Ve Korkulan Oldu!

28.02.2020 09:10
  •  A 

Çok zamandır İdlib geriliminde Rusya ile karşı karşıya kalma riskimize dikkat çekiyordum. Maalesef dün bu oldu. İdlib'de taburumuza yapılan saldırıda henüz kesinleşmemiş haliyle 33 diye bildirilen çok sayıda şehidimiz var. Allah'tan tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun. Allah ordumuzu ve mehmetçiklerimizi korusun. Ama içine girdiğimiz cendere bizi her ileri hamlede daha derin bir savaş riskinin içine sokuyor. 

Bu konuda şimdilik bir yorum yapmak istemiyorum. Yurt dışı ve içi çok farklı sayılarda şehit haberleri geliyor. Bu durum Türkiye ile Suriye arasında bir savaş halidir. Türkiye olarak Suriye'de her noktadaki rejim güçlerini yoğun bir şekilde vurduğumuz haberleri var. Rus medyasında ise, Türkiye'nin Rus ve Suriye uçaklarını vurduğu şeklinde bizim tarafımızdan yalanlanan haberler yer alıyor. Yapılan saldırının bu gelişme sonrasında Suriye rejim güçleri tarafından yapıldığı iddiasına sığınıyorlar. Çok sayıda asılsız bilgi yayılacağı için, resmi açıklamaları dikkate almak daha doğru olacaktır.

Öyle ya böyle, bu saldırının arkasında Rusya olmadan yapılması mümkün değil. AB, ABD ve NATO'dan şu ana kadar Türkiye'nin yanındayız açıklamaları dışında net bir destek göremedim. Bir tek İsrail ordusu, saldırı sonrasında Suriye'de rejim güçlerine hava saldırısı düzenledi. Türkiye'nin ortak karar dışında, kendi kararı ile NATO sınırlarının dışında bir ülkede bu saldırıya maruz kalması nedeniyle NATO direk olarak askeri destek vermekten geri duruyor. 

Ama hem ABD, hem AB ve hem de NATO kaynaklarından bu gelişme ile Türkiye'nin kendisine yeni dost edindiği Rusların gerçek yüzünü görmüş olacağını, S-400'leri kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini, Batılı müttefiklerinin her şekilde Ruslardan çok daha güvenilir olduğunu anlamasını umdukları yorumları yapılıyor. 

Mültecilere AB sınırlarını Açtık!
              Son gelişmeler öncesinde AB'nin Türkiye'ye yeni yaptırım kararı alması ve üstüne dün gece yaşanan şehit haberleri sonrasında, ülke olarak mültecilere AB sınır kapılarımızı açma kararı aldık. Çok geç kalınmış doğru bir karar olarak görüyorum.

BİST Tatil Edilmeli!
              Şuan Suriye'de ne yaşandığını tam olarak bilmiyoruz. Ama içinde bulunduğumuz durum tam bir savaş halidir. BİST'in en azından bugün tatil edilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Hafta sonu dahil gelişmeler görülmeli. 

Hisse Taşıyanlar BİST'i Bir Süre Unutun!
             Dün de gördünüz, Putin Erdoğan ile görüşme planlamıyor açıklaması sonrasında, bizden gelen süre dolunca gereken yapılacak açıklamaları bile çok sert satışlar getirmişti. Şuan ise çok sayıda şehidimiz var. Dünden çok daha kötü bir gün yaşanacaktır. Sert ve gapli bir düşüş ile açılış olmasını bekliyorum. Böyle ortamlarda teknik vs. yorumu yapılması mümkün değildir. Panik hali ve algoritmalar her fiyatın yaşanmasına neden olabilir. 

Hissede olanların yapacağı birşey yok. Unutacaklar. Nakitte olanlar ille de alacağım diyorlarsa, yaşanacak ekstra düşüş halinde alımlarını yapıp, sonrasında da bir süre borsayı unutmayı göze almalılar. Eğer ateşkes ilan edilir ve gelişmeler kontrol altına alınırsa, sonrasındaki toparlanma da çok hızlı olur. Ama Suriye'ye daha sert bir kara ve hava harekatı düzenlemeye kalkışırsak, dün gece yaşananların benzeri kayıpları Rusya, ya da Rusya destekli Suriye güçleri tarafından yaşama riskimiz artacaktır. 

