Dengemiz Bozuldu!

03.03.2020 09:09
  •  A 

Çin'den dünyaya yayılan virüs zaten yeterince hesapları alt üst etmişken, bir de İdlib geriliminde içimizi yakan şehit haberleri gelince moralman çöküntü yaşıyoruz. Açıkçası ben bu durumdayım. Sorun yaşanan düşüşler falan değil. Kaybedilen evlatlar. Ateş düşen ocaklar. Bizler bir süre sonra normal hayatlarımıza devam edeceğiz. Ama bu evlatların anneleri-babaları-eşleri-çocukları-kardeşleri ve tüm sevenleri için onlar bir daha olmayacak. 

Yıllardır süren ve her duyduğumda içimi yakan şehit haberleri için 2010 yılında yazdığım ''Kızlarım Var Diye Sevinmeli miyim?'' başlıklı yazımdaki duygularım, üzüntülerim neyse yine bu duygular içindeyim. Ama artık bunların bir an önce bitmesini diliyorum. Şimdiye kadar kayıplarımızı ülke içinde verirken, şimdi de sınır ötesi şehit haberleri de içimizi yakmaya başladı. Maalesef Suriye ve Irak'ta emperyallerin planları nedeniyle ülkemiz için daha nice şehit verme riskimiz sürüyor. Sürecek gibi de duruyor. Dün bunlara bir şehit haberi daha eklendi. Allah'tan tüm şehitlerimize rahmet, aileleri ve ülkemize baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. 

Putin-Erdoğan Zirvesi!
              5 ya da 6 Mart'ta iki liderin Moskova'da İdlib gündemli zirvesi var. Dünya borsaları virüs için tedavi bulundu bulunuyor ve merkez bankalarının virüs kaynaklı ekonomik kayıpları desteklemek için faiz indirimleri ve kaynak temini haberleri, beklentileri ve açıklamaları ile dün çok ciddi bir toparlanma yaşadılar. Muhtemelen BİST de güne dün olduğu gibi yine alıcılı bir açılış yapacaktır. Ama BİST'în kendi özelindeki İdlib riski halen ciddiyetini koruduğu için, olası BİST tepkileri bu konudaki gelişmelere göre şekillenecektir. Eğer iki lider zirvesinden uzlaşma çıkar ve rejim güçleri Türkiye olarak belirttiğimiz sınırların gerisine çekilecek olursa, o zaman BİST'de de ciddi bir toparlanma daha sağlıklı ve kalıcı olarak görülebilir.

Normalde düşüncemin kademeli alımlar yönünde olduğunu biliyorsunuz. Hatta 112.000 altındaki fiyatlamalarda yeni kademeli alımları uygun gördüğümü de yazmıştım. Ama cuma sabahı şehit haberleri ile 99.331 ile hiç beklemediğim düşüşler yaşanmasına rağmen, yeni öngörü yapamadım. Moraller sıfır olunca insanın aklına hisse gelmiyor. Diğer taraftan 99.331 anlık açılışta görüldüğü gibi, sonrasında anında yaşanan 5-6 Bin puanlık toparlanma nedeniyle ve İdlib belirsizlikleri yüzünden alım öngörüsünde bulunmaya cesaret edemedim doğrusu. 

Teknik ve bilanço ederleri olarak şuan için BİST ve neredeyse hisselerin çoğu çok ciddi iskontolar içeriyorlar. Eğer İdlib sorunu aşılırsa en azından 114.000 - 116.000 civarlarına kadar bir toparlanma yaşanmasını bekliyorum. Ama bunun için arada öncelikli olarak 110.418 gap boşluğunun kapanıp, geçilmesi lazım. Lakin Rusya halen İdlib'de hava saldırılarına devam ettiği için, zirveden bir sonuç çıkmayacak olursa BİST yine satış baskısına girer. Bu riski gördüğüm için de 107.000'li seviyeler benim açımdan oldukça uygun alım yerleri olmasına rağmen, görüyorsunuz ki halen yeni alım öngörüsü yapamıyorum. Korkum, dün cumhurbaşkanımızın ''Eğer çekilmezlerse omuzlarının üzerinde başları da kalmayacak'' şeklindeki sert açıklamalarında saklı! Zirveden sonuç çıkmazsa, yeniden gelecek benzer şehit haberleri halinde Rusya ile karşı karşıya kalmamıza neden olabilecek bir sürece girebiliriz. 

Putin kimse ile savaş istemiyoruz demiş olsa da, öncesinde de benzer ifadeleri çok kullandığı için bu sözlere çok güvenemiyorum. Umarım uzlaşı çıkar ve kendi özelimizdeki bu riski bir tarafa bırakır, dünya genelinde takip edilecek virüs riskine odaklanırız. Her iki sorunun da aşılması halinde Türkiye ve BİST için gayet iyi bir 2020 beklentimi halen koruyorum. Ama özellikle İdlib konusu daha da derinleşir ve Rusya ile de karşılıklı kayıplar verdiğimiz dolaylı bir çatışma ile Suriye'ye açık savaş durumuna dönüşürse, o zaman doğal olarak 2020 beklentilerim de olumsuz yönde değişir. 

Ben iyimserliğimi korumak istiyorum. Çünkü tersi ne bizim için, ne de dünya için olumlu sonuçlar içermiyor. Olası pozitif bir zirve sonucu için bugün bazı yeni öngörülerim olabilir. Ama olumsuz bir zirve sonrası yeni düşüş riskini bilerek, bu risk halinde oluşabilecek fiyatlarda da alım yapabilmek için nakit bırakıp kademeli alım düşünülmesi tedbirli bir davranış olacaktır. Tabi her şekilde orta ve uzun vadeli yatırımcı olmayı göze almak zorunda olduğumuzu da bilmemiz lazım.

Hepinize iyi bir piyasa diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.03.2020
    09:27

    Maalesef Suriye'de şehit haberlerinin içimizi yaktığı çok kötü bir hafta bitirdik. Tüm şehitlerimize birkez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Umarım bir daha şehit haberleri almadan İdlib sorunu &c... Devamı »

  • 28.02.2020
    09:10

    Çok zamandır İdlib geriliminde Rusya ile karşı karşıya kalma riskimize dikkat çekiyordum. Maalesef dün bu oldu. İdlib'de taburumuza yapılan saldırıda henüz kesinleşmemiş haliyle 33 diye bildirilen çok sayıda şehidimiz var. Allah'tan tüm şehitlerimize rahme... Devamı »

  • 27.02.2020
    09:34

    Uzun süre virüsü ciddiye almayan gelişmiş borsalar, ABD'li yetkililerden ve sağlık kuruluşlarından gelen virüs uyarıları ile sert kayıplar yaşamaya başladılar. Normalde olması gereken, gereğinden fazla şişmiş borsaların önceden teknik olarak da yapabileceği bir düş&... Devamı »

  • 26.02.2020
    09:37

    Maalesef Çin'de kendini gösterdiği andan itibaren Çin dışı dünyada çok ciddiye alınmayan virüs, Çin dışında başka ülkelere, Avrupa'ya sıçrayınca işin ciddiyeti anlaşıldı. ABD'li yetkililer, ülkeyi dış dünyadan izole edemeye... Devamı »

  • 25.02.2020
    09:32

    Tabii ki her ikisi de ciddi bir risktir. Her ikisi için de ciddi risk uyarıları yapmaya devam ettiğimi biliyorsunuz. Dün virüsün İtalya'da, İran'da yayılma haberlerinin de etkisi ile, Avrupa'da özellikle İtalya ve komşularında panik havası çıktı. İtalya&... Devamı »