Gözler Tedavi Bulundu Haberlerinde!

20.03.2020 09:29
  •  A 

ABD, Çin, Japonya, Fransa, Kanada, Kuba gibi birçok ülkeden ve firmadan, DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü)'den  virüsün tedavisine yönelik aşı ve tedavide kullanılabilecek ilaç bulunduğu açıklamaları geliyor. Hatta bizden de virüsleri saniyeler içinde öldüren Türk Işını açıklamaları da var. 

Kısacası yaşanan felaketi bir an önce atlatabilmek için herkes can havliyle çalışıyor. Ben çok zaman geçmeden tedavi kapsamında bir takım gelişmelerin yaşanmasını bekliyorum. Ama bu durum ne kadar gecikirse, gördüğünüz gibi yaşanan panik nedeniyle insanlar evlerine kapanıyorlar. Bunun sonucu da insan faktörü üretimden, tüketimden, seyahatten, sosyal hayattan çekilince heryer duruyor. 

İşte bu nedenle ben ısrarla tekrarlıyorum. Eğer kısa süre içinde ilaç bulundu haberi gelmezse, ülkemizdeki artan yayılma hızını kontrol etmek için sokağa çıkma yasağının şart ve gerekli olduğu görüşündeyim. Yoksa bu şekilde artmaya devam ederse, görüyorsunuz zaten işyerleri otomatik kapanmaya başladılar. Tabii ki işyeri sahipleri, esnaf kapanınca kesilecek gelirleri nedeniyle yaşadıkları endişelerinde haklılar. Ama bu şekilde daha da uzun süre gelirden mahrum kaldıkları gibi, aynı zamanda kendileri ve aile fertleri için de hayati riskin artmasına neden olduklarını görmeleri lazım. 

Dün ABD Başkanı Trump'tan tedavi sürecinde kullanılabilecek ilacın denendiği yönünde açıklamalar yapıldı. Bu nedenle Avrupa borsalarında eksi olan endeksler artıya dönerek kapandı. Aynı şekilde ABD borsalarında da benzer yüksek kapanışlar görüldü. Bu nedenle BİST de haftanın son gününe yükselişle başlayabilir diye düşünüyorum. 

Ama pozitif haberlerin içeriği ne kadar dolacak bunu görmeliyiz. Eğer gerçekten de tedavi sürecini başlatacak ilaçlar bulunur ve kullanımına geçilirse, o zaman bu yüksek açılış beklentim çok hızlı bir yükseliş trendine dönüşür. Ama ilaç konusunun içi dolmazsa, bu takdirde yeniden yükselişin satışlarla karşılanması riski yüksek.

Teknik olarak 86.879'un üzerinde 87.824 ve 88.948 dirençleri var. Bu dirençlerin şimdilik geçilmesini beklemiyorum. En azından hafta sonu gelişmeleri beklenecektir. Destek kısmında ise, 83.500 çok ciddi bir seviye. Bu desteğin de aşağıya kırılmaması lazım. Eğer 83.500 ya da 17 Mart'taki anlık görüp de döndüğümüz destek olan 81.936 diyelim aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde satışlar yeniden paniğe dönüşerek hızlanmaya başlar.

Tekrar ediyorum, bu fiyatlamaların şuanki şirket değerlemeleriyle hiç ilgisi yok. Tamamen panik fiyatlaması yaşanıyor. Ama sonuçta tedavi gecikecek olursa, kapanan şirketler nedeniyle sorun değerlemeleri de aşağıya çekecek duruma dönüşebilir. Olası uyarımdaki destekler kırılırsa endeksin alt risklerini detaylı şekilde Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Ama hemen uyarayım, herşey virüs süreci haberlerine endeksli. Destek kırıldı satışlar geliyor derken tedavi bulundu haberi gelirse aynı anda düşüş çok hızlı ve sert yükselişe döner. 

