Yaptırım Tasarısı Ve Merkez Bankaları!

11.12.2019 09:07
  •  A 

ABD Senatosu Türkiye yaptırımlarını gündeme aldı. Bugün görüşmeler başlayacak. Benim bir süredir bu konudan çekindiğimi ve gelişmeleri görmeyi beklediğimi ve bu nedenle dirençlere geldiğimiz endeks ve genel hisselerde kredili işlemlerden uzak durulması ve hatta kısmen nakit kalınması görüşünde olduğumu biliyorsunuz.

Bu görüşümü koruyorum. Senato olası yaptırım konularını netleştirsin duruma ve olası yansımalarına göre stratejimizi belirleriz. Ama şu an için riskli durumlar sürüyor. Çünkü olası yaptırım kararları içinde Türkiye'nin parasını ödediği F-35'leri geri almak(bir nevi gasp), dolayısı ile Türkiye'nin F-35 programından kalıcı şekilde çıkartılması, Kuzey Akım ve Türk Akım'ı projelerine destek veren şirketleri ABD yaptırımlarına dahil etme konusu var. Erdoğan Ailesi ve bazı siyasilerimizin mal varlıkları ve ABD'ye seyahatleri konusunda bir takım yaptırım riskleri de var.

Bunlara başka ilave yaptırımlar da eklenmesi söz konusu. Hatta ABD yönetimi aldığımız F-35'lerin geri alımı için fon dahi ayırmış. İşte bence bu konularda alınacak kararları ve olası yansımalarını bir görelim derim. Eğer iş sadece F-35'lerle ve bazı siyasilere seyahat vs. sınırlamaları ile kalırsa, bu durum pozitif piyasa etkisi bile yaratabilir. Tabii Halkbank konusu da önemli riskli konulardan biri olarak lehimize sonuçlanmalıdır. 

F-35'leri geri satın almak kararı çıkarsa, Türkiye olarak tepkimiz önemli olacaktır. Kendi 5'nci nesil uçağımızı mı geliştirmekte hızlanacağız, yoksa hemen mevcut 5'nci nesil uçakları olan ülkelerle mi satın alma görüşmeleri yapacağız bunların piyasa yansımaları birbirinden farklı olacağı için ayrı önem taşıyor olacak.

Merkez Bankaları Toplanıyor!
              Bugün ABD merkez bankası FED, yarın da TCMB ve Avrupa Mezkez Bankası ECB toplanıp faiz kararlarını açıklayacak. ABD'de veriler iyi olduğu için FED'in yeni bir faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. Normal zamanda faiz artışı bile yapabileceği bir ekonomileri var ama Trump'ın siyasi baskısı şu an için etkili oluyor. O tarafta faizlerde değişiklik beklemiyorum.

ECB'de zaten faiz kalmadı ki ne yapsın. TCMB ise, 150-200 baz puan arasında yeni bir faiz indirimi yapacaktır beklentisindeyim. Ama ABD Senatosunun olası yaptırım kararlarına göre TCMB'nın faiz politikasında da geçici değişiklikler söz konusu olabilir. Yani sert bir yaptırım kararı halinde, piyasa tepkilerini görmek için faiz indirimini düşük tutup, sonraki toplantıda devamını yapabilirler. 

Anlayacağınız TCMB'nın ek faiz indirimleri bankaların cirolarını ve karlarını pozitif etkileyeceği için bankacılık sektörü açısından aslında olumlu bir gelişmedir. Ama karşılığında ve ABD Senatosunun olası sert yaptırım kararları halinde kurların yükseliş tepkisi verme riski ise bankaların karları açısından olumsuz etki yaratacak gelişme olur. BIST'in ve bir çok hissenin tekniklerinde de direnç seviyelerinde olduğumuz için, ortam risklerinin netleşmesinini görene dek temkinli duruş doğru olacaktır görüşündeyim.

Hepinize bol kazançlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.12.2019
    09:48

    Çetin Bir Hafta Başlıyor! Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi son dönemlerin en iyi verilerinden birisi oldu. Bu görüntü altında FED'in faizlerinde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Ama 12 Aralık TCMB faiz toplantısında 150-200 baz puan arasın... Devamı »

  • 06.12.2019
    09:15

    Dikkat ediyorsanız bir süredir BİST'in en önemli hisseleri bankalar, tuprs, petkm, thyao, asels gibi ana hisseleri yerinde saymasına, endekse göre geride kalmasına rağmen BİST'e baktığımızda yükseliş görüyoruz. Hatta hisse bazlı baktığımız zaman, çok sayı... Devamı »

  • 05.12.2019
    09:50

    BIST yine 108.224 direncini kırmayı deniyor. Aslına bakarsanız banka dışı hisselerde bu seviyeyi çoktan kırıp rekor zirveler yaptı diyebilirim. Bankalar nedeniyle bunu endeks olarak hissedemiyoruz. Aynı şekilde hala ABD ile yaptırım baskıları yüzünden bankalar belki yükselişe y... Devamı »

  • 04.12.2019
    09:26

    Tabii dün NATO görüşmelerinde Macron ile ikili basın toplantısında Fransa Devlet Başkanı Macron Türkiye için sert sözler sarfederken, bir nevi her ithama karşı Türkiye özel temsilcisi gibi Türkiye'yi savunan ABD başkanı Trump varken, ben neden BIST&... Devamı »

  • 03.12.2019
    09:11

    Bizim için çok önemli bir NATO toplantısı başlıyor! Hem S-400'lerin, hem Suriye'deki durumun, Hem PKK'nın Suriye'deki türevi YPG vs adı ne şekilde anılıyorsa diğer kollarının da terörist olarak tanımlanması konuları, hem cumhurbaşkanımızın Fransa başkanı ... Devamı »