Gözler Putin-Erdoğan Zirvesinde Olacak!

05.03.2020 09:22
  •  A 

Bugün iki lider bizim için çok önemli olan İdlib krizini görüşecekler. Saati henüz belli olmayan Moskova'daki zirve öncesi Ruslar bölgeye askeri takviye yapmaya devam ediyorlar. Türklerin mutabık kalınan sayının çok üzerinde asker göndermesi nedeniyle uluslararası hukuku çiğnediği iddiasını dile getirdi. Ayrıca Bulgaristan'ın Osmanlı'dan özerkliğini kazanmasını kutlayıp, Osmanlı-Rus savaşına ve yapılan anlaşma ile kayıplarımıza dikkat çeken provakatif bir haber yayınladılar. Putin zirve öncesi güvenlik konseyini toplayıp, İdlib ve Türkiye ile ilişkileri masaya yatırdı. Bu arada Türkler Soçi'de bize verdiği sözleri henüz tutup, bölgedeki terör gruplarını çıkartmadılar iddiasında.

İran, Türk güçleri menzilimiz içinde diye tehditkar tutumunu sürdürüp, sıra İran'da buraya gelin çözümü görüşelim diyor. Hoş virüs ülkelerinin her yanını sarmışken zaten kim İran'a zirveye gider. Ama askerlerimize karşı hem Esad'a, hem de PKK'ya yıllardır destek verdiği zaten aşikar bir ülkeydi. Her nedense bunu bile bile ilişkileri geliştirmeye çalışmamız da düşünülmesi gereken bir durum.

Esad ise, Türkiye'ye çağrıda bulunarak, uzlaşma teklifinde bulundu. İki önerisi var; gelin mülteci Suriye'lileri birlikte ülkeye döndürelim ve PKK-PYD sorunu ile birlikte mücadele edelim çağrısı yaptı. Bu sözlere inanılır mı, yoksa aldığı askeri kayıplar yüzünden zaman mı kazanmak istiyor bilemem. Ama son anda yapılan bu çağrı Putin'in gündem konularından birisi olabilir. 

Bizim isteğimiz ise, en kısa zamanda rejimin ilan ettiğimiz hattın dışına çıkması yönünde. Eğer bu sağlanmazsa gözlem noktalarından çekilmeyeceğimizi ve Esad'ın güçlerini bölgeden askeri güç kullanarak çıkartacağımızı söylüyoruz.

Bu sürece girerken, dün yine şehit haberleri geldi. Maalesef şehit vermeye devam ediyoruz. Umarım zirveden aklı selim galip çıkar ve sorun dondurulup, en kısa zamanda çözüme ulaştırılır. 

14 Milyon Metre Kare Yaylamız Artık İmara Açık!
              İşte ülke bir yanda kendi İdlib gündemi ile, diğer yanda da dünyanın virüs gündemi ile uğraşırken, dün cumhurbaşkanımızın imzası ile resmi gazete yayınlanan bir karar geçti! 14 Milyon metre kare alan yayla vasfından çıkartılarak imara açıldı! Zamanlama süper değil mi? Diğer gündemlerin içinde acaba bunu kaç kişi konua yapacaktır. Ne diyelim ülkemizin bir çok şehrindeki yaylaları etkileyecek ve çok büyük yeni rant alanları yaratacak bu karar hayırlı olsun diyorum.

BİST, yukarıdaki gelişmelere göre yön bulacaktır. Ama özellikle iki liderin zirve sonuçları yön konusunda etkili olacaktır görüşündeyim. Dün gördünüz çok sayıda yeni öngörü yaptım. Artık İdlib ve virüs gündemini takip edeceğim. Son olası öngörülerim için bu gelişmelerin akıbetine bakacağım. Aynı hisselerle ilgili, ya yeni düşüşler halinde son bir kez daha alt kademelerde yeni öngörülerim gelecek, ya da endeks yükseliş yönüne döndüğünde bu öngörülerimin geldiğini göreceksiniz. 

Teknik olarak 110.418 seviyesinin üstünde kalmamız önemli. Eğer bunu başarırsak sonraki önemli direnç kademeleri 113.342 - 114.463 ve 115.991 seviyeleri olacaktır. Bu dirençlerin en üstündeki seviye geçilirse, BİST yeniden zirvelerini kırmaya gidecek diyebiliriz. Bu dirençleri teknik olarak takip etmenizde yarar görüyorum. Ama yeniden 106.000 ve 104.718 desteklerinin altına inecek olursak, işte o zaman teknik olarak beklentilerimizi bir süre öteleyecek şekilde yeni satış baskıları ile görünümlerin bozulduğunu görebiliriz. 

Dış dünya borsalarında ciddi yükselişler yaşandığı için, güne net bir alıcılı açılış yaparız. Ama önemli olan sonrasındaki gelişmeler olacaktır.

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.03.2020
    09:25

    ABD Merkez Bankası FED, normal tarihi 18 Mart olan toplantısını beklemeden dün sürpriz şekilde politika faizlerini ''Acil Durum'' açıklaması ile 50 paz puan indirerek, % 1.75'ten % 1.25'e indirdi. Sizlerden ricam lütfen @_Stratejist_ twitter hesabımı... Devamı »

  • 03.03.2020
    09:09

    Çin'den dünyaya yayılan virüs zaten yeterince hesapları alt üst etmişken, bir de İdlib geriliminde içimizi yakan şehit haberleri gelince moralman çöküntü yaşıyoruz. Açıkçası ben bu durumdayım. Sorun yaşanan düşüşler falan... Devamı »

  • 02.03.2020
    09:27

    Maalesef Suriye'de şehit haberlerinin içimizi yaktığı çok kötü bir hafta bitirdik. Tüm şehitlerimize birkez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Umarım bir daha şehit haberleri almadan İdlib sorunu &c... Devamı »

  • 28.02.2020
    09:10

    Çok zamandır İdlib geriliminde Rusya ile karşı karşıya kalma riskimize dikkat çekiyordum. Maalesef dün bu oldu. İdlib'de taburumuza yapılan saldırıda henüz kesinleşmemiş haliyle 33 diye bildirilen çok sayıda şehidimiz var. Allah'tan tüm şehitlerimize rahme... Devamı »

  • 27.02.2020
    09:34

    Uzun süre virüsü ciddiye almayan gelişmiş borsalar, ABD'li yetkililerden ve sağlık kuruluşlarından gelen virüs uyarıları ile sert kayıplar yaşamaya başladılar. Normalde olması gereken, gereğinden fazla şişmiş borsaların önceden teknik olarak da yapabileceği bir düş&... Devamı »