Dün gerçekleşen swap haberi sonrası Dolar kurunda 6.75 seviyesine kadar geri dönüldü. Şuan 6.79 civarında dalgalanıyor. Swap konusunda İngiltere ve Japonya gibi farklı ülkelerle de görüşmeler olduğu ifade ediliyor. Ben bu ülkelere Çin'in de dahil olabileceği görüşündeyim.
Bugün TCMB'nın politika faizlerinde en az 50 baz puanlık bir indirim yapmasını bekliyorum. Eğer daha üstünde misal 100 baz puan gibi bir indirim olacak olursa, kararla birlikte Dolar kurunda yeniden 6.83 - 6.88 tepkisi görülebilir. Ama böyle bir tepki sonrasında yeni bir swap daha gelecek olursa, kurlar vereceği yükseliş tepkisi sonrasında yeniden düşüşe geçer. Ben İlave swaplar gelirse Dolar kurunda 6.69 - 6.62 - 6.59, hatta 6.50'lere doğru geri çekilmelerin olabileceği görüşündeyim.
BIST için ise, destek-direnç tablosunda paylaştığım gibi fincan-kulp görüntüleri oluşmuş durumda. Pozitif bir havada en az 4 Bin puanlık bir yükseliş yaşanabileceği görüşündeyim.
Ama hala endeks değil de, hisse bazlı takip etmenin çok daha yüksek getirileri olacağı görüşündeyim. Dün 800'den fazla ithal ürüne getirilen koruyucu Eylül ayına kadar sürecek ek gümrük vergileri de hisse bazlı ayrışma beklentilerimi destekliyor. Bakan Albayrak, bundan sonra kolay ithalat olmayacağını tekrarladı. Yıllardır ısrarla üzerinde durduğum gerçekçi kur ama düşük faiz politikaları ile üretimin ve doğrudan yatırımların, katma değerli üretimin desteklenmesi halinde ithalatçı ülke konumundan, ihracatçı ülke konumuna geçebileceğimizi yazıp durdum. Bunların geç de olsa gündeme gelmesi gayet iyi gelişmeler.
Öyle ki, otomotiv sektörü gibi en yüksek ihracatı yaptığımız sektörde bile aslında ithal ettiğimiz aramalları düşersek hiç de o kadar büyük ihracatçı olmadığımız görülür. En azından bu aramalların yerli üretimle ülkemizde üretimi yıllardır başarılmalıydı.
Lakin önemli bir konu daha var. Ülke olarak ihracatçı ama kendi ürettiğini satan bir ülke olmak istiyorsak, o zaman katma değerli ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretimleri desteklenmelidir. Her tülü fon ve kaynak bu alandaki yatırımlar için teşvik edici şekilde kullanılmalıdır. Yoksa şuanki gibi fason sanayi üretimine devam edecek olursak, cari açıktan kurtulmamız öyle kolay olmaz. İhracatımız içinde yüksek teknoloji ve katma değerli üretimin payının % 4'leri bile geçmediğini söylersem ne demek istediğim çok daha iyi anlaşılacaktır.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_