Artan Risklere Rağmen BİST Yükseliyor!

27.12.2019 09:02
  •  A 

BİST dün de yükselişine devam etti. Gerçi bir ara gördüğü 114.534 seviyesinde tutunamadı ama yine de bir gün öncesine göre yükselerek kapatmış oldu. Düne ait yazımda da belirttiğim gibi, BİST'in 113.524 üzerinde 114.284 ara direnci ve 115.465 teknik hedefleri var. Yılı bitirmeden bu üst seviyelere yaklaşarak, hatta geçerek kapatmamız mümkün. Ama bu seviyelere kadar her an ve her seviyeden dün de yaşandığı gibi kar satışlarını görebiliriz.

Aslında dün 114.534'e yükselen BİST'de ciddi bir kar realizasyonu yaşandı. Endeks bir ara eksiye döndü ama sonra yine alımlarla günü yükselerek kapattı. Yani yükselişe bakarak, kar satışlarını gözden kaçırmamak lazım. Aynı durum bugün de sürebilir. Bu önce eksi endeks sonra artıya dönüş ya da tersi, yükselen bir endeksten sonra gelen satışlarla dün olduğu gibi gördüğü seviyelere göre düşüş şeklinde de olabilir.

Ama hemen hatırlatmak isterim ki, bu yükselişlerde aşağılarda bıraktığımız yakın olanı 112.175 ve biraz daha altta kalan 107.921 diye iki adet gap boşluğumuz var. Bu gaplerin kesin ve hemen olmasa da, teknik olarak daha sonra kapanması beklenen boşluklar olması, yükselişte tedirgin olmamıza neden oluyor. Bu nedenle de yükseliş yaşanırken gördüğümüz bir takım olası pozitif teknikleri yeni öngörü olarak paylaşmaktan çekiniyorum. Ama yine de bilmeniz için Destek-Direnç Tablosunda yer veriyorum. Destek-Direnç Tablolarımızı da yakından takip etmeniz bu nedenle yararlı olacaktır. 

Yeni üyelerimiz için bu vesile ile uyarı yapmak istiyorum! Siteye girişin hemen sağında yer alan ''Siteyi Tanı!'' ibaresini tıklayarak site gördüğünüz Destek-Direnç Tablosu dahil tüm bölümlerin izahını okuyabilirsiniz.

Risklere Yenileri Ekleniyor!
              ABD ile Ermeni Tasarısı, S-400 bağlantılı yaptırım riskleri, halkbank davası, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Suriye sorunu derken, şimdi de Libya'nın asker göndermemiz için çıkardığı davet gelişmesi var. Biliyorsunuz daha önce Katar'a bu konuda bir destek vermiş ve daveti üzerine Katar'a askeri üs kurmuştuk. Şimdi de iç savaş sorunları nedeniyle Libya'nın BM tarafından tanınmış hükümeti Türkiye'den askeri destek talebinde bulundu. Bu konu çok hassas. Çünkü çağıran Libya'nın tanınan hükümeti olsa da, karşı taraf da Libya vatandaşları. Bir tarafa destek verirken, diğeri de Libya'lı olanlarla aramızın açılacağını unutmamak lazım! 

Cumhurbaşkanımızın  bu konudaki açıklaması davet olursa icabet ederiz şeklindeydi. Bu davet üzerine demek oluyor ki, bir şekilde Libya'da da askeri varlık konuşlandıracağız. Belki bir çoğunuz bunu doğru bulmayacaktır. Ama maalesef bölgemizde yapılan planlar ve oynanan oyunlar nedeniyle jeopolitik risklerimizi kontrol etmek için bunu yapmamız doğru olacaktır diye düşünüyorum. Tabii bunu hemen askerimizi Libya iç savaşına sokmak şeklinde düşünmeyelim. Askeri silah-ekiman ve donanım destekleri şeklinde de verilebilir. Ama ne şekilde olursa olsun, sonuçta yeni bir risktir. Rusya'dan bu konuda gelen ilk açıklama da böyle bir gelişmeye olumsuz baktıklarını gösteriyor. 

Bu gelişme dışında Rusya destekli Esad ordusunun saldırıları nedeniyle İdlib'den kaçan 100 Bin'e yakın yeni bir göç dalgası ile de karşı karşıyayız. Bunun yarattığı riskleri konuşmak için Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'ye gelip, mülteci anlaşmasının devamını sağlama almak istiyor. Yani, AB bu sorun sürdüğü müddetçe, Türkiye'ye karşı diğer bir çok sorun dahil, makul ve sınırlı tepkiler vermek zorunda kalacaktır.

