Faiz - Döviz - Borsa!

09.12.2019 09:48
  •  A 

Çetin Bir Hafta Başlıyor! Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi son dönemlerin en iyi verilerinden birisi oldu. Bu görüntü altında FED'in faizlerinde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Ama 12 Aralık TCMB faiz toplantısında 150-200 baz puan arasında bir faiz indirimi yapmasını bekliyorum. 

Böyle bir indirim halinde 5.79 bollinger direncine yine yükselmiş olan Dolar kurunda 5.81 - 5.83 - 5.86 diye yukarı bir deneme yaşanabilir. Hatta teknik olarak destek-direnç tablosunda paylaştığım gibi 5.93 gibi teknik bir risk daha söz konusu. Açıkçası ben böyle bir yükseliş halinde yine Dolar satmak için fırsat çıkacağını, sonrasında kurlarda yeniden düşüş yaşanmasını bekliyorum. ABD ile yaptırım sorunu aşıldığı takdirde, 5.70 - 5.64 - 5.50 ve altında gevşemeler asıl beklentim. Ama bu şekilde bir dövizde düşüş ancak, ABD ile yaptırım sorununun aşılması halinde yaşanmasını beklediğim bir kur düşüşü olur. Yaptırımlar ekonomimize hasar yapacak şekilde karşımıza çıkacak olursa, bu beklentilerim karşılıksız kalır.

İşte böyle bir haftaya başlıyoruz. Bir tarafta ABD'de Türkiye'ye yaptırım kararının senatoya getirilmesi çabaları, diğer tarafta ise perşembe günü 150-200 baz puan indirim yapmasını beklediğim TCMB faiz toplantısı olan bir haftaya başlıyoruz. Böyle bir ortamda BİST'in kar satışlarına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Endeks 30 dışındaki bir çok hissede çok sert yükselişler yaşanmıştı. Bunların kar satışları da aynı şekilde gelebilir. Diğer gelişmelerimiz de BİST'i sıkıştıracak olursa, 110.500 ve üstüne gidelim derken, kar satışlarına da yakalanbiliriz. Kısacası temkinli olmakta, kredili işlemlerden uzak durmakta, hatta kısmen nakit de bulundurmakta yarar görüyorum. 

Moody's Pas Geçti!
              Cuma günü Moody's'in Türkiye değerlendirmesi vardı. Ama kurum güncelleme yapmadı. Bu durum en azından görünümde pozitife dönüş bekleyenler açısından olumsuz etki yaratmış görülüyor. Açıkçası ben hiç bir görüşe sahip değildim. Mevcut riskler hala hakimken bir değişiklik yapmaması gayet doğal görülebilir. Ama olası yaptırım gündemini hasarsız kapatırsak, daha sonraki bir tarihte de bu açıklamayı pozitif olarak duyabiliriz.

Hisse bazlı hareketlere devam edeceğimiz iyi bir hafta olsun diyorum. Hepinize iyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.12.2019
    09:15

    Dikkat ediyorsanız bir süredir BİST'in en önemli hisseleri bankalar, tuprs, petkm, thyao, asels gibi ana hisseleri yerinde saymasına, endekse göre geride kalmasına rağmen BİST'e baktığımızda yükseliş görüyoruz. Hatta hisse bazlı baktığımız zaman, çok sayı... Devamı »

  • 05.12.2019
    09:50

    BIST yine 108.224 direncini kırmayı deniyor. Aslına bakarsanız banka dışı hisselerde bu seviyeyi çoktan kırıp rekor zirveler yaptı diyebilirim. Bankalar nedeniyle bunu endeks olarak hissedemiyoruz. Aynı şekilde hala ABD ile yaptırım baskıları yüzünden bankalar belki yükselişe y... Devamı »

  • 04.12.2019
    09:26

    Tabii dün NATO görüşmelerinde Macron ile ikili basın toplantısında Fransa Devlet Başkanı Macron Türkiye için sert sözler sarfederken, bir nevi her ithama karşı Türkiye özel temsilcisi gibi Türkiye'yi savunan ABD başkanı Trump varken, ben neden BIST&... Devamı »

  • 03.12.2019
    09:11

    Bizim için çok önemli bir NATO toplantısı başlıyor! Hem S-400'lerin, hem Suriye'deki durumun, Hem PKK'nın Suriye'deki türevi YPG vs adı ne şekilde anılıyorsa diğer kollarının da terörist olarak tanımlanması konuları, hem cumhurbaşkanımızın Fransa başkanı ... Devamı »

  • 02.12.2019
    08:46

    BIST tekniklerine bakınca, cuma günü yükseliş sonrası gelen kar satışları ile perşembeye göre kısmi bir düşüş yaşayarak kapatmıştı. Ama bugün teknik görüntüye bakınca, parabolic ve stochastic gibi göstergeler yine haftaya alıcılı başlayacağımız ... Devamı »