Gerçekler Piyasaları Toparladı!

09.01.2020 09:10
  •  A 

İran'ın ABD Üslerini vurup, 80 ABD askeri öldürüldü açıklaması ile petrol ve ons altın fiyatlarında sert yükseliş, borsalarda da gördüğünüz sert düşüşler yaşadık. Dün seans öncesi beklenti yazımda ve Ekoturk canlı bağlantımda, İran'ın medya ve internetinin devlet kontrolünde olduğunu, bu nedenle İran tarafından yapılan haberlerin doğru olmayabileceğini, halkını yatıştırmak için gerçek dışı bilgileri paylaştığını inandığımı söylemiştim. Trump'tan ya da ABD'li yetkililerin haberlerine bakmak gerektiğini yazmıştım. Kişisel görüşüm olarak da açılıştaki düşüş rakamlarının alım fırsatı yaratacağını sonrasında borsaların yükselmesini, ons altın ve petrol fiyatlarının ise geri gelmesini beklediğimi yazmıştım. Ons için ilk olarak 1.557 - 1.552$ desteğinin görülmesini, sonrasında da 1.535$ seviyelerine geri çekilmeyi beklediğimi ifade etmiştim.

ABD Başkanı Trump, dün akşam ulusa seslenişinde can kaybı yaşamadıklarını söyleyince, ABD borsaları yeni rekorlar kırdı. Altın ve petrol fiyatlarında sert düşüşler görülüyor. BİST olarak zaten dün açılış ve sonrasında yaşanan yaklaşık 2.000 Puana erişen eksi tabloyu seans içinde artıya çevirmiş ve artı endeks kapatmıştık. Bugün BİST de de pozitif açılış olur. Yükseliş kısmen de sürer ama, son iki gün içinde, özellikle de dün sabah saatlerinde bir ara ulaşılan 2.000 puan civarı eksi endeks düzeylerinde görülen düşük fiyatlardan ciddi alımlar olduğunu göz ardı etmemek lazım. Bunu neden söylüyorum hemen açıklayayım.

Dediğim gibi BİST de pozitif havaya uyarak güne başlayacaktır. Ama dün 110.745'i gören endekste görülen düşük fiyatlardan alanlar, yükselişin her direnç seviyesinde hemen kar satışlarına kalkacaklardır. O nedenle gün içinde dalgalanmalar yaşayabiliriz. Bir anda geçen hafta gördüğümüz zirvelerin görülmesini ve geçilmesini beklemiyorum. Önce dünkü fiyatlı alıcıların bir silkelenmesi lazım. Sonra hisse bazlı hareketler ve belki endeks olarak yeniden zirve arayışına başlayabiliriz.

Dikkat çektiğim bir konunun daha altını çizmek istiyorum! İran-ABD gerilimi ciddi derecede artmış oldu. Suriye ve Libya'da sıkıntılar belli. Irak ABD askerlerinin ülkelerini terk etmesini istiyor. Bu gelişmeler nedeniyle Trump, NATO'nun Ortadoğu'ya daha fazla müdahil olmasını istiyor. Bu ne demek? NATO'nun en güçlü ordularından biri ve bölgenin komşusu olan Türkiye'nin ön plana çıkması demektir. Türkiye ile İran'ın yakınlaşması değil, mesafelerin açılması hedeflenecektir. O yüzden Türkiye'ye yaptırım konuları ötelenecektir görüşümü koruyorum. Eğer böyle olur, üstüne bir de ABD ile ticaret anlaşmaları imzalama konularını gündeme getirebilirsek, işte o zaman çok iyi bir 2020 yaşayacağımız beklentim daha kolay gerçekleşir.

Ne diyelim, umarım yine düşündüğüm gibi işler gelişir. Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.01.2020
    09:26

    ABD'nin saldırısına karşılık vermesi beklenen İran'dan ilk misilleme geldi! İran sabaha karşı Irak'taki iki ABD üssünü 15 civarı balistik füze ile vurdu. Bu hamle sonrası İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan karş... Devamı »

  • 07.01.2020
    09:23

    ABD'nin saldırısı sonrasında, İran'ın vereceği karşılığa göre iki ülkenin çatışma riski yüksektir. Ama olası çatışmanın şekli savaş çıkartacak boyutta olmaz görüşündeyim. Çünkü savaşa dönüşecek bir gelişmenin taraf... Devamı »

  • 06.01.2020
    09:21

    BİST için bir süredir teknik bir düzeltme bekliyor ve sizlere kredili işlemlerden uzak durun. Hatta kısmen de nakit bulundurun uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Bu uyarım ABD'nin İran'lı komutanı vurması ile tetiklenmiş oldu. Şu an Ortadoğu'da ortalık karışmış durumda. ... Devamı »

  • 03.01.2020
    09:22

    ABD'nin Bağdat Elçiliğinin göstericiler tarafından basılmasından İran'ın sorumlu olduğunu söyleyen Trump'ın talimatı ile Bağdat'a yapılan ABD hava saldırısında İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örg&u... Devamı »

  • 02.01.2020
    09:21

    Bugün TBMM gündeminde Libya Teskeresi olacak. Cumhur İttifakı oylarının teskerenin çıkmasına yeteceği görüşündeyim. Yani oylama sonrası teskere geçti haberlerini bekliyorum. Karar ile Libya hükümetinin talebi üzerine Asker ve askeri ekipman g&oum... Devamı »