Arkadaşlar,
Zaten bugünler için genel düşüncemi biliyorsunuz. Borsalardaki yükselişleri açıklanan paketlerin yarattığı geçici yükselişler olarak görüyorum. BİST'de yaşanan yükseliş de sanki sihirli bir elin 82.000 seviyeleri destek olsun diye yaptığı bir dokunuş gibi. Dün aracı kurum işlem hacimlerine bakınca nette en yüksek alımda olan kurum 144 Milyon ile birinci sırada. İkinci kurum 114 Milyon. Ama üçüncü sıradaki kurum 24 Milyon'a düşüyor. Böyle bir fark çok normal değil. Yabancının halen sattığı verileri gelirken dünkü alım dağılımı bana zaman zaman yapılan özel bir destek alımı gibi geliyor.
Kriz başladığı zaman olası bu düşüşleri, ve virüs sorununun ekonomilere yansımalarını yazıp, borsaların da kötü etkileneceği uyarıları yapıyordum. Bu düşüşler sürerse, yurtdışında da, BİST'de de kamusal borsa alım desteklerinin ve borsa destek paketlerinin devreye girebileceğini söylüyordum. Hatta bunun olması gerektiğine dikkat çekiyordum. Borsalardaki yükseliş tepkilerinde henüz ilan edilmemiş böyle destekler yaşıyor olabiliriz.
Ama diğer tarafta da virüs yayılma hızı özellikle ülkemizde katlanarak artıyor. Aynı gün kıyaslamalarına göre kabus yaşayan İtalya'yı ciddi şekilde geçmiş durumdayız. Umarım tanıda geçmiş olsak da, can kayıplarımız çok daha az seyreder.
Benzer hızlı artış ABD'de de sürüyor. İşte bu nedenle sağlık, gıda alanında üretim yapanlar, ya da üretimlerini bu alana kaydıranlar dışında diğerlerinde gördüğünüz gibi üretim faaliyetleri durmuş durumda. Hal böyle iken borsalardaki yükselişlerin geçici iyimserlik yaratması doğru olur. Bu yükselişlerin Destek-Direnç Tablosunda olası teknik kademelerini bulabilirsiniz.
BIST için 92.236 - 92.850 seviyelerini yakın önemli dirençler olarak görüyorum. Yukarı kıracak olsak da üstündeki seviyeler de çok sınırlı gibi görüyorum. Alt desteklerdeki önemli seviyeler ise, 88.000 ilk yakın dikkat edilmesi gereken teknik destek seviyesi. Ama ondan çok daha önemlisi ise, bir daha düşüş dalgası gelirse 83.500 - 82.000 destekleri olur. Virüs ile ilgili daha kötü bir gelişme yaşanacak olur ve bu kritik seviyeler yeniden görülürse, o zaman kırıp kırmayacağı çok önemli olacaktır. Bu desteğin altında olası düşüncemi de zaten yazmıştım. Teknikleri de paylaşmıştım. Umarım yaşanmasın.
Kısacası şimdilik yükseliş sınırlı kalabilir. Hayatın akışının henüz normale dönmediği bu günlerde bu yönde iyi bir gelişme göremezsek, borsada yükseliş yönünde bir trend dönüşü ve beklentisi fazla iyimserlik olur uyarısını yapmak istiyorum.
Dünya piyasalarını para ve maliye paketleri ile pozitif etkileyen ABD Dow için de, sınırlı yükselişlerle dirençlerine yakın diye görüyorum. 22.750 - 22.899 - 23.147 dirençlerine yaklaştıkça satışlarla karşılaşabilir.
Yani, yaşanan tanı oranlarındaki artışlar böyle sürerse, borsalara desteklerin etkisi de bir süre sonra yine azalacaktır. Ama ülkelerden borsalar için de açık destek paketleri açıklamalarını bekliyorum. Bunlar hangi seviyede ya da aşamada olur tam emin değilim. Lakin böyle kararların da alınması gerektiği görüşündeyim. İşte bu yönde kararları nerede, hangi seviyede duyarsak o zaman yine pozitif yükseliş tepkileri görülecektir.
Demem o ki, hayat normale dönmeden açıklanan destekler ya da muhtemel kamu destekli alımların yarattığı yükselişlerde karlı gördüklerinizi realize etmek doğru karar olabilir.
Bu sıkıntılı günleri bir-iki ay içinde kontrol altına alır ve yazın da atlatırsak Türkiye çok ciddi bir ivme kazanacak görüşündeyim. Yılın geriye kalan dönemindeki hızlı toparlanma ile ekonomik anlamda daralmadan yılı tamamlayabiliriz. Ama yazı da geçirecek bir virüs kabusu sürecek olursa, 2020 her alanda kayıp yıl olur. Sadece gıda, sağlık ve online yaşama destek veren teknoloji şirketleri kazanç sağlayacak sınırlı sektörler olurlar.
Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_