ABD-İran Gerilimi Arttı!

03.01.2020 09:22
  •  A 

ABD'nin Bağdat Elçiliğinin göstericiler tarafından basılmasından İran'ın sorumlu olduğunu söyleyen Trump'ın talimatı ile Bağdat'a yapılan ABD hava saldırısında İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örgütünün üst düzey isimlerinden Ebu Mehdi El-Mühendis'i öldürüldü. Bu gelişme nedeniyle ortam bir anda gerilmiş oldu. İran intikam alınacağı yönünde açıklamalar yapıyor.

İki ülkenin İran sınırları içinde bir savaşa kalkışmasını beklemiyorum. Böyle bir savaşın tarafları sadece iki ülke ile sınırlı kalmaz. Rusya ve diğer birçok bölgesel ve AB ülkesi de işin içine dahil olmak zorunda kalabilir. Bu gelişme kontrolü kaçan bir savaşa dönüşür. Bunu şimdilik kimse istemez diye düşünüyorum. Ama iki ülkenin sınırları dışındaki askeri güçlerinde çatışmalar görebiliriz. Ama her şekilde ortaya çıkan gerilim üst düzey bir risk taşıyor. Kontrol altına alınıp da gerilim düşürülmezse hiç beklemediğim gelişmeler de yaşanabilir. Umarım bir savaşa dönüşmez. Savaşlar birçok insanın can kayıplarına, insanların evlerinden, topraklarından ayrılmalarına, ailelerin acı kayıplar yaşamasına, ekonomilerin çökmesine neden oluyor. Bunlar yaşanmadan gerilimin düşmesini diliyorum.

ABD Demokrat Parti temsilcileri de, Trump'ın ülkeyi savaşa götürdüğü tepkisi ile son Bağdat hava saldırısına karşı açıklamalar yapıyorlar. Aslında savaşı Trump'ın partisindeki senatörlerin çoğunun da istemeyeceği görüşündeyim. Yani Trump tam da azil süreci yaşarken, böyle bir hamle ile kendi destekçilerinin de sayısını düşürebilir. 

Ons Altın ve Petrol Tepki Verdi!
              Yaşanan gelişmeler çatışma ve savaş riskini arttırınca güvenli liman görülen ons altında sert yükseliş yaşanıyor. Ons 1.541$ seviyesine ulaştı. Benim için en önemli direnç 1.553$ - 1.557$ seviyeleridir. Eğer bu seviyeler görülür ve kırılacak olursa, o zaman durum değişir. Bir anda 1.650$ - 1.750$ seviyeleri beklenti olarak daha çok konuşulmaya başlanır. Tabii böyle ortamlarda borsalarda kar satışları yüksek olur. ABD borsalarının futurelerinde de bu yönde düşüşler görülüyor.

Ons gibi tepki veren diğer bir alan da petrol oldu. % 5'lere varan fiyat artışları görüyoruz. Özellikle petrolde yaşanan artışlar, ithalattaki en önemli kalemimiz olan enerji faturamızı olumsuz etkiler. Enerji fiyatlarının artması, başta ithal olan diğer bir çok üründe ve alanda zincirleme fiyat artışlarına neden olur. Yani enflasyon için de olumsuz bir gelişme demektir. Bugün açıklanacak enflasyon rakamlarının iki haneli gelmesinin beklendiği bu ortamda, yaşanan petrol, ons, kur artışları maalesef enflasyon hedeflerimizde bozulmalar yaratabilir.

BİST Mecburi Düzeltme Yapabilir mi?
              Bir süredir BİST'in gelmiş olduğu 115.000 civarı seviyelerden teknik düzeltme yapmasını beklediğimi yazıyorum. Ama BİST benim beklentilerime aldırmadan yükselişine devam ediyordu. Eğer son gelişmeler yaşanmasaydı, dünkü kapanışa bakınca BİST 117.700 - 119.000 seviyelerine doğru yükselişinine devam edecek gibi duruyor derdim. Ama ABD'nin Bağdat saldırısı sonrası dış borsaların futurelerinde görülen kar satışlarının yansıması bizde de görülebilir. Aslında bölge ülkesi olarak bizim gelişmelerden daha çok rahatsız olmamız lazım. Yani mecburi bir teknik düzeltmeyi bugün görebiliriz. Ama gelecek enflasyon verisi pozitif ayrışmamıza neden olur mu ona da direk hayır diyemiyorum. 

Olası teknik ihtimalleri destek-direnç tablosunda paylaştım. Teknikler sizlere referans olabilir. Ama kredili işlemlerden uzak durmaya devam edilmesini hala doğru buluyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.01.2020
    09:21

    Bugün TBMM gündeminde Libya Teskeresi olacak. Cumhur İttifakı oylarının teskerenin çıkmasına yeteceği görüşündeyim. Yani oylama sonrası teskere geçti haberlerini bekliyorum. Karar ile Libya hükümetinin talebi üzerine Asker ve askeri ekipman g&oum... Devamı »

  • 31.12.2019
    08:55

    Başlangıcı zorlu ama sonrası borsa ve özellikle faizler için olumlu bir yılı bugün bitiriyoruz. 2020'nin herkes için başta sağlık, huzur ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Umarım tüm belirsizlikler ülkemiz ve bizler için pozitif sonuçlar d... Devamı »

  • 30.12.2019
    09:42

    2019 yılını bitirmek için son iki günümüz. Çarşamba günü 2020 yılına girmiş olacağız. Birçok bilinmezimizi netleştirmeden aynı şekilde 2020 yılına da taşıyoruz. Umarım belirsizlikler Türkiye'nin lehine olacak şekilde çözüme kavu... Devamı »

  • 27.12.2019
    09:02

    BİST dün de yükselişine devam etti. Gerçi bir ara gördüğü 114.534 seviyesinde tutunamadı ama yine de bir gün öncesine göre yükselerek kapatmış oldu. Düne ait yazımda da belirttiğim gibi, BİST'in 113.524 üzerinde 114.284 ara direnci ve... Devamı »

  • 26.12.2019
    09:06

    Dış piyasaların Noel tatilinde olması nedeniyle yabancı işlemleri çok azaldığından işlem hacimleri çok düştü. Yerlilerle borsa ve hisseler yükselişine devam ediyorlar. 113.524 beklediğimiz dirençlerden biriydi. O civarlardayız. Üstünde 114.284 ara direnc... Devamı »