Tüm dünya genelinde açıklanan bütün teşvik ve destekler, kredi imkanları, varlık alımları falan bunların hepsi insanlar güvenle sokağa yeniden çıkarsa kalıcı bir anlam taşırlar. Yoksa insanları yeniden sokağa çıkartamazsanız hiç bir paket kalıcı yarar sağlamaz. 

Bu nedenle önemli olan tedavi bulunana kadar virüsü kontrol etmek olmalı. Sokağa çıkma yasağı ile kapanan tüm mekanlarda, avmlerde, fabrikalarda,  insan teması kesilen sokaklar, toplu taşıma araçları, meydanlar hemen her yerdeki virüs yaşam şansı bulamayacaktır. Böylece dışarıyı temizlemiş olacağız. Geriye enfekte olan insanlarımız kalacak. Onlar da olası sokağa çıkma yasağı süresi içinde ya evlerinde iyileşecekler, ya da çağıracakları sağlık birimleri tarafından gözetim-tedavi altına alınacaklar. Böylece kendi kendine dolaşamayan virüsü kendi elimizle yaymıyor olacağız. Sınırlarımızı sıkı kontrol edebilirsek, yurt içinde daha huzurlu bir hayat sürebileceğiz. Umarım bunlara gerek kalmadan tedavi bulunur ama bulunmazsa muhakak virüsün yayılma hızını durdurmalıyız. 

Nakitteyim nereden hisse almalıyım diyenler için, bu işin garanti seviyesi yok. Şu an tüm fiyatlar çok ciddi iskontolar içeriyorlar. O nedenle olası riskler sürmeye devam ederse daha da düşebilir diye bilerek, tüm fiyatlardan alımlar yapılabilir. Ama kenarda olası düşüş riskleri için muhakkak nakit bırakmak tedbirli bir davranış olacaktır.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazançlar diliyorum. Eminim dünya ve insanlık bu krizden de kurtulacak, önemli olan bu süreç esnasında olabilecek en az insan kaybı ve ekonomik hasarla bu sorunu atlatabilmektir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.03.2020
    09:22

    Avrupa Birliği Ülkelerinden 300,500, 600 Milyar Euro, İngiltere 330 Milyar Sterlin(400 Milyar Dolar), ABD 1 Trilyon Dolar üstünde virüs için eylem paketi açıkladı. Biz de dün içinde vergi ötelemeleri, iç hat uçuşları için kdv in... Devamı »

  • 18.03.2020
    10:18

    Dünya genelinde her ülkede piyasaya para ve teşvikler yağıyor. Devlet vergi ödemelerini, SGK primlerini hatta çalışamayacak olanlar için maaş desteklerini programlarına alıyor. Hatta ABD'de herkese bin dolarlık çekler dağıtılması konuşuluyor. Bunlar daha ... Devamı »

  • 17.03.2020
    09:27

    Bu sözümü BIST için sarfetmedim, ABD ve AB ülkeleri endeskleri için söyledim. Gelişmiş ülke borsaları bu denli sert düşüşlere alışık değiller. Virüs gelişmiş ülkeleri vurmaya başladığından beri, borsalarında şelale düşüşleri y... Devamı »

  • 16.03.2020
    09:48

    ABD Merkez Bankası FED Faizleri 100 baz puan daha indirerek %0 - %0.25 aralığına indirdi. 700 Milyar Dolar'lık da genişleme paketi açıkladı. Almanya, Japonya Merkez Bankaları da genişleme paketleri açıklıyorlar. Almanya para musluklarını tamamen açarak, ne gerekiyorsa o kada... Devamı »

  • 13.03.2020
    08:22

    Dünya virüs paniği ile adeta ekonomik bir kıyamet yaşıyor. Ekonomik diyorum çünkü salgının ölüm oranı çok düşük. Ama yayılma hızı çok yüksek olduğu ve tedavisi de bulunamadığı için yaşamın her alanına etkisi çok yük... Devamı »