Pozitif Ayrışma Sürecek Mi?

24.06.2020 09:38
  •  A 

Son günlerde BIST yabancı borsalardan pozitif ayrışma gösteriyor. Bu durum sürecek mi sorusunun cevabı eminim herkesin merak ettiği bir konudur. Ama benim çok tedirgin olduğumu bilmenizi isterim.

Hemen belirteyim ki, Dolar bazında bakacak olursak BIST, iyi zamanlarda gördüğü 50.000$ direnç seviyelerine göre şu an bulunduğu 16.800$ seviyeleriyle halen çok düşük fiyatlanıyor. Hatta 18.000$ seviyesinde gap görüyorum. Biliyorsunuz bu gaplar kapanması beklenen teknik fiyat boşluklarıdır. Ama TL bazlı baktığımız zaman ise, bulunduğumuz seviyeler ciddi direnç seviyeleri olarak görülüyor. Stochasticler aşırı alım(direnç) seviyelerinde bulunuyor. Bu durumun yeniden aşırı satım(destek) seviyelerine dönmesi için ya bir düzeltme yani düşüş yaşaması lazım. Ya da çok küçük düşüşlü kapanışların veya yatay kapanışların yaşanacağı bir süreç lazım. Bu şekilde sürmesi halinde, her an gelebilecek bir kar realizasyonunun teknik düzeltmeye dönme riski ciddiyetini koruyor.

S&P'den Sorunlu Kredi Uyarısı!
              BIST'in pozitif ayrışmasını son dönem banka ve ana hisselerdeki yükselişler desteklemişti. Ama S&P, Türk bankacılık sektöründeki şu an % 4.6 gibi oldukça düşük olan sorunlu kredi oranının 2021 yılında % 11-12 oranına çıkabileceği ve yeniden yapılandırma kredileriyle de oranın 2021'de % 20 gibi ciddi seviyelere çıkabileceği uyarısında bulundu. Bu uyarı bankacılık sektörüne yönelen ilgiyi baskılayabilir.

MSCI'dan Alt Endeks Uyarısı!
              Bir uyarı da MSCI'dan geldi. Türkiye'deki açığa satış ve kredili hisse teminindeki sınırlama ve yasaklar nedeniyle, yatırımcıların kendilerini hedge etme imkanları sınırlandığı ve hisse senedi piyasasına erişebilirlik seviyesinin kötüleşmesi nedeniyle, Türkiye'yi bulunduğu emerging endeksinden daha alt endekslere indirilmesi konusunun görüşülebileceği uyarısı yapıldı.

İşte bu iki gelişme %51'lere inmiş yabancı takasının yeniden düşüş göstermesine neden olabilir. Bu riskleri de göz ardı etmeden temkinli ve hisse odaklı takip etmeyi doğru buluyorum. BIST'in olası bir düzeltme halinde ilk destekleri 114.267 ve 113.100 seviyeleri hızla görülebilecek destekler olarak görülüyor. 112.676 civarında da yakın bir gap bulunuyor. 116.279 geçilecek olur ise, 117.415 bir üst direnç olarak duruyor. 

Açıkçası ben tedirginim. Uyarılarımı önünüzde tutun ve krediden uzak, hatta en az % 50 nakit durarak hisse bazlı yükseliş tekniklerine katılabilirsiniz. Destek-Direnç Tablosunda olası teknik hareket beklediğim hisselerin direnç ve desteklerini görebilirsiniz. Ama bundan sonrasında yeni alımlarınızda muhakkak stoploss tedbirlerini alın derim.

TCMB Faiz İndirir Mi?
              Bu ortamda hiç yapmamasını tercih ederim. Ama 25-50 baz puan arası bir indirim daha duyarsak çok şaşırmam.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.06.2020
    09:22

    BIST bir süredir pozitif ayrışma gösteriyor. Bunda uzun zamandır duran bankaların yükselişe geçmesi ve yükselen petrol ile tuprs'ın da bu yükselişe destek vermesinin etkisi büyük. Aynı zamanda camlar da bu desteğe katkıda bulunuyorlar. Bankalardaki ... Devamı »

  • 22.06.2020
    09:06

    19 Mayıs Cuma günü kızlarımla oltalarımızı alıp, balık kaçamağı yaptık. BIST'i de sizlere bırakmıştık. Yaşanan fiyatlara bakınca, cuma günü BIST daha önce duranlar sayesinde tutunmuş. Hatta artıyı görmüş. Bankalar, tuprs, petkm, sahol, kchol gibi, daha &... Devamı »

  • 19.06.2020
    00:02

    19 Haziran Cuma kızlarımla oltalarımızı alıp balığa çıkıyoruz. 02:30 gibi İzmir'den yola çıkacağız. 05:00 gibi Akbük Kazıklı koyundan tekne ile denize açılacağız. BIST size emanet. Lütfen sahip çıkın. Döndüğümde ne olmuş buralar demek durumund... Devamı »

  • 18.06.2020
    13:50

    Arkadaşlar, Zaman zaman bana gelen aracı kurum sorularında ben Global'liyim ve eşim halen müdürleri diye Global Menkul Değerler diyorum. İsteyenleri de arattırıyorum. Ama bunu söylerken BayGlobal diye işlem platformlarının çok başarılı olduğu ve arge ekiplerinin ç... Devamı »

  • 18.06.2020
    09:04

    Dün gece yapamadığım için veri girşlerim sabaha kaldı. O nedenle kısa yazacağım. Bulunduğumuz seviyeler ve çeşitli gelişmeler nedeniyle heran her yerden kar satışları görebiliriz. ABD borsalarında yine kar satışları var. Ama buna rağmen çok sayıda hissede de teknik dev... Devamı »