Rekorlar Arka Arkaya Gelebilir!

14.01.2020 09:41
  •  A 

29 Ocak 2018 tarihinde 121.351 zirvesini gördükten sonra, ABD ile yaşanan gerilimler, Suriye'ye sınır ötesi harekat, AB ile gerilimler, rahip Brunson krizi, CDS'lerde rekor artış, FED'in faiz artışları falan derken, sert kur ve faiz artışı krizlerinin yaşandığı ortamda BİST olarak 83.675 seviyesine kadar düşüşler yaşamıştık. 

Kur ve faizlerde yaşanan sert artışlar nedeniyle bir anda piyasadaki her türlü talep yok olmuştu. İnşaat ve otomotiv sektöründe işler bıçak gibi kesildi. Sektörel krizler yeniden yapılandırmalar yaşandı. Tabii belirsizliğin ve risklerin bu denli arttığı ortamda yatırımcı da borsalardan çıkıp, kendine göre güvenli gördüğü dövize yöneldi. Hane halkının ve kurumların bankalardaki DTH'ları toplam mevduatın yarısını geçip, 194 Milyar Dolar seviyelerine ulaştı.

Türkiye bir süredir bölgesinde çok doğru hamleler yapmaya başladı. Libya, Suriye ve Akdeniz'de  varlığını her geçen gün daha fazla hissettirip, kilit ülke haline geldiğini görüyoruz. Rusya ile ortak yeni boru hatlarının açılması, ABD-İran geriliminin artması, Irak'ın ABD'ye ülkemden çık demesi falan tüm bunlar ülke olarak yeniden önemimizin artmasına neden oldu.

İşte bu ve benzeri birçok krizi aştığımızı görüyoruz. ABD-Çin ticaret anlaşmasında Faz 1 Anlaşması 15 Ocak'ta imzalanacak. ABD Çin'i kur manipülatörü ülke konumundan çıkarttığını açıkladı. Karşılığında Çin de, ABD'den 80 Milyar Dolar daha fazla ithalat yapacağını açıkladı. Dünya borsalarında tarihi zirveler görülüyor. 

TCMB faiz indirimleri ile piyasadaki her türlü kredi maliyetlerini düşürmeye devam ediyor. Otomotiv krizin sürmesini beklediği için yetersiz üretim rakamları ile yakalandığından yok satıyor. İnşaat sektöründe sert toparlanmalar var. 

ABD ile yaptırımların en azından finansal alanda olabilecek olanlarının ötelenmesi beklentisi hakim. Üstüne yeniden 100 Milyar Dolar'lık ticaret anlaşması yeniden gündeme gelecek olursa, bambaşka bir 2020 yılı yaşanır. Özellikle ABD ile halkbank konusundaki riskin ortadan kalktığını ya da bir şekilde çok hafif atlatılacağını görecek olursak, bu takdirde DTH'larda da çözülmeler başlar. 

Ben tüm iyimser beklentilerin bu sene ülkemiz lehine yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle de BİST olarak iki yıl önce gördüğümüz 121.531 zirvesinin her an kırılmasını bekliyorum. İlk hamlede kırar mıyız bilemiyorum. Ama eğer bu zirveyi kıracak olursak, teknik olarak çok hızlı bir şekilde 127.000'li endeks seviyelerini görebiliriz. Hatta 121.531'de bulunan direncin geçilmesi halinde yükseliş bu seviye ile de sınırlı kalmayıp, büyük bir çanak formasyonu başlatacağı için, bu formasyonun hedefleri olan 135.000 - 138.000 ve 144.000 seviyelerini de çok geçikmeden konuşmaya başlayabiliriz. Kısacası 121.531 kırıldığı takdirde, sonraki rekorları arka arkaya görmeye başlayabiliriz. 

