Putin-Erdoğan Zirvesi Çok Önemli!

02.03.2020 09:27
  •  A 

Maalesef Suriye'de şehit haberlerinin içimizi yaktığı çok kötü bir hafta bitirdik. Tüm şehitlerimize birkez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Umarım bir daha şehit haberleri almadan İdlib sorunu çözülür.

İşte bu cevap, 5 Mart'ta Moskova'da Putin-Erdoğan zirvesinde netleşebilir. Ama riskin sürdüğünü bilmenizi isterim. Suriye rejiminin İdlib'i uçuşa yasaklaması sonrası, Rusların Türk uçaklarını koruyamayız ifadesi heran yeni Rus destekli saldırılara hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. 

Yani İdlib riski bitmiş değil. NATO ve ABD destek açıklamaları ile yanımızda saf tutmaya çalışıyor olsa da, Suriye sınırları içinde bulunan mehmetçiklerimizi Allah korusun diyorum. 

Haftaya dış dünyadaki borsalarda geçen hafta yaşanan kayıpların kısmi telafisi ile başlanıyor. İki liderin 5 Mart zirvesi nedeniyle BİST'de de gapli bir açılış olması normal. Ama 5 Mart görülmeden riskler bitti, kayıplarımızı telefi etmeye devam ederiz diyemem. Teknik olarak 110.400 seviyesinin yakın direnç olmasını bekliyorum.

Yatırımcı Olmayı Bilin!
              Panikle, zararkesler görüldü diye teknik işlemlerin ne denli riskli olduğunu, çok ciddi kalıcı zararlar yaratabileceğini cuma günü açılış ve sonrası fiyatlamalarda görmüşsünüzdür! 11 Bin puan civarı bir düşüşle açılan piyasada görülen fiyatlar kısa süre sonra %10-%15 yukarı tepkiler verdi. Panikle satanların eminim çoğu zararları ile kaldılar. Sonrasında da alım yapabildiklerini sanmıyorum. 

İşte bu örnekler sizlere tecrübe olsun. Böyle zamanlarda gerekirse borsayı bir süre unutmayı biliniz. Eğer nakitteyseniz de orta-uzun vadeyi göze alarak, olası bir riskli gelişme halinde daha düşük fiyatlamaların da görülebileceğini kabul ederek kademeli alımlar yapabilirsiniz. Ama bunun için alımları öncesinde düşündüğünüz yerlere yazmanız lazım. Yoksa çok sert bir satış geldiğini görünce, daha önce alacağım diyen birçok kişi, bu kararını uygulayamaz.

Alımlar Yapılır Mı?
              112.000 altında kademeli alımların doğru olacağını yazdığımı zaten biliyorsunuz. Gördüğünüz gibi bu seviyenin oldukça altında olduğumuz için, bu fiyatlar orta-uzun vadeler için uygun alım seviyeleri olacaktır. Lakin Putin ile zirve sonucundan pozitif bir gelişme çıkmazsa, bu takdirde savaşın boyutu biraz daha zorlaşabilir. Rusya ortamı gerecek hamlelerle Suriye'yi desteklemeye kalkacak olursa, bu durum iki ülkenin ilişkilerini kalıcı şekilde bozabilir. 

Rusya ile 5 Milyon turist, 25 Milyar Dolar ticaret, S-400, nükleer santral, boru hatları ve 2021 yılında dolacak olan 8 Milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşmamız var. Bunlar her iki ülke için de iyi sonuçlanmayacak gelişmelere doğru gider. Ben şehitlerimizin sorumlusu olarak Rusları görüyor olsam da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkileri bozmayı tercih etmediği için, Moskova zirvesine gittiğini düşünüyorum. Yani, İdlib krizi derinleşmeden bu zirvede bir çözüm çıkarsa, iki ülkenin yaşadığı gerilim düşmeye başlayacaktır. Ama yeni bir çatışma haberi daha duyulursa, bu takdirde Rusya ile gerilim içine gireceğimiz bir Suriye olacaktır ki, bu durumun borsaya yansımaları cuma günü yaşadığımız görüntüleri ve daha kötülerini yaşamamıza neden olabilir.

Virüs Riski Halen Sürüyor!
             Görüyorsunuz ki, İdlib bizim için virüsten daha önemli bir yakın risk diyordum. Bir anda virüsü unuttuk. Ama virüs hem dünya, hem de bizim için halen hayati ve ekonomik olarak risk olmayı sürdürüyor. Umarım borsalarındaki sert düşüşlerle tüm dünyada farkedilen bu risk, kısa zamanda çözüm bulur. Yoksa, yayılma hızı çok yüksek olduğu için ABD ve AB ülkelerinde artacak ölüm haberleri paniklerin yenilenmesine neden olur.

Dediğim gibi, bugün aşağıda gapler bırakarak alıcılı bir açılış olacaktır. Ama devamı için çok rahat olamıyorum. Rusya o kadar da çabuk uzlaşmaya evet der mi bilemiyorum. Temkini elden bırakmayınız derim. Herşey bitti demek için erken. Kademeli alımları ve her şekilde geride bir nakit bırakmayı doğru buluyorum. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.02.2020
    09:10

    Çok zamandır İdlib geriliminde Rusya ile karşı karşıya kalma riskimize dikkat çekiyordum. Maalesef dün bu oldu. İdlib'de taburumuza yapılan saldırıda henüz kesinleşmemiş haliyle 33 diye bildirilen çok sayıda şehidimiz var. Allah'tan tüm şehitlerimize rahme... Devamı »

  • 27.02.2020
    09:34

    Uzun süre virüsü ciddiye almayan gelişmiş borsalar, ABD'li yetkililerden ve sağlık kuruluşlarından gelen virüs uyarıları ile sert kayıplar yaşamaya başladılar. Normalde olması gereken, gereğinden fazla şişmiş borsaların önceden teknik olarak da yapabileceği bir düş&... Devamı »

  • 26.02.2020
    09:37

    Maalesef Çin'de kendini gösterdiği andan itibaren Çin dışı dünyada çok ciddiye alınmayan virüs, Çin dışında başka ülkelere, Avrupa'ya sıçrayınca işin ciddiyeti anlaşıldı. ABD'li yetkililer, ülkeyi dış dünyadan izole edemeye... Devamı »

  • 25.02.2020
    09:32

    Tabii ki her ikisi de ciddi bir risktir. Her ikisi için de ciddi risk uyarıları yapmaya devam ettiğimi biliyorsunuz. Dün virüsün İtalya'da, İran'da yayılma haberlerinin de etkisi ile, Avrupa'da özellikle İtalya ve komşularında panik havası çıktı. İtalya&... Devamı »

  • 24.02.2020
    09:28

    Her yerden gelen haberlerle sarsılıyoruz! İdlib'den şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Libya'dan şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Van'dan gelen deprem ve can kaybı haberlerimizle sarsılıyoruz. Sabah gözümüzü Manisa'da deprem haberi ile açara... Devamı »