Virüs Dış Borsaları Neden Daha Sert Vuruyor!

27.02.2020 09:34
  •  A 

Uzun süre virüsü ciddiye almayan gelişmiş borsalar, ABD'li yetkililerden ve sağlık kuruluşlarından gelen virüs uyarıları ile sert kayıplar yaşamaya başladılar. Normalde olması gereken, gereğinden fazla şişmiş borsaların önceden teknik olarak da yapabileceği bir düşüş virüs nedeniyle yaşanmaya başladı. 

Sıkıntı sadece sağlık nedeniyle yaşanan korkudan kaynaklanmıyor, bence virüs nedeniyle daralacak ticaret yüzünden ekonomik büyüme ve cirolarda yaşanacak ciddi kayıpları da artık görmeye başladılar. Virüs krizinin en başında yazmaya başladım. ABD ve AB ülkeleri ile ilgili gelen veriler geçmişi yansıtıyor. Virüs yüzünden bıçak gibi kesilen karşılıklı ticaret ve mal tedariki şirketlerde ciddi ciro kayıpları yaratacaktır. Doğal olarak büyüme oranlarını da olumsuz etkileyecektir diyordum. Virüsün yayılması artmaya başlayınca, artık bu gerçek de görülmüş oldu. 

Eğer virüsün aynı derecede yayılması sürmeye devam ederse, büyüme oranları, enflasyon, faizler, şirket bilançoları gibi bütün hesaplamalar çok farklı görüntüler vermeye başlayabilir. Yapılamayan üretim ve tedarik sorunu yüzünden talebi karşılayamayan arz sorunu ülkelerde durgunluk ve enflasyonun birlikte yaşanmasına neden olacaktır. Stagflasyon denen bu tehlike, sonrası için de problem yaratacak bir ekonomik risktir.

Talep karşılanamadığı için fiyatlar artacaktır. Misal, otomotiv sektöründe  Çin'den her türlü elektronik vs. dahil gelmeyen ara mal, aksam ve parçalar yüzünden yeni otomobil üretimleri ve sipariş teslimleri yapılamıyor. Piyasaya yeterli sayıda yeni otomobil verilemediği çin de ikinci el fiyatları fırlamış durumda. Benzer durumu Çin'den üretim ve tedarik nedeniyle aksayan diğer birçok alanda da görebiliriz.

Kısacası dünya ve BİST önemli bir sıkıntı ile karşı karşıya. Ülkemiz henüz gerçekleşen bir vakaya sahip değil. Ama bundan kaçabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü neredeyse dünyanın her yerinde virüs vakası habeleri artıyor. Sınır komşularımızın neredeyse hepsinde rastlandı. Ne kadar daha engelleyebiliriz bilemiyorum. Umarım çaresi bulunana kadar ülkemize sıçramasını engellemeyi başarırız.

Bu ortamda BİST için beklediğim teknik riskleri birçok kez yazdım. 112.876 seviyesindeki gapin dolmasını beklediğimi yazdığımı biliyorsunuz. Hatta dışarıdaki satışlar bize de yansırsa, 112.876 altında kademe kademe 111.000 - 109.000 - 108.000 - 107.000 - 106.000 gibi alt desteklere inme riskimiz artabilir. Tüm bu teknik seviyeleri, detaylı şekilde sitemdeki Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımda güncel olarak bulabilirsiniz.

Kademeli Alımlara Başlanabilir!
              Dün çok sayıda yeni öngörü vermeye başladığımı gördünüz. Bir süredir ekstra düşmemekte direnen BİST nedeniyle, bu fiyatları tamamen kaçırmış olmamak için, olası riskler nedeniyle alt seviyelerden de alma imkanı olabilir düşüncesini koruyarak, kademeli alımlar yapılabileceğini yazdım. Kenarda, olası alt seviyeler görülecek olursa oradan da alabilecek nakit bırakarak, tekniklere göre kısmi alımlar yapılabilir. Ama unutmayın, virüs dünya ve bizim için ne kadar önemli ise, İdlib krizi de bizim için en az o kadar riskli bir gelişmedir. 

Yani virüs ile boğuşurken, üstüne bir de İdlib'de daha sert bir çatışma ve savaşın içine girecek olursak, o zaman desteklerin geçici bir süre için çok hızlı kırıldığını da görebiliriz. Bu nedenle bu ortamda ne almayı düşünüyorsanız, orta ve uzun vadeli yatırımcı olmayı göze alarak ve ekstra düşüşlerde daha alt fiyatların da görülebileceğini bilerek bu kararlarınızı veriniz derim!

Pozitif bir gelişme olarak ise, virüs nedeniyle düşecek büyümeler ve durgunluğa girecek ekonomileri canlandırmak için dünya merkez bankaları ve hükümetler düşük faiz politikasına devam edeceklerdir. Aynı zamanda piyasaya para vermeye de devam edeceklerdir. Bu konu bizim gibi kaynak, kredi ve faiz sıkıntısı çeken ülkeler için olumlu bir katkı yaratacaktır. 

Virüs ve İdlib sorunu aşıldığı anda önümüz BIST için çok açık olacaktır. Ama tabii virüs ve İdlib konusunda ülkemizi içine alacak daha derin bir kriz yaşanmaması halinde...

Yeni Teknik Öngörülerim Ne Zaman Gelir?
              Dün 113.000 seviyelerine yakın yaptığım kismi öngörülerimin devamı, BİST'in 112.000 altına inmesi halinde kademeli olarak gelmeye devam edecektir. Ya da mevcut sorunların aşılması halinde BİST'de yeniden yükselişe geçildiğini gösterecek bir gelişme halinde olacaktır.

Hepinize iyi bir seans dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.02.2020
    09:37

    Maalesef Çin'de kendini gösterdiği andan itibaren Çin dışı dünyada çok ciddiye alınmayan virüs, Çin dışında başka ülkelere, Avrupa'ya sıçrayınca işin ciddiyeti anlaşıldı. ABD'li yetkililer, ülkeyi dış dünyadan izole edemeye... Devamı »

  • 25.02.2020
    09:32

    Tabii ki her ikisi de ciddi bir risktir. Her ikisi için de ciddi risk uyarıları yapmaya devam ettiğimi biliyorsunuz. Dün virüsün İtalya'da, İran'da yayılma haberlerinin de etkisi ile, Avrupa'da özellikle İtalya ve komşularında panik havası çıktı. İtalya&... Devamı »

  • 24.02.2020
    09:28

    Her yerden gelen haberlerle sarsılıyoruz! İdlib'den şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Libya'dan şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Van'dan gelen deprem ve can kaybı haberlerimizle sarsılıyoruz. Sabah gözümüzü Manisa'da deprem haberi ile açara... Devamı »

  • 21.02.2020
    09:15

    Bugün yeni bir yazı yazmayacağım. Yatırımcılarda yaşanan düşüşler nedeniyle panik havasının hakim olduğunu görüyorum. Peki neden? Bizim için en öncelikli sorun şu an için İdlib. Bunun yanında dünya ve yine bizi etkileyecek virüs riski de söz... Devamı »

  • 20.02.2020
    09:25

    Bir süredir, virüs, İdlib, Libya gibi ülkemiz ve piyasalarımız için sorun yaratabilecek gelişmeler hakkında uyarılar yapıyorum. Bu uyarılar içinizi karartmasın! Ben olası gelişmelerin piyasalarımıza yansıma risklerine dikkat çekiyorum. Yoksa, bu risklerimizi b... Devamı »