Merkez Bankası Şaşırttı!

26.06.2020 09:24
  •  A 

Merkez Bankası dün faiz değişikliği yapmadı. Genel beklenti 25 baz puan indirim şeklindeydi. Şimdiye kadar da yapmasa iyi olur diye düşündüğümüz zamanlarda, bu düşüncelere aldırmadan indirimlerini hızlı şekilde yapıyordu. Dün de indirim olur bekleyenleri ben dahil ters köşe yapmış oldular. Kötü mü oldu, hayır tam tersi iyi bile oldu diyebiliriz. Çünkü artan kurlar, petrolün yükselişi ve başlayan talep nedeniyle ithal ekonomi yapımızda enflasyonun yeniden risk haline geldiğini görmeyi bekliyorum. TCMB muhtemelen bunu ve son dönem S&P ve MSCI uyarılarını dikkate almış olabilir. Neyse, bu karar yine de iyi oldu. Eğer enflasyonu kontrol edersek, sonraki dönem yine indirimine devam edebilir. 

Bu Enerjilerde Ne var?
              Son dönem neredeyse tüm enerji-elektrik şirketleri çok ciddi bir yükseliş performansı gösteriyorlar. Daha da yükseliş yapabilecekleri teknikleri olduğunu görüyorum. Ama bilançolarında çok ciddi zararlar ve krediler olduğu için, huzurlu bir şekilde öngörü yapamıyorum. Mümkün olduğunca Destek-Direnç Tablomuzda yer vererek dikkatinize sunuyorum. Bugün de çoğu yukarı görüntüler veriyor ama yer vermedim. Hakikaten ciddi yükseliş ihtimallerinin nedenini tam bulamıyorum. O nedenle de olası üst hedefleri yazarak sizleri yanıltmak istemiyorum.

Aklıma acaba Varlık Fonu çok borçlu olan enerji şirketlerini bir çatıda toplayacak alım-ortaklık falan mı yapacak, bu alımları Varlık Fonu yapıyor olabilir mi soruları geliyor. Tamam bu şekilde kredi sorunlarına destek verebilir. Sonrasında yeniden hızlı büyüme dönemi başlayınca, elektirik yine en önemli ihtiyaç olacak. Ayrıca yakın zamanda Rusya'dan alınan 4+4 Milyar toplam 8 Milyar metreküp doğalgaz kontratının sonu geliyor. Yeni kontratta çok ciddi indirimler bekleniyor. Doğalgazdan elektrik üretimi yapanlara önemli katkısı olacaktır. Ama bunun için henüz zaman var.

Kısacası elektrik şirketlerinde halen ciddi yükseliş teknikleri var. Ama bunun nedenini çözemediğim ve bilançolarında da enjsa dışında neredeyse diğerlerinde bu yükselişi karşılayan rakamlar görmediğim için, izlemede kalacağım. Yani görmediğim için paylaşmadığımı sanmayın. Hatta dikkat ederseniz çoğunda yaşanan hareketlere destek-direnç tablosunda dikkat çektiğimi göreceksiniz.

Aynı şekilde sigorta şirketlerinde de benzer bir sektör hareketi görüyorum. En ciddi değerlenmeyi birleşme merkezi olacağı için gusgr'de gördük. Ama diğerleri de dahil sigorta sektörü de dinamik görünüyor. Fakat dün gusgr kar satışlarına maruz kaldı. Bu nedenle oalsı düzeltmelere dikkat ediniz diyorum.

Akdeniz Yeni Sorun Olabilir!
              Ne hikmetse konu biz olunca, herkes karşı tarafımızda oluyor. Akdeniz ve Ege'deki munhasır alan konusunda da bizim yanımızda olan ülke neredeyse yok gibi birşey. Libya konusunda da öyle. Bu nedenle oradaki pastanın ekonomik değeri çok yüksek telaffuz edildiği için, yeni gerilim olarak bu konu her an karşımıza çıkabilir. Piyasalarda beklenti oluştururken her türlü riskimizi de unutmadan bunu yapmakta yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, hafta sonu üniversite sınavına girecek olan küçük kızım dahil, tüm evlatlarımıza da sınavda başarılar diliyorum.

NOT:
              Zaman zaman öngörülerde revizeler yapıyorum. Dün de kfeın de yukarı revize yaptım. Smart Yazılımın % 34'ü kfeın'e aitti. 19 Haziran tarihinde toplam 10.800.000 civarı olan payının 4.885.000 adetini satışa konu olabilmesi için kotasyona aldırma başvurusu yapmıştı. Dün de smartta yaşanan yüksek işlem hacmi sonrası, bu payı sattığını açıkladı. Satışın değeri yaklaşık 40.4 Milyon TL. civarlarına denk geliyor. Ne kadarı kardır bilmiyorum. Ama kasasına ciddi bir nakit girişi olacak demektir. Bu nedenle öngörümü yukarı revize yaptım. Kendi kararlarınızı sizler almalısınız. Ben revizemin nedenini önemli bir gelişme olduğu için yazdım. Hisse bu revizeme uygun mu davranır, çok daha mı üstünü yapar, yoksa yaptığım revizeyi karşılayamaz mı bunu yaşayıp göreceğiz. Benim teknik beklentim destek-direnç tablosunda paylaştığım şekilde daha da yüksek fiyatlara denk geliyor. Ama bazen bunlar olmuyor. Ya da sizin  istediğiniz zaman olmayabiliyor. Kısacası revizelerim kişisel görüşlerim. Doğru çıkar kesinliği olmadığını hepiniz bilerek kendi kararlarınızı almalısınız.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.06.2020
    09:28

    Dış borsalarda yine ciddi bir kar realizasyonu yaşanmasına rağmen, BIST'in buna pek uymak istemediğini görüyoruz. Dışarıdaki kayıplara göre kısmi bir düşüşle dünü kapattık. Zaten düne ait beklenti yazımda ilk kademede 114.267 - 113.100 civarında destekleri... Devamı »

  • 24.06.2020
    09:38

    Son günlerde BIST yabancı borsalardan pozitif ayrışma gösteriyor. Bu durum sürecek mi sorusunun cevabı eminim herkesin merak ettiği bir konudur. Ama benim çok tedirgin olduğumu bilmenizi isterim. Hemen belirteyim ki, Dolar bazında bakacak olursak BIST, iyi zamanlarda gö... Devamı »

  • 23.06.2020
    09:22

    BIST bir süredir pozitif ayrışma gösteriyor. Bunda uzun zamandır duran bankaların yükselişe geçmesi ve yükselen petrol ile tuprs'ın da bu yükselişe destek vermesinin etkisi büyük. Aynı zamanda camlar da bu desteğe katkıda bulunuyorlar. Bankalardaki ... Devamı »

  • 22.06.2020
    09:06

    19 Mayıs Cuma günü kızlarımla oltalarımızı alıp, balık kaçamağı yaptık. BIST'i de sizlere bırakmıştık. Yaşanan fiyatlara bakınca, cuma günü BIST daha önce duranlar sayesinde tutunmuş. Hatta artıyı görmüş. Bankalar, tuprs, petkm, sahol, kchol gibi, daha &... Devamı »

  • 19.06.2020
    00:02

    19 Haziran Cuma kızlarımla oltalarımızı alıp balığa çıkıyoruz. 02:30 gibi İzmir'den yola çıkacağız. 05:00 gibi Akbük Kazıklı koyundan tekne ile denize açılacağız. BIST size emanet. Lütfen sahip çıkın. Döndüğümde ne olmuş buralar demek durumund... Devamı »