da bu yükselişe destek vermesinin etkisi büyük. Aynı zamanda camlar da bu desteğe katkıda bulunuyorlar. Bankalardaki ... Devamı »

  • 22.06.2020
    09:06

    19 Mayıs Cuma günü kızlarımla oltalarımızı alıp, balık kaçamağı yaptık. BIST'i de sizlere bırakmıştık. Yaşanan fiyatlara bakınca, cuma günü BIST daha önce duranlar sayesinde tutunmuş. Hatta artıyı görmüş. Bankalar, tuprs, petkm, sahol, kchol gibi, daha &... Devamı »