Krizin Piyasalarda Yaratacağı Olası Değişiklikler!!

26.03.2020 10:45
  •  A 

Virüs salgını nedeniyle sektörler ve şirketler çok farklı etkilenebilir. Bazılarında ciro kaybı yaratacak üretime ara verme riskleri sert düşüşler getirebiliyor. Ama bazılarında ise, üretimde değişiklik yapıp, ABD ve Avrupa'daki gibi sağlık alanına dönenler dönebilecek olanlar var. Bu yöndeki değişiklikler riski gördüklerimizin bir anda çok ciddi yükseliş yaşamasına neden olabiliyorlar. TİM ve birçok sektör şirketi maske ve solunum cihazı üretimine destek vereceklerini açıkladılar. ABD'li Tesla bile ventilatör üretimi yapmak için kapattığı bir üretim binasını en kısa zamanda yeniden faaliyete sokacağını açıkladı.

Sert düşen sasanın sağlık sektörüne ara mal üretimini arttırdığı haberi çıkınca tepkisini görüyorsunuz. Benzer şekilde diğer birçok şirketten de kriz tedbirleri için üretim alanında faaliyet değişikliklikleri yaptığını görebiliriz. Bu nedenle bazı hisselerde düşerken aniden yükselişe dönülmesinin izahını biliniz diye paylaşıyorum. Şuan virüse dayalı üretim neredeyse sınırsız bir tüketim ve satış imkanı yaratıyor. Aynı zamanda çok yüksek ihracat imkanı da yaratacaktır. Bu konuda hızlı karar alıp üretime geçenler, kendi sektörlerindeki kayıplarından çok daha fazlasını üretim değişikliği ile telafi edebilirler. En azından üretim yapamamaktan doğacak zararlarından kurtulmaları bile ciddi bir kazanç olur.

İşte özelliklerine göre dikkat çekmek istediğim şirket ya da sektörler.

Sağlık Alanında Üretim Yapanlar!
              Deva, Ecilc, sasa(ham madde ve aramal üretiyor), rtalb(test kiti üretiyor)

Arkasında Devlet Desteği Olanlar!
              Vkbnk, Halkb, Ekgyo, asels, gusgr, koza grup, thyao, gubrf

Tüm Beyaz Eşyacı ve Otomotiv Sektörü Hisseleri!
              Bu gruptaki şirketlerden de solunum cihazı ve diğer sağlık ürünleri üretimi yapma kararları alındığını duyabiliriz. Ama kim bu yönde üretim değişikliği yapar bunu bilemem. Kimya sektörü şirketlerinden de sağlık alanında üretim hamleleri, aramal temini üretimleri görebiliriz. Açıklamalarını takip etmekte yarar var. 

Tüketiminden Vaz Geçilemeyecek Telekomcular!
              Tcell, ttkom.

Eve Kapanan İnsanlar ve Öğrenciler Nedeniyle Teknoloji Şirketleri!
              Online yaşamı öğrenmek ve devreye sokmak zorundayız. Eğitim ve iş akışında birçok teknoloji, yazılım şirketi çok ciddi ciro artışları yaşamaya başlayabilirler. Sonuçta hayat bir şekilde devam etmek zorunda. Bu nedenle bu sektörün de ciddi iş hacmi artışları yaşadığını görebiliriz. Sektörde çok sayıda şirket var. İsim yazmaya gerek duymadım. Genel görüşümü bilmenizi istedim.

Gıda ve Marketler
              Kervt, Tatgd, mgros, bımas, sokm, bızım, ulker, pınar grubu

En Sıkıntılı Sektör AVM İşletmeleri ve Havayolu Şirketleri
              Kapanan AVM'ler mali destek alabilirler ama bunun dışında farklı nasıl gelir yaratabilirler bilemiyorum. İnsanlar dışarı çıkmadan, kapıları açılmadan risk içeren sektör durumundalar. 

Havayolu şirketleri de sıkıntılı. Uçuşlar yapılamıyor ve turizm büyük darbe yemiş durumda. Ama sektördeki thyao devlet şirketi. Pgsus da kriz öncesi çok ciddi bir kar ve nakit imkanına sahip durumdaydı. Geri alım ve devlet destekleri gördüğümüz tepkileri yaşatıyor. Ama kriz çok daha uzayacak olursa, faaliyete başlayamamaları durumunda pozitif tepkiler yeniden satış yönüne dönebilir. 

Kısacası her kriz kendi fırsatlarını yaratırmış. Bu krizde de üretim alanında yaşanacak değişiklikler ve devletin teşvik ve destekleri, alım garantileri piyasalar için umut verecek gelişmeler olur.

Ama uyarmak istiyorum! Sonuçta insan ile yapılan faaliyetlerden bahsediyoruz. İnsanların korku ile eve kapandığı, hükümetler tarafından evlerinde kalmaları söylendiği bu günlerde üretim için hangi şirketler virüs riskine rağmen çalışanlarını aktive edebilir bunları da düşünmek lazım. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.03.2020
    09:25

    ABD senatosu ekonomiye destek olmak için çıkartılan 2 Trilyonluk paketi 96-0 oy oranı ile kabul etti. Tüm senatörler işin ciddiyetinin farkında. Yazımı kısa tutacağım. Çünkü dün zaten bu paket için de görüşümü yazmıştım. P... Devamı »

  • 25.03.2020
    09:27

    ABD ve AB ülkeleri piyasaya likidite yağdırıyorlar. FED sınırsız şekilde günlük 125 Milyar Dolarlık tahvil ve mortgage endeksli menkul kıymet alımını açıklayınca, bu paket Fransa, Çin ve ABD kaynaklı tedavi haberleri ile de desteklenince, gördüğünüz b... Devamı »

  • 24.03.2020
    09:52

    Sağlık Bakanı Koca, Japonya'da kullanılan ve korona virüsünün tedavisi için Çin'de kullanılıp tedavi süresini 11 günden 4 güne indirdiği söylenen sanırım adı Favipiravir olan ilacın Çin'den tedarik edildiğini ve hastalarda kullanıla... Devamı »

  • 23.03.2020
    09:29

    Maalesef virüsün yayılması ve ölümlerin artması ile ilgili haber ve gelişmeler tüm dünyada artarak sürüyor. Tüm dünya ülkeleri de gördüğünüz gibi sorun arttıkça ve her alanı etkiledikçe yeni ekonomik paketler a&... Devamı »

  • 20.03.2020
    09:29

    ABD, Çin, Japonya, Fransa, Kanada, Kuba gibi birçok ülkeden ve firmadan, DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü)'den virüsün tedavisine yönelik aşı ve tedavide kullanılabilecek ilaç bulunduğu açıklamaları geliyor. Hatta bizden de vir&uum... Devamı »