Ancak nihayetinde 2 yıl öncesinde kalan 121.531 direnci güçlü bir direnç olacaktır. Bu seviyeye çok sert ve kesintisiz yükselişlerle geldiğimiz için, direnç seviyelerinde kar satışları ve teknik düzeltme riskleri de olacaktır. Yeterki riskler dediğim şekilde bir süreç izlesin. Bu olursa, teknik düzeltme yaşansa da(ki, keşke düzeltme olsa da alttan yeni alım imkanları yakalanabilse) her türlü düzeltmeler BİST'in daha sağlıklı yükselmesi için yararlı olur. BİST düzeltme sonrası yine yoluna ve yeni rekorlara gider. Kaldı ki, son dönem yaşananlara bakınca, istediğimiz düzeltmeyi görmeden de yeni rekor hedeflerine doğru yükselişin sürmesi sürpriz olmaz.

Sorun şu; sert ve kesintisiz yükseliş nedeniyle sıralı dirençlerde satanlar, dirençler kırılıp, düzeltme olmadan daha yüksekten yeni alım yapmakta zorlanacaktır. Yeni alım yapmak isteyenler de, düşmeyen hisse bazında tarihi zirve fiyatlarına yakın olan yerlerden alım yapmaya çekineceklerdir. Ama teknik olarak konuşuyorum. Eğer zirve kırılırsa, bu korku ile alımdan çekinenler borsanın sonraki yükselişlerini kaçıracaklardır. Olası yükselişin hedeflerini daha iyi analiz etmek için Dolar bazında fiyatlara bakmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Peki olurda kar satışları  yaşanırsa, teknik yeni rekor beklentileri bozulur mu? BİST, 115.900 - 115.570 seviyelerinin üstünde kaldığı takdirde olası kar satışları sağlıklı düzeltme olarak BİST'in daha da güçlenmesine destek vermiş olur. Yeni rekor beklentileri bozulmaz. Eğer bu destekler kırılırsa, o zaman daha alttaki gap boşluklarını konuşmaya başlarız. 

Sanayi Üretimi Verisi Gelecek!
             % 6'lar civarında hatta üstünde oldukça iyi bir sanayi üretimi büyümesi gelmesini bekliyorum. Umarım bu yıl herkes için kazanç, ülkemiz için de yeniden güçlenme ve normallaşme yılı olur. 

Teknik BIST, Dolar, ons, gram altın ve hisse bazlı tüm olası destek-dirençleri Destek-Direnç Tablomuzda detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.01.2020
    15:36

    Görünen o ki, tekniklere bakılırsa BIST eğer 115.930 - 115.570 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederse, destek-direnç tablosunda göreceğiniz ara kademeler sonrasında 121.531 TL zirvesine doğru yoluna devam edecek gibi duruyor. Bankalarda yaşanan ve alıma fırsat vermeden ... Devamı »

  • 10.01.2020
    09:42

    Dün inanılmaz güzel bir borsa piyasası yaşadık. Bir gün önceki düşüş esnasında düşüşün alım fırsatı olacağını yazıp, borsalar yukarı, kurlar, ons, petrol aşağı diye bekliyorum demiştim ama inanın bu denli hızlı bir yükseliş beklemiyordum. Teknik... Devamı »

  • 09.01.2020
    09:10

    İran'ın ABD Üslerini vurup, 80 ABD askeri öldürüldü açıklaması ile petrol ve ons altın fiyatlarında sert yükseliş, borsalarda da gördüğünüz sert düşüşler yaşadık. Dün seans öncesi beklenti yazımda ve Ekoturk canlı bağla... Devamı »

  • 08.01.2020
    09:26

    ABD'nin saldırısına karşılık vermesi beklenen İran'dan ilk misilleme geldi! İran sabaha karşı Irak'taki iki ABD üssünü 15 civarı balistik füze ile vurdu. Bu hamle sonrası İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan karş... Devamı »

  • 07.01.2020
    09:23

    ABD'nin saldırısı sonrasında, İran'ın vereceği karşılığa göre iki ülkenin çatışma riski yüksektir. Ama olası çatışmanın şekli savaş çıkartacak boyutta olmaz görüşündeyim. Çünkü savaşa dönüşecek bir gelişmenin taraf... Devamı »