Tedavi ve Aşı Gelişmeleri Ön Planda olacaktır!

30.03.2020 09:35
  •  A 

ABD, AB ülkeleri, Kanada, Rusya, Çin ve ülkemiz, kısacası tüm dünya ülkeleri kendisine göre ekonomi ve finans paketleri ile virüsün etkilerini azaltmaya çalışıyor. Lakin görüyorsunuz sonuçta esas olan insanları güvenli şekilde evlerinin dışındaki normal hayatlarına döndürebilmek. Bunun için de açıklanan paketler değil, asıl tedavi, ilaç, aşı haberleri kalıcı etki yaratacak gelişmer olur. 

Yoksa diğer finasal, ekonomik ve maliye paketleri geçici etkiler yaratıp sonra yeniden borsalara satışların geldiğini görüyoruz. Şuan farklı ülkelerden tedavi yöntemi ya da ilacın bulunduğu yönünde açıklamalar geliyor. Az önce okuduğum bir haberde de mevcut ve ismi verilen bir ilacın geliştirilmiş halinin Rusya, ABD, Çin dahil yedi ülkede 200 hasta üzerinde denendiği yönünde. Benzer şekilde bizde de ilaç bulunduğu-geliştirildiği haberleri var. Kızılay da iyileşen hastalardan alınacak kanın hastalara nakli ile tedavi sürecine dahil olacak haberini de okudum. 

Ama diğer taraftan Trump, 200 Bin kayıp ile virüsü atlatırsak çok iyi gibi bir açıklamada bulunmuş. Şu an ABD'deki kayıp sayısını göz önünde tutunca, henüz çok ciddi sayıda kayıp riski sürüyorsa, bulundu denen ilaçların hala bir kesinlik taşımadığını anlıyorum. Bu nedenle ilaç ve tedavi haberleri henüz tam anlamıyla satın alınmış değil.

İşte bu nedenle bu konudaki gelişme ve haberler bir anda piyasanın yönü üzerinde pozitif anlamda ciddi ve kalıcı bir trend etkisi yaratabilir. Gece destek direnç paylaşımlarıma başladığım zaman eksi olan ABD ve AB futureleri şuan artı olarak işlem görüyor. Az önce açılan VIOP da eksi-artı arasında gidip gelen bir açılış ile hafta başladı.

Bu demektir ki, muhtemelen artı başlayan bir BİST ile haftaya başlayacağız. Hisse bazlı virüse yönelik üretimler yapan ve bu yöndeki üretimlere dönüş yapan şirket hisselerinde alımların daha etkin olduğunu görebiliriz. Dikkatimi çeken hisselerdeki olası teknik destek-dirençleri ilgili tablolarımızda bulabilirsiniz.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazançlı iyi bir hafta dilerim. Umarım tedaviye yönelik haberler gecikmeden gelir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.03.2020
    10:18

    Arkadaşlar, Zaten bugünler için genel düşüncemi biliyorsunuz. Borsalardaki yükselişleri açıklanan paketlerin yarattığı geçici yükselişler olarak görüyorum. BİST'de yaşanan yükseliş de sanki sihirli bir elin 82.000 seviyeleri destek... Devamı »

  • 26.03.2020
    10:45

    Virüs salgını nedeniyle sektörler ve şirketler çok farklı etkilenebilir. Bazılarında ciro kaybı yaratacak üretime ara verme riskleri sert düşüşler getirebiliyor. Ama bazılarında ise, üretimde değişiklik yapıp, ABD ve Avrupa'daki gibi sağlık alanına dönen... Devamı »

  • 26.03.2020
    09:25

    ABD senatosu ekonomiye destek olmak için çıkartılan 2 Trilyonluk paketi 96-0 oy oranı ile kabul etti. Tüm senatörler işin ciddiyetinin farkında. Yazımı kısa tutacağım. Çünkü dün zaten bu paket için de görüşümü yazmıştım. P... Devamı »

  • 25.03.2020
    09:27

    ABD ve AB ülkeleri piyasaya likidite yağdırıyorlar. FED sınırsız şekilde günlük 125 Milyar Dolarlık tahvil ve mortgage endeksli menkul kıymet alımını açıklayınca, bu paket Fransa, Çin ve ABD kaynaklı tedavi haberleri ile de desteklenince, gördüğünüz b... Devamı »

  • 24.03.2020
    09:52

    Sağlık Bakanı Koca, Japonya'da kullanılan ve korona virüsünün tedavisi için Çin'de kullanılıp tedavi süresini 11 günden 4 güne indirdiği söylenen sanırım adı Favipiravir olan ilacın Çin'den tedarik edildiğini ve hastalarda kullanıla... Devamı »