Maalesef şehitlerimizin acısına rağmen işimiz gereği bunları yazmak ve konuşmak çok ağır geliyor. Allah ordumuzu ve askerlerimizi korusun ve muaffak eylesin. Ülkemizin başı sağolsun.

Son Dakika Açıklamaları!
              SPK, 28/02 tarihinde BİST'de açığa satış işlemlerinin yasaklandığını açıkladı. Bugünü tatil yapması çok daha doğru olurdu. Dün long pozisyon açan bir çok kişi açılışla birlikte paralarını sıfırlayacaklardır. İşte viop ve türev piyasalar neden çok riskli diyorum bu örnekler size bunu göstermiş oluyor. Sonuçta hisse elinizde kalırsa, bir süre unutursunuz. Arada ciddi değer kaybı yaşansa da, ortalık yatışınca telafi eder. Ama böyle bir düşüşte long pozisyonda yakalananlar açılışla birlikte gelecek margin calllarla varlıklarını sıfırlama riski taşırlar. Tam tersi short pozisyon ile girenler de çok büyük para kazanmış olacaklardır. Ama kim ne derse desin türev piyasalar borsayı yatırım alanı olmaktan çıkartıyor.

Rusya'dan Gelen Açıklama!
              Rusya, Türkiye bizi bölgede askerleri olduğu konusunda bilgilendirmedi. O bölgede askerlerinin olmaması gerekiyordu. Yapılan saldırı Rus uçakları tarafından gerçekleştirilmedi açıklamasında bulundu. Artık ne derlerse desinler, dünden sonra Rusya ile ilişkilerimiz çok derin bir yara almıştır. Eski haline gelmesi çok kolay olmayacaktır. 

Bu gelişmeler ABD ve İsrail ile ilişkilerin düzelmesine neden olacak sonuçlar doğurabilir. 

En kısa sürede çözümün bulunarak, uzlaşmanın yaşanmasını diliyorum. Allah ülkemizi her alanda korusun ve ordumuzu muaffak eylesin. İyi haberlerin geleceği bir hafta sonu diliyorum.

NOT: Bu ortamda destek-direnç teknikleri anlamsız kalır. O nedenle açılış öncesi hisse teknikleri ile ilgili paylaşım yapmayacağım. Sonrasında dolması beklenen çok sayıda gapli açılış yaşanmasını bekliyorum. Açılış sonrası yeni öngörüler yapabilirim. Ama savaş durumu daha da derinleşecek olursa, çok daha düşük fiyatların görülmesi kaçınılmaz olur. Bunun bilinci ile yatırım kararlarınızı almanızı dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.02.2020
    09:34

    Uzun süre virüsü ciddiye almayan gelişmiş borsalar, ABD'li yetkililerden ve sağlık kuruluşlarından gelen virüs uyarıları ile sert kayıplar yaşamaya başladılar. Normalde olması gereken, gereğinden fazla şişmiş borsaların önceden teknik olarak da yapabileceği bir düş&... Devamı »

  • 26.02.2020
    09:37

    Maalesef Çin'de kendini gösterdiği andan itibaren Çin dışı dünyada çok ciddiye alınmayan virüs, Çin dışında başka ülkelere, Avrupa'ya sıçrayınca işin ciddiyeti anlaşıldı. ABD'li yetkililer, ülkeyi dış dünyadan izole edemeye... Devamı »

  • 25.02.2020
    09:32

    Tabii ki her ikisi de ciddi bir risktir. Her ikisi için de ciddi risk uyarıları yapmaya devam ettiğimi biliyorsunuz. Dün virüsün İtalya'da, İran'da yayılma haberlerinin de etkisi ile, Avrupa'da özellikle İtalya ve komşularında panik havası çıktı. İtalya&... Devamı »

  • 24.02.2020
    09:28

    Her yerden gelen haberlerle sarsılıyoruz! İdlib'den şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Libya'dan şehit haberleri ile sarsılıyoruz. Van'dan gelen deprem ve can kaybı haberlerimizle sarsılıyoruz. Sabah gözümüzü Manisa'da deprem haberi ile açara... Devamı »

  • 21.02.2020
    09:15

    Bugün yeni bir yazı yazmayacağım. Yatırımcılarda yaşanan düşüşler nedeniyle panik havasının hakim olduğunu görüyorum. Peki neden? Bizim için en öncelikli sorun şu an için İdlib. Bunun yanında dünya ve yine bizi etkileyecek virüs riski de söz... Devamı »