Algılarınıza Sahip Çıkın!

02.07.2020 09:21
  •  A 

Eee, hani borsa açığa satış yasağını kaldırma çalışmaları var diyerek coşku ile yükseliyordu! Birkaç gündür yükselişin izahını bu şekilde yapıyorlardı. Ama dün yasak kalkmasına rağmen BIST dedikleri gibi yükselmedi. Tam tersi özellikle yabancı ağırlıklı hisselerde yaşanan satışlarla düştü. Dün seans öncesi beklenti yazımda tam da buna dikkat çekmiştim. Lütfen algılarınıza sahip çıkın. İstedikleri gibi yönetmelerine izin vermeyin. Gelişmeleri, açıklamaları, beklentileri her zaman sorgulayın. Bunu yaptığınız zaman kendinizi bir çok tuzaktan koruduğunuzu göreceksiniz. Bugün katılan yeni üyelerimiz varsa, düne ait beklenti yazımı okuyup, açığa satış konusundaki uyarımı okuyabilirler.

Bugün yazımı yine kısa tutacağım. BIST Dolar bazında iyi günlerde gördüğü 50 Bin Dolar seviyesine göre, şu anki 16.800$ seviyesi ile oldukça düşük fiyatlanıyor. Ama bu onun teknik düzeltme yapmasına, arada düşüp, sonra yeniden yükselmesine mani değil. 17.100$ civarı bollinger direnci vardı. TL olarak 117.500'lere denk geliyor. O seviyeleri gördüğü için kar satışlarına sahne olduk. Bugün bu satışların sürmesi halinde olası teknik seviyeleri gece paylaştığım Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. 

Lakin son dönem yaptığım hisse bazlı takipte kalın uyarımı yenilemek istiyorum. Dün gece çalıştığım tekniklerde yine çok sayıda hisse bazlı tekniğin tabloya girdiğini görüyorum. Anlaşılan o ki, bugün hisse bazlı çok sayıda hareket yine görülecek gibi duruyor. 

Destek-Direnç Tablosunda benim tercihim desteklerden almaktan ziyade, dirençler kırılınca almaktır. Özellikle flama, fincan-kulp, çanak kırılan ve bu formasyonların başladığı teknik hareketlenme seviyeleri kırılınca hisseler çok daha hızlı hareketleniyorlar. Tüm yeni üyelerimizin ''Siteyi Tanı'' kısmında yer alan bilgileri, özellikle de destek-direnç tablosu izahını çok dikkatlice okumalarında yarar görüyorum.

Ama şunu da bilin ki, ekonomi-finans ve dış ilişkiler olarak her şey süt liman değil. Bir çok uyarı gelen bir ortamdayız. Ben dünyada ve ülkemizde düşük faizli bol likidite devam ettikçe, ara ve kısmi düzeltmeler sonrasında borsaların yeniden yükseliş yönünde davranacaklarını düşünüyorum. Ama BIST olarak % 1, % 2 yükseliş yaşanırken, hisse bazlı % 10'a varan çok sayıda yükseliş olabiliyor. Tersi halinde de düşüşler BIST'in çok üstünde olabiliyor. Bu nedenle hisse odaklı takip ederken, yeri geldiğinde karınızı realize etmeyi de bilmeniz lazım. Gördüğünüz her fiyat gerçekten olması gereken fiyatların çok üstünde gerçekleşebiliyor. Bir kısmının sonrasında yatırımcıları üzeceğini düşünüyorum.

Şirketlerin Altı Aylık Bilançolarını Açıklama Tarihleri!
              Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin 2020 yılının ilk 6 aylık finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na(KAP) son gönderme tarihleri belirlendi.

Şirketlerin konsolide olmayan finansal sonuçlarını göndermeleri için son tarih daha önce belirlendiği gibi 10 Ağustos Pazartesi, konsolide finansal sonuçları için 19 Ağustos Çarşamba olarak açıklandı.

Bankaların her iki finansal sonuçlar için son gönderme tarihi de 19 Ağustos olacak.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.07.2020
    09:08

    ''Spk Bülteninde yayınlandığı üzere 01.07.2020 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından ilan edilen BIST-30 Endeksinde yer alan pay piyasalarında açığa satış yasağı kaldırılmış olup BIST-30 Endeksi dışında kalan pay piyasalarında açığa satış yasağı devam et... Devamı »

  • 30.06.2020
    09:18

    BIST için yükseliş trendi ve iştahı sürüyor. Endeks, bankalar ve hisse bazlı yükselişin sürmesini bekliyorum. Ekstra bir yazı yamayacağım. Genel olumlu ve olumsuz gelişmeleri zaten önceki yazılardan biliyorsunuz. Lütfen Destek-Direnç Tablosunu y... Devamı »

  • 29.06.2020
    09:27

    Pandemi nedeniyle yerli üreticileri desteklemek ve korumak için çok sayıda ürüne % 20'ye varan ek gümrük vergileri geliyor! Buna göre, tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, ge... Devamı »

  • 26.06.2020
    09:24

    Merkez Bankası dün faiz değişikliği yapmadı. Genel beklenti 25 baz puan indirim şeklindeydi. Şimdiye kadar da yapmasa iyi olur diye düşündüğümüz zamanlarda, bu düşüncelere aldırmadan indirimlerini hızlı şekilde yapıyordu. Dün de indirim olur bekleyenleri ... Devamı »

  • 25.06.2020
    09:28

    Dış borsalarda yine ciddi bir kar realizasyonu yaşanmasına rağmen, BIST'in buna pek uymak istemediğini görüyoruz. Dışarıdaki kayıplara göre kısmi bir düşüşle dünü kapattık. Zaten düne ait beklenti yazımda ilk kademede 114.267 - 113.100 civarında destekleri... Devamı »