Her Yerde Sarsılıyoruz!

24.02.2020 09:28
  •  A 

Her yerden gelen haberlerle sarsılıyoruz!
              İdlib'den şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Libya'dan şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Van'dan gelen deprem ve can kaybı haberlerimizle sarsılıyoruz. Sabah gözümüzü Manisa'da deprem haberi ile açarak sarsılıyoruz. Dünya genelinde yayılmaya devam eden virüs haberleri ile sarsılıyoruz. Çin dışında İtalya'da virüsün yayılma haberleri ile sarsılıyoruz. Kapı komşumuz İran'da virüs ölümleri ve yayılma haberleri ile sarsılıyoruz. Virüsün yayılma haberleri nedeniyle ABD futurelerinde de sert düşüşler görüyoruz.

Öncelikle İdlib, Libya ve depremdeki can kayıplarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Umarım bu gelişmeler bir an önce son bulur ve artık yüzümüzü güldüren haber duymaya başlarız.

Fitch Not Değiştirmedi!
              Cuma günü değerlendirmesini açıklayan Fitch not değiştirmedi. Türkiye için büyüme beklentisine, lakin jeopolitik risklerin halen varlığına dikkat çekti. Yani Fitch tarafında da kısmi olumlu sözler duysak da, risklerin halen sürdüğünü duyuyoruz.

İşte böyle bir ortamda yeni bir haftaya başlıyoruz. Düşüşle açılmayı bekliyorum. Şubat başından beri sizlere 118.255 altında ikili tepe riski uyarısı yapıyorum. Bu seviyenin altında 113.000'lerin altındaki gap boşluğuna dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Hatta özellikle Suriye konusunda iyi bir haber duyamazsak, 107.000'li destek seviyeleri de görülme riski taşıyor. 

Bu kadar sıkıntı ile boğuşurken, İran'da yayılma riski gösteren virüs, İran sınırımızdan ülkemize yayılma riski yaratıyor. Yetkililerden sınırlarımızda gerekli tedbirleri aldık dense de, ben özellikle ülkemize giren İran'lı sayısının çok yüksek olması nedeniyle, bu gelişmeyi ciddi boyutta bir risk olarak görüyorum.

Dünya genelinde Çin kaynaklı virüs yayılmasının artan korkuları ve virüsün yarattığı bıçak gibi kesilen ticaret ve üretim nedeniyle risk iştahı sert şekilde düşmüş durumda. Böyle zamanların güvenli limanı diye tercih edilen ons altın fiyatlarında birkaç ay önce, hatta bir hafta önce bu denli hızlı görülmesi beklenmeyen fiyatlar görülüyor. Bunlar hep paniklemenin yansımaları olarak düşünüyorum.

Hissede yakalanan borsa yatırımcıları paniklemeden geri çekilip beklemeliler. Bu kayıpların, bahsini yaptığımız riskler dağılınca geri kazanıldığını hep birlikte göreceğiz. 

Parada olanların ise, düşüşlerde kademeli alım yapmalarını uygun görüyorum. Ama gelişmelere göre daha alttan da alabilecekleri fiyatlar oluşabileceğini bilmeliler ve orta-uzun vade beklemeyi de en baştan göze almalılar diyorum.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.02.2020
    09:15

    Bugün yeni bir yazı yazmayacağım. Yatırımcılarda yaşanan düşüşler nedeniyle panik havasının hakim olduğunu görüyorum. Peki neden? Bizim için en öncelikli sorun şu an için İdlib. Bunun yanında dünya ve yine bizi etkileyecek virüs riski de söz... Devamı »

  • 20.02.2020
    09:25

    Bir süredir, virüs, İdlib, Libya gibi ülkemiz ve piyasalarımız için sorun yaratabilecek gelişmeler hakkında uyarılar yapıyorum. Bu uyarılar içinizi karartmasın! Ben olası gelişmelerin piyasalarımıza yansıma risklerine dikkat çekiyorum. Yoksa, bu risklerimizi b... Devamı »

  • 19.02.2020
    09:25

    Maalesef piyasalar için sıkıntı yaratabilecek haber ve gelişmeler sürmeye devam ediyor. Beni rahatsız eden bazı başlıklar şunlar; Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'dan gelen açıklama; Rusya ile yapılan İdlib görüşmelerinden bir sonuç &cced... Devamı »

  • 18.02.2020
    09:34

    4 Şubat Tarihinde ''Bilanço Sürprizlerine Dikkat!'' başlıklı bir yazı ile olası yıl sonu bilançoları konusunda uyarıda bulunmuştum. Hisselerin bilanço döneminde olduğunu, ara dönemlerde tekniklerin çok etkili olduğu, ama bilanço d&oum... Devamı »

  • 17.02.2020
    09:49

    Çin'den yayılıp, dünyayı tehdit eden virüs riski, ticari açıdan Türkiye'nin lehine gelişme yaşanmasına neden olmasını beklediğim bir insani sorun maalesef. Umarım en kısa zamanda çaresi bulunur. Virüs'ün dünya için yarattığı ... Devamı »