Ortadoğu Gerilimi Türkiye'nin Önemini Artıracaktır!

06.01.2020 09:21
  •  A 

BİST için bir süredir teknik bir düzeltme bekliyor ve sizlere kredili işlemlerden uzak durun. Hatta kısmen de nakit bulundurun uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Bu uyarım ABD'nin İran'lı komutanı vurması ile tetiklenmiş oldu. Şu an Ortadoğu'da ortalık karışmış durumda.

İran intikam alacağım ve nükleer anlaşmalarına uymayacağım diye ilan etti.

Irak ülkedeki tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi kararı aldı. ABD başkanı Trump, Irak'ın bu kararına karşılık, ''Eğer Irak ABD askerlerini topraklarından çıkartmaya kalkarsa, çok sert yaptırımlar uygularız'' diye tehdit etti.

Bize karşı Mısır ile ittifak yapan BAE, Libya'da Hafter'i destekleyen Mısır'ın darbeci lideri Sisi ile ters düşmeye başladı. 

Libya'nın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi, Türkiye ile yapılan anlaşmanın fesh edilmesini ve bu anlaşmayı yapanların da vatan haini ilan edilmesini istedi.

ABD, AB ülkeleri ve Türkiye vatandaşlarına Irak'a gitmemeleri ve Irak'ı terk etmeleri ile ilgili uyarı yapıyorlar.

Rusya'nın desteklediği Esad'ın güçleri İdlib'i vurduğu için sınırlarımıza doğru 300 Bin civarı yeni bir göç hareketi yaşanıyor. Yani Rusya ile de ters düşen bir görüntümüz var. 8 Ocak'ta Putin Türkiye'ye gelecek. Yaşanan sorunlarda mutabık kalamazsak, tablo ABD ile ilişkilerin yeniden iyileşmesi sürecine girebilir.

Ortadoğu'da yaşanan tüm bu gerilimler, bence Türkiye'nin bölgesel önemini yeniden ön plana çıkartacaktır görüşündeyim. Bu nedenle ABD'nin Türkiye'ye bu ortamda yeni bir yaptırımı göze alacağını ummuyorum. Kısacası yaptırımlar konusu ötelenecektir. 

Eğer böyle olursa, yaşanan gerilimin zoru ile yaşanan düzeltme yakında yeniden gelen alımlarla tersine dönebilir. Teknik olarak 112.175 seviyesinde en yakında bulunan bir gap boşluğumuz var. Bu hemen kapanacaktır. Daha altında ise 107.921 seviyesinde bir gap bulunuyor. Ama o gapın yakın vadede kapanmasını beklemiyorum. 111.200 civarı ara destekler bu düşüş için yeterli düzeltme seviyeleri olacaktır, en fazla 110.000 yakın vadeli en düşük düzeltme desteği olur diye düşünüyorum. Tam teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Ama yine de gelişmelere göre tüm görüşlerimizi revize edebileceğimizi bilmenizi isterim.

BİST'de yaşanan bu düşüş, eğer İran'ın ABD askerlerine ya da hedeflerine karşı sert bir askeri karşılık vermesi yaşanmazsa muhtemelen bugün-yarın tepki alımları ile son bulabilir. Yaşadığımız düşüş malum bizim dışımızda nedenlerle tetiklendiği için, düşüş esnasında yeni öngörülerimin gelmesi sizleri şaşırtmasın. Cuma yaşanan düşüş esnasında gördüğünüz yeni alım öngörülerim, bugün de düşüş yaşanması halinde sürebilir. Sonuçta tekniklerinde ne görüyorsak ona göre öngörülerde bulunuyoruz. Düzeltme beklerken, tamamen kötüleşme beklemediğimi, sadece teknik olarak düzeltme olmasını ama sonra yine yükseliş yönünde gelişmeleri beklediğimi biliyorsunuz. Yani kimse neden öngörü yapmaya başladınız bu ortamda demesin. Çünkü bunu yazılarımda oldukça detaylı izah ettiğimi biliyorsunuz. 

Tekrar etmek gerekirse, güne düşüşle başlarız ama 111.200 civarı seviyelerden ya da en kötüsü 110.000'li rakamlardan tepkiler alır ve düşüşe dur diyebiliriz. Umarım bölgemizde yeni bir çatışma ve savaş yaşanmaz. 

NOT: Her pazartesi ve cuma saat 11.10 civarı Ekotürk Tv.De Murat Tufan'ın skyp konuğu olarak gündem hakkındaki konuları konuşacağız.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.01.2020
    09:22

    ABD'nin Bağdat Elçiliğinin göstericiler tarafından basılmasından İran'ın sorumlu olduğunu söyleyen Trump'ın talimatı ile Bağdat'a yapılan ABD hava saldırısında İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örg&u... Devamı »

  • 02.01.2020
    09:21

    Bugün TBMM gündeminde Libya Teskeresi olacak. Cumhur İttifakı oylarının teskerenin çıkmasına yeteceği görüşündeyim. Yani oylama sonrası teskere geçti haberlerini bekliyorum. Karar ile Libya hükümetinin talebi üzerine Asker ve askeri ekipman g&oum... Devamı »

  • 31.12.2019
    08:55

    Başlangıcı zorlu ama sonrası borsa ve özellikle faizler için olumlu bir yılı bugün bitiriyoruz. 2020'nin herkes için başta sağlık, huzur ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Umarım tüm belirsizlikler ülkemiz ve bizler için pozitif sonuçlar d... Devamı »

  • 30.12.2019
    09:42

    2019 yılını bitirmek için son iki günümüz. Çarşamba günü 2020 yılına girmiş olacağız. Birçok bilinmezimizi netleştirmeden aynı şekilde 2020 yılına da taşıyoruz. Umarım belirsizlikler Türkiye'nin lehine olacak şekilde çözüme kavu... Devamı »

  • 27.12.2019
    09:02

    BİST dün de yükselişine devam etti. Gerçi bir ara gördüğü 114.534 seviyesinde tutunamadı ama yine de bir gün öncesine göre yükselerek kapatmış oldu. Düne ait yazımda da belirttiğim gibi, BİST'in 113.524 üzerinde 114.284 ara direnci ve... Devamı »