İran-ABD Çatışma Riski Ekstra Bir Risktir!

07.01.2020 09:23
  •  A 

ABD'nin saldırısı sonrasında, İran'ın vereceği karşılığa göre iki ülkenin çatışma riski yüksektir. Ama olası çatışmanın şekli savaş çıkartacak boyutta olmaz görüşündeyim. Çünkü savaşa dönüşecek bir gelişmenin tarafı sadece iki ülke ile sınırlı kalmaz. Rusya-Çin İran'ın yanında, NATO ve İsrail de ABD'nin yanında yer alacak şekilde bu savaşa dahil olmak zorunda kalabilirler. Dünyanın böyle bir savaşı isteyeceğini düşünmüyorum. Hatta ABD parlamenterlerinin de Trump'ın savaş yetkisini sınırlama hamlesinden böyle bir savaşı onların da istemediği görülüyor.

BİST'deki Düşüş Alım Fırsatıdır!
              İlk paragrafta savaş olmayacağı yönündeki görüşüm nedeniyle, BIST'de yaşanan düşüşün alım fırsatı olarak görülmesinin doğru olacağı görüşündeyim. Bir süredir kesintisiz yaşanan yükselişte 115.465 direncinin güçlü olduğunu, kar satışlarının gelebileceği uyarılarını yapıyordum. ABD-İran gerilimini kullanarak, beklediğimiz teknik düzeltmeyi yapmak zorunda olduk diye düşünüyorum. Düne ait beklenti yazımda ''111.200 civarı ara destekler bu düşüş için yeterli düzeltme seviyeleri olacaktır'' diyerek olası ilk destek seviyesine dikkat çekmiştim. Tam da dediğim seviyenin neredeyse nokta destek olduğunu gördük. 

Ama nihayetinde BIST'ın olası hareket yönünde esas olan İran-ABD geriliminin akıbeti olacaktır. Henüz İran'ın karşı hamlesini görmedik. Bu ne zaman ve ne şekilde olacak çok önemli. Savaş yaratacak bir tepki olmasa da, geçici olarak ekstra düşüşler yaratabilir. Böyle bir gelişme halinde BİST'in bir alt desteği 110.100 civarı seviyeler olur. Teknik olarak ekstra düşüşler halinde en önemli desteğin 105.930 civarındaki destekler olacağını belirtmek istiyorum. Bu seviye bir şekilde kırılmadığı takdirde, BIST için yükseliş beklentileri bozulmaz. Bu sözümden kimse o seviyelere kadar düşüş beklediğimi sanmasın. Ben sadece BIST için panik yapılacak seviye neresi olur diye belirtiyorum. Yoksa çok daha öncesinde 107.921 gap desteği de var. Benim desteğim dün görüldü ve bugün daha iyi olmasını bekliyorum. Yakın vadeli daha kötümser beklentim ise, 110.100 civarı ile sınırlı diye bilinmesini isterim. 

ABD açısından İran ile gerilim, Irak'ın ülkesini terk etmesini istemesi, Libya'daki gelişmeler göz önünde tutulursa, Türkiye'nin önemi yine artacaktır görüşündeyim. Bu nedenle daha öncesinde en çok çekindiğim ABD yaptırımları ötelenecektir diye düşünüyorum. Eğer yarın boru hattını açmaya gelecek olan Putin ile, Suriye İdlib konusunda mutabık kalacak olursak, haftanın diğer yarısı lehimize görüntüler verebilir.

Ama altını çiziyorum, İran-ABD geriliminde yeni olası çatışmalar piyasayı bozacak risktir. Bu risk bir süre ciddiyetini koruyacaktır. Yani bir anda toz pembe bir tablo da beklememek lazım. Bu nedenle de oluşan karları çok daha üst hedefleri beklemeden realize etmeyi de bilmek lazım sanırım.

Hepinizi iyi bir seans, dünyaya da barışın hakim olacağı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.01.2020
    09:21

    BİST için bir süredir teknik bir düzeltme bekliyor ve sizlere kredili işlemlerden uzak durun. Hatta kısmen de nakit bulundurun uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Bu uyarım ABD'nin İran'lı komutanı vurması ile tetiklenmiş oldu. Şu an Ortadoğu'da ortalık karışmış durumda. ... Devamı »

  • 03.01.2020
    09:22

    ABD'nin Bağdat Elçiliğinin göstericiler tarafından basılmasından İran'ın sorumlu olduğunu söyleyen Trump'ın talimatı ile Bağdat'a yapılan ABD hava saldırısında İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örg&u... Devamı »

  • 02.01.2020
    09:21

    Bugün TBMM gündeminde Libya Teskeresi olacak. Cumhur İttifakı oylarının teskerenin çıkmasına yeteceği görüşündeyim. Yani oylama sonrası teskere geçti haberlerini bekliyorum. Karar ile Libya hükümetinin talebi üzerine Asker ve askeri ekipman g&oum... Devamı »

  • 31.12.2019
    08:55

    Başlangıcı zorlu ama sonrası borsa ve özellikle faizler için olumlu bir yılı bugün bitiriyoruz. 2020'nin herkes için başta sağlık, huzur ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Umarım tüm belirsizlikler ülkemiz ve bizler için pozitif sonuçlar d... Devamı »

  • 30.12.2019
    09:42

    2019 yılını bitirmek için son iki günümüz. Çarşamba günü 2020 yılına girmiş olacağız. Birçok bilinmezimizi netleştirmeden aynı şekilde 2020 yılına da taşıyoruz. Umarım belirsizlikler Türkiye'nin lehine olacak şekilde çözüme kavu... Devamı »