BIST'deki Satışların Nedeni Yine Trump!

04.12.2019 09:26
  •  A 

Tabii dün NATO görüşmelerinde Macron ile ikili basın toplantısında Fransa Devlet Başkanı Macron Türkiye için sert sözler sarfederken, bir nevi her ithama karşı Türkiye özel temsilcisi gibi Türkiye'yi savunan ABD başkanı Trump varken, ben neden BIST'deki sert kar satışları için adres olarak yine Trump'ı gösterdim?

Satışları sadece BIST odaklı görmek yanlış da ondan! ABD Dow endeksini göz ardı etmemek lazım. Dow iki gün evvel 28.174 iken, iki gün içinde çok sert bir düşüş ile 27.325 seviyesine düştü. Aynı anda da karşılık olarak 1.454$ olan ons altın 1.481$ dolar seviyesine hızlı bir yükseliş yaşadı. Borsalardaki benzer düşüşler ABD'nin S&P 500 gibi borsalarında ve Almanya DAX gibi diğer borsalarda da aynı şekilde oldukça sert şekilde görüldü.

İşte bence BİST'i de sonradan etkileyen bu düşüşlerin asıl nedeni Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için, ille de 2019 Aralık sonuna kadar bir anlaşma yapmak gibi süre sıkıntısı olmadığını, bilakis anlaşmanın 2020 Kasım seçimlerinin sonrasına kalabileceğini de söylemesi tüm dünya borsalarında görülen sert satışların bana göre ana nedenidir. Zaten karşılık olarak da hemen güvenli liman adresi olarak görülen ons altında yükseliş yaşandı. 

İşte bence BİST'deki düşüşler de, yurt dışında bir gün önce yaşanan düşüşler kesilmeyip, Trump'ın yukarıdaki açıklaması sonrasında yine sert düşüş yaşamaları nedeniyle gerçekleşti diye düşünüyorum. Destek-Direnç Tablomuzda iki gün önceki Dow, SP500 gibi borsalar için yaptığım paylaşımlara bakarsanız bu durumun benim için sürpriz olmadığını görürsünüz.

Kısacası dün NATO zirvesi öncesi Macron'un sert açıklamaları da moral bozmuş ve zirve kilitlenir, Türkiye kararları veto ederse ilişkiler açmaza girebilir endişeleri de olmuştur tabii ama, NATO'nun en büyük ülkesi ABD başkanının Türkiye konusundaki açıklamaları o kadar da riskli sonuçlar çıkmayacaktır görüntüsü veriyor. Yani NATO kaynaklı düşüş yaşandı ise, bugün telafisi kolay olur.

Ama, aynı Trump Türkiye'ye yaptırımların da görüşüldüğünü söyledi. Aynı şekilde bazı senatörler olası yaptırımların bir an önce senatoda görüşülmesi için bastırıyorlar. İşte BİST için asıl sorun dünya borsalarındaki kar satışlarının akıbeti ile, ABD'deki olası yaptırım görüşmesinin senatoya gelmesi olacaktır. NATO kaynaklı riskler daha ikinci planda kalacaktır diye düşünüyorum. Zaten liderler dün yaptıkları dörtlü zirve sonrası daha ılımlı bir tablo sergilediler.

Eğer bize özel bir risk olsaydı, bu takdirde dün BİST düşerken Dolar kurunda da sert bir tepki görülürdü. Ama bunun olmadığını görüyoruz. Bu nedenle ben bugün güne alıcılı başlanma ihtimalini güçlü buluyorum. Fakat sonrasında dış borsa gelişmelerine bakılacaktır. Orada toparlanma görülürse yine 108.224 direncine yönelebiliriz. Ama dışarıdaki satışlar bugün de hızlanacak olursa, o zaman BIST'de de kar realizasyonu sürecektir. Ben 103.552 alttaki destek seviyesinin üzerinde BİST için 10 Bin puanlık yükseliş beklentimi koruyorum. Kaldı ki, BİST bu seviyelere bile inmeden arada 105.900 - 105.500 gibi desteklere sahip. Anlayacağınız 108.224 kırılıp da yeni yükselişin ilk hedefi olan 110.000'li dirençler daha kuvvetli beklentim diyebilirim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.12.2019
    09:11

    Bizim için çok önemli bir NATO toplantısı başlıyor! Hem S-400'lerin, hem Suriye'deki durumun, Hem PKK'nın Suriye'deki türevi YPG vs adı ne şekilde anılıyorsa diğer kollarının da terörist olarak tanımlanması konuları, hem cumhurbaşkanımızın Fransa başkanı ... Devamı »

  • 02.12.2019
    08:46

    BIST tekniklerine bakınca, cuma günü yükseliş sonrası gelen kar satışları ile perşembeye göre kısmi bir düşüş yaşayarak kapatmıştı. Ama bugün teknik görüntüye bakınca, parabolic ve stochastic gibi göstergeler yine haftaya alıcılı başlayacağımız ... Devamı »

  • 29.11.2019
    09:46

    Eğer yurt dışı borsalarda kar satışları olmasa bu sorunun cevabı direk evet olurdu. Teknik olarak bakınca yaşanan düzeltme tamamlanmış ve stochasticler yukarı dönmüş güne de yükselişle başlanacak diye düşünürdüm. Yine aynı görüşteyim. Ama yurt d... Devamı »

  • 27.11.2019
    09:45

    Tamam ekonomi de iyi değil. İşsizlik, faizler, enflasyon dünyanın faizsiz para bolluğu içinde olduğu bu dönemde bile hala çok kötü. Büyüme kısmen pozitife dönse de, Türkiye'nin sorunlarını aşması için yıllık ortalamada % 5'in ü... Devamı »

  • 26.11.2019
    09:28

    Dün sabah 07.30'da Ekotürk Tv.'ye skyp ile canlı bağlantımda, ABD borsalarında yükseliş yaşanabilir. Bunun etkisi ile haftaya alıcılı başlamasını beklediğim BİST, sonrasında kar satışları ile düzeltme yapabilir demiştim. Aynı düşüncemi düne ait beklenti yaz... Devamı »