İran İlk Misillemeyi Yaptı!

08.01.2020 09:26
  •  A 

ABD'nin saldırısına karşılık vermesi beklenen İran'dan ilk misilleme geldi! İran sabaha karşı Irak'taki iki ABD üssünü 15 civarı balistik füze ile vurdu. Bu hamle sonrası İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan karşılık maddesine orantılı bir karşılık verdiklerini ve saldırıyı tamamladıklarını, gerilimi tırmandırmak istemediklerini ama ABD saldırılarının sürmesi halinde ülkelerini her alanda savunmaya ve karşılık vermeye devam edeceklerini duyurdu.

Devamında yapılan açıklamada, ABD üslerinde 80'nin üzerinde ABD askerini öldürdüklerini ve 100 benzer ABD hedefinin önlerinde olduğu söylendi. ABD başkanı Trump ise, kayıp ve zaiyatın kontrolünün yapıldığı ama herşeyin yolunda olduğu yönünde bir açıklama yaptı. 

ABD'nin çok önemli bir İran'lı komutanı vurması sonrası bu karşılık normaldi. Önemli olan bunun devamı yaşanacak mı sorusunda! Şimdi İran kontrol altında olan medyasında ilk açıklandığı gibi yüksek bir askeri kayıp verdirildiği haberleri ile kendi kamuoyunu yatıştırmak isteyebilir. Bu nedenle yaşanandan daha fazla kayıp rakamları veriliyor olabilir. Bu nedenle ilgili kayıp haberinin ABD kaynakları tarafından teyiti önemli olacaktır. Eğer gerçekten de 80 civarı askeri kayıp yaşandı ise, ABD buna yine ve daha ciddi bir karşılık vermeye kalkabilir. 

İşte tüm risk burada. Eğer ABD yeni ve daha ciddi karşılıklara kalkışırsa, o zaman iş kontrolden çıkabilir. Umarım ABD tarafından daha düşük kayıp haberleri ve itidalli açıklamalar yapılır. Tabii 1 de olsa, 80 de olsa can candır. Umarım bu işi kontrol altına alırlar. Ben öyle olmasını bekliyorum. Yoksa içinde olduğumuz bölgede yeni ve çok uzun bir savaş süreci daha başlar. Ki, böyle bir savaş birçok ülkeyi daha içine çekebilir. 

Asıl Tepki ABD'nin Tutumuna Göre Netleşecektir!
              İran'ın saldırısı sonrası ons altında sert yükseliş görüldü. Ons 1.611$ seviyesine fırlayıp 1.593$ seviyesine geri gelmiş görülüyor.

ABD ve dünya borsalarında da sert düşüşler görüldü. ABD endekslerinde yaşanan ilk düşüşler sonrası bu düşüşlerin yarısı geri alınmış görülüyor. Dediğim gibi, ABD karşılık vermezse bu gerilim durulmaya başlar. Borsalar kayıplarını geri alırken, ons altın, brent petrol fiyatları da geri gelmeye başlarlar.

Peki Ne Yapılmalı?
              Bu kararı herkes kendi beklentisine, görüşüne göre vermelidir. Tahmini zor bir süreçteyiz. Gerilim savaşa dönüşür diye düşünenler borsalardan çıkmayı tercih edebilirler. Karşılık verildi bitti diye düşünenler için ise, bugün muhtemelen düşüşle açılacak BİST, alım fırsatları için kullanılabilir. Ben gerilimin düşmesini bekleyen taraftayım. İran ne Irak, ne de Libya'dır. İran ile bir savaşın dünyaya zararı çok daha büyük ve kontrol dışı olur. Savaşın tarafı da sadece İran ile sınırlı kalmaz. Böyle bir riski dünya da, İran da, ABD de istemiyordur diye düşünüyorum. Umarım yanılmam. Yoksa bizi de, dünyayı da iyi günler beklemiyor diyebiliriz.

Dediğim gibi, açılış 700 - 1.000 puan arası bir kayıpla başlanmasını bekliyorum. Sonrası gelişmelere ve özellikle ABD'den gelecek açıklamalara göre yön bulacaktır. 

Not: Bugün 11.10 civarı Ekotürk tv.ile skyp bağlatısı yapıp, gündem hakkındaki soruları cevaplayacağım.

Dünya için barış, hepiniz için de iyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.01.2020
    09:23

    ABD'nin saldırısı sonrasında, İran'ın vereceği karşılığa göre iki ülkenin çatışma riski yüksektir. Ama olası çatışmanın şekli savaş çıkartacak boyutta olmaz görüşündeyim. Çünkü savaşa dönüşecek bir gelişmenin taraf... Devamı »

  • 06.01.2020
    09:21

    BİST için bir süredir teknik bir düzeltme bekliyor ve sizlere kredili işlemlerden uzak durun. Hatta kısmen de nakit bulundurun uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Bu uyarım ABD'nin İran'lı komutanı vurması ile tetiklenmiş oldu. Şu an Ortadoğu'da ortalık karışmış durumda. ... Devamı »

  • 03.01.2020
    09:22

    ABD'nin Bağdat Elçiliğinin göstericiler tarafından basılmasından İran'ın sorumlu olduğunu söyleyen Trump'ın talimatı ile Bağdat'a yapılan ABD hava saldırısında İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örg&u... Devamı »

  • 02.01.2020
    09:21

    Bugün TBMM gündeminde Libya Teskeresi olacak. Cumhur İttifakı oylarının teskerenin çıkmasına yeteceği görüşündeyim. Yani oylama sonrası teskere geçti haberlerini bekliyorum. Karar ile Libya hükümetinin talebi üzerine Asker ve askeri ekipman g&oum... Devamı »

  • 31.12.2019
    08:55

    Başlangıcı zorlu ama sonrası borsa ve özellikle faizler için olumlu bir yılı bugün bitiriyoruz. 2020'nin herkes için başta sağlık, huzur ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Umarım tüm belirsizlikler ülkemiz ve bizler için pozitif sonuçlar d... Devamı »