BIST Zirveyi Kırmaya Gidiyor!

10.01.2020 15:36
  •  A 

Görünen o ki, tekniklere bakılırsa BIST eğer 115.930 - 115.570 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederse, destek-direnç tablosunda göreceğiniz ara kademeler sonrasında 121.531 TL zirvesine doğru yoluna devam edecek gibi duruyor. Bankalarda yaşanan ve alıma fırsat vermeden süren yükselişler de bunun yabancı ve yerli fonlar tarafından da desteklendiğini gösteriyor. 

Bunun nedeni İran gerilimi nedeniyle belirttiğim Türkiye'nin bölgesel önemi yeniden arttığı için, olası ABD yaptırımlarının ötelenebileceği görüşüm olabilir. Ya da yaptırımlar sadece F-35 gibi askeri yaptırımlarla sınırlı kalıp, finansal yaptırımlar pas geçilecek diye de olabilir. Yurt dışında yabancı fonlarda böyle bir beklentinin hakim olduğu söyleniyor. Doğru ise yakında ABD tarafından bankacılık sektörü ile ilgili kredi kanallarının açıldığı haberlerini, halkbank konusunda pozitif bir takım haberleri duyabiliriz. Tabii böyle bir gelişmenin devamında Trump'ın ilk kez sözünü ettiği 100 Milyar Dolar'lık ticaret hacmi yeniden dillendirilmeye başlanabilir. 

Bu yöndeki spekülasyonlar resmi açıklamalarla netleştiği zaman ise, zaten ciddi bir yükseliş yaşanmış olur. Şimdi önemli olan tekniklere ve bu spekülatif haberlere bakarak seviyelerin son dönemin en yüksek seviyeleri olduğunu bilerek yeni alımlara kalkışmalı mıdır, yoksa resmi açıklamalar mı beklenmelidir? Ben tekniklere ve son jeopolitik gelişmelere bakınca, bu riski göze alıp, ama olası bir olumsuz gelişme riskini de bilerek uzun vadeyi göze alıp, yeni pozisyonlar açılmasını doğru buluyorum. 

Bu nedenle seri yeni öngörülerim başlayabilir. Ama uzun vadeyi göze alarak bu alımlar düşünülmelidir. Her şekilde 121.531 geçilecek olursa, o zaman teknik hedef dile getirilen 135.000 seviyeleri ile sınırlı kalmaz. 138.000 - 144.000 ve daha üstüne denk gelen seviyeleri konuşmaya başlarız.

Ya çok yüksek diye seyirci kalınacak ve yükseliş düşündüğüm gibi sürerse kaçırılmış olunacak, ya da bu gidiş hakkındaki yorumlara katılıyorum diyerek yeni pozisyon riskleri göze alınacak. Ama sonra satışa yakalanacak olursak, üç gün önce yapıldığı gibi yeni öngörüler için erken davrandınız denmeyecek. Çünkü bunun başka yolu yok maalesef. Bu şekilde kar satışları olsun diye düzeltme beklersek, seans içi kar satışları olur ve sonra gördüğünüz gibi yine alımlar sürerse oyun dışı kalır, yükselişi kaçırırız. 

Herkes her zaman olduğu gibi, tüm bunları düşünsün ve ona göre kendi kararları ile yapacağım  yeni öngörülere ister katılsın, ister katılmasın.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.01.2020
    09:42

    Dün inanılmaz güzel bir borsa piyasası yaşadık. Bir gün önceki düşüş esnasında düşüşün alım fırsatı olacağını yazıp, borsalar yukarı, kurlar, ons, petrol aşağı diye bekliyorum demiştim ama inanın bu denli hızlı bir yükseliş beklemiyordum. Teknik... Devamı »

  • 09.01.2020
    09:10

    İran'ın ABD Üslerini vurup, 80 ABD askeri öldürüldü açıklaması ile petrol ve ons altın fiyatlarında sert yükseliş, borsalarda da gördüğünüz sert düşüşler yaşadık. Dün seans öncesi beklenti yazımda ve Ekoturk canlı bağla... Devamı »

  • 08.01.2020
    09:26

    ABD'nin saldırısına karşılık vermesi beklenen İran'dan ilk misilleme geldi! İran sabaha karşı Irak'taki iki ABD üssünü 15 civarı balistik füze ile vurdu. Bu hamle sonrası İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan karş... Devamı »

  • 07.01.2020
    09:23

    ABD'nin saldırısı sonrasında, İran'ın vereceği karşılığa göre iki ülkenin çatışma riski yüksektir. Ama olası çatışmanın şekli savaş çıkartacak boyutta olmaz görüşündeyim. Çünkü savaşa dönüşecek bir gelişmenin taraf... Devamı »

  • 06.01.2020
    09:21

    BİST için bir süredir teknik bir düzeltme bekliyor ve sizlere kredili işlemlerden uzak durun. Hatta kısmen de nakit bulundurun uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Bu uyarım ABD'nin İran'lı komutanı vurması ile tetiklenmiş oldu. Şu an Ortadoğu'da ortalık karışmış durumda. ... Devamı »