Halkbank konusunda da yargıç Berman, ''ya katılırlar, ya da sonuçlarına katlanırlar'' diye sert bir açıklama yaptı. Bu ve diğer yaptırımlar konusunda Trump senatörlere bir rapor yollayarak olası yaptırımlara karşı olduğunu ve nedenlerini iletmiş olsa da, ABD ile ilgili riskler henüz önemini kaybetmiş değil.

Milli Otomobilimizle Tanışacağız!
              Yazımı pozitif bir son ile tamamlamak istedim. Bugün uzun süredir gündemimizi meşgul eden yerli ve milli otomobilimizin tanıtımı var. Cumhurbaşkanımız tanıtımı yapacak. Böylece bakalım nasıl bir tasarım var öğrenmiş olacağız. Bu konunun BİST ile ilgili başka bir önemi de var! Şu an tanıtım için hazırlanan prototip. Ama bundan sonra seri üretime geçileceği için, çelik, direksiyon, fren-balata, jantlar, camlar, koltuklar, elektronik donanım ve yazılımlar, lastikler dahil otomobili oluşturan tüm parçaların üretimi ya da tedariki ile ilgili gelişmeler yaşanacak. 

Bazılarının üretimi için belki üretici firmalarla satın alma ya da ortaklıklar yapılacak. Ya da uzun vadeli sipariş bağlantıları olacaktır. Üretici firmalar netleşecek. İşte bu gelişmeler hangi şirketleri ilgilendiriyorsa, ilgili hisselerde ciddi fiyat hareketleri görebiliriz. Hatta bu sektör hisselerinde yaşanan son hareketlenmelerin bir kısmı bu nedenle de yaşanıyor olabilir. Tabii temkinli de olmak gerekiyor. Çünkü adı geçtiği için hareketli olan ama sonra ilgisi olmadığı anlaşılan hisselerde de ciddi fiyat düşüşleri olacaktır. Lütfen bu konudaki spekülasyonlarda bu detayı da göz ardı etmeyiniz.

Kısacası BİST için hisse bazlı hareketlerin yine görüleceği bir seans bekliyorum. BİST düşecek olursa bile, pozitif ayrışmalar görülebilir. BİST'in Destek-Direnç paylaşımlarımızdaki olası düşüş ve yükseliş tekniklerini referans alarak olası yön için fikir oluşturabilirsiniz.

Hepinize iyi bir seans ve hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.12.2019
    09:06

    Dış piyasaların Noel tatilinde olması nedeniyle yabancı işlemleri çok azaldığından işlem hacimleri çok düştü. Yerlilerle borsa ve hisseler yükselişine devam ediyorlar. 113.524 beklediğimiz dirençlerden biriydi. O civarlardayız. Üstünde 114.284 ara direnc... Devamı »

  • 25.12.2019
    08:58

    Son dönem BİST dahil, dünya borsaları Trump dopingi ile yükseliş yaşıyor. ABD başkanı Trump, Çin ile işler tamam, bürokratları bekliyoruz. İmzaları attık-atacağız diyor. ABD başta dünya borsalarını yukarı taşıyorken, Türkiye ile ilgili pozitif demeçleri de... Devamı »

  • 23.12.2019
    18:02

    Bu sabah İzmir'den arkadaşımızın annesi vefat etmiş. Öğle saatlerinde cenazesi kılındı. 12.30 civarı ekran başından ayrılmıştım. Giderken İstanbul'da bir başka yakın arkadaşımızın annesinin de vefat haberi geldi. Yarın İstanbul'da defnedilecekmiş. Akşam İstanbul'a gideceğiz. Kıs... Devamı »

  • 23.12.2019
    09:40

    ABD Başkanı Trump Savunma Bütçesini imzaladı. İçerisinde Türkiye'ye çeşitli yaptırımları da kapsadığı için bizim için önemli ve olumsuz bir gelişme. Fakat imzanın bu kısmı beklenti dahilinde olduğu için sert bir tepki yaratmış değil. Bakın... Devamı »

  • 20.12.2019
    08:59

    ABD borsaları Trump'ın azil konusunu kafaya takmıyor. Hergün yeni bir rekor yaşıyorlar. Dün de ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin; ''Çin ile anlaşma yazıya dökülmüş durumda. Ocak Başında imzalar atılabilir!'' açıklamasında bulununca borsalar y... Devamı »