S-400 Kar Satışlarını Hızlandırdı!

26.11.2019 09:28
  •  A 

Dün sabah 07.30'da Ekotürk Tv.'ye skyp ile canlı bağlantımda, ABD borsalarında yükseliş yaşanabilir. Bunun etkisi ile haftaya alıcılı başlamasını beklediğim BİST, sonrasında kar satışları ile düzeltme yapabilir demiştim. Aynı düşüncemi düne ait beklenti yazımda ''Kar Satışları ve Düzeltmeye Dikkat!'' başlığı ile paylaşmıştım. 08.51'de beklenti yazımı paylaştığım sıralar S-400'lerin test denmeleri henüz gündemde yoktu. 

Dün haftaya hatırı sayılır bir yükselişle başlandı. Sonrasında ise tam da düşünüğüm şekilde kar satışları gelmeye başladı. Hatta kar satışlarını beklediğim için VIOP 30 kontratlarında 133.900 seviyesinde satış öngörüsünde bulundum (VIOP öngörüleri kısmında görebilirsiniz). Beklediğim şekilde satışlar gelince vıop öngörüm de aynı gün içinde gerçekleşti. 

Dün kar satışlarının beklediğimden de derin ve sert olmasında S-400'lerin test aşamasına geçilmesi haberleri de etkili oldu. Ama böyle olur zaten. Yani piyasalarda gördüğümüz teknik dönüşler sonrasında o hareketi destekleyen gelişmeler de peşinden gelir. Bu durum dün S-400 oldu. Devamında yaptırım söylentileri olabilir. Ya da düşüşün yukarı yönlü tepkisi gelirse, bir bakarsanız sonrasında Trump Halkbank'ı yaptırımların dışında tutan bir hamle başlattığını duyabiliriz. Kısacası düşüş ve yükselişlerin bahaneleri her zaman bir şekilde bulunur. 

Neyse, şuanda teknik bir düzeltme yaşıyoruz. 108.224 seviyesinde bulunan dirençlerin 2S-400, F-35 konusunda bir uzlaşma çıkmadan geçilmesini şimdilik zor gördüğüm için, önümüzdeki hafta bu konuda yapılacak görüşmeler öncesinde kar satışlarının olmasını bekliyordum. Bana göre bu düzeltme teknik olarak gayet sağlıklı bir harekettir. Böylece daha sonrası için birçok hisse alım imkanı yaratacaktır. 

Yaşanan düzeltme ile 105.379 gap kapanabilir demiştim. Dün bu gap kapanmış oldu. Eğer datışların devamı gelecek olursa ki, teknik olarak bu gayet doğal olur. Bu takdirde BIST sırası ile 104.664 - 103.552 seviyelerine doğru gevşemesini sürdürebilir. Böyle bir durum sizleri panikletmesin. Sağlıklı bir teknik düzeltmedir ve olası yükseliş potansiyelini bozmaz. Bilakis 105.930 üzeride başlamasını beklediğim yaklaşık 10 Bin puanlık olası bir yükseliş trendinin temellerini daha da güçlendirir. 

Ama bu görüşlerim için en önemli kıstas, ABD ile S-400 ve F-35 konusunda uzlaşma yolunu bulup-bulmayacağımız olacaktır. Ben uzlaşma bir şekilde sağlanacaktır diyorum. Böyle olursa, 2019 sonunda ya da 2020 ilk çeyreğinde BIST için ciddi yükseliş hareketlerinin başladığına ve yurt dışı borsalardan pozitif ayrıldığına şahit olabilir. Fakat ABD ile uzlaşma çıkmaz ve Türkiye'yi rahatsız edecek bir yaptırım süreci yaşanacak olursa, işte o zaman tüm pozitif görüşlerim tamamen tersine döner ve çok olumsuz bir süreç başlar. 

Böyle bir süreç, Türkiye'nin Rus savaş uçakları almaya yönelmesine ve bu durumda da NATO'da kalıp-kalmamamızın sorgulandığı tartışmalara neden olur. Bence Türkiye'nin Rusya ve Çin eksenine dahil olması çok daha doğrudur. Ama mevcut ekonomik ve finansal sorunlarımız nedeniyle çok sancılı bir süreç olur. Ekonomi ve finansal piyasalarda sert olumsuz gelişmeleri beraberinde getirir. ABD bu kozu oynayıp istediklerini yaptırmaya çalışıyor. Ama Türkiye'de batı ve NATO için önemini bildiğinden, Türkiye'nin NATO ve batıdan uzaklaşmasının dünya güç dengelerini batı dünyası aleyhine bozacağı kozuna oynuyor. Umarım sonuç bizim ve piyasalarımızın kehine olur. Ben öyle olacağını düşünüyorum. 

Kar satışları ve S-400 testleri BIST'i düşürken, dolar kurunda da yukarı bir tepki yaratmış durumda. Olası bir Dolar yükseliş tepkisinin 5.75 üzerinde 5.79 ile sınırlı kalacağı görüşündeyim. Eğer bu seviyeyi yukarı kıracak bir yükseliş başlayacak olursa, Dolar için sırası ile 5.86 ve 5.93 dirençlerinin görülebileceği teknik bir tepki yaşanabilir. Ben teknik olarak gördüğüm bu riskin yine de yaşanmasını en azından şimdilik beklemiyorum. Ama ABD ile gerilim artacak olursa, o zaman çok kolay gerçekleşebilecek bir risk olduğu konusunda sizleri de uyarmak istiyorum.

Beklentim ise, ABD ile bir şekilde bir uzlaşma sağlanıp, Dolar kurunda 5.64 - 5.56 - 5.50 ve belki de daha altında oluşabilecek yeni desteklerin gündeme gelmesidir. Yaşayıp göreceğiz. 

Son söz olarak, dün Trump'ın Halkbank konusunda cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın kaygılarını giderecek bir talimat verdiği söylentileri nedeniyle güne alıcılı başlayabilir. Ama BIST için dün ve bugün paylaştığım teknik riskler yine de önemini koruyor diyebilirim. Ama hisse bazlı ayrışmalar yine de sürecektir. Sitemizin ana sayfasında yer alan videolar'da 15 Ekim tarihli hisse analizlerinde 28'nci dakika sonrasında paylaştığım hisselere bakarsanız ayrışma derken ne demek istediğimi çok net görürsünüz!

Hepinize bol kazançlar dilelerim.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.11.2019
    08:51

    Çin'in fikri mülkiyet konusunda ABD'nin isteklerine uygun davranması nedeniyle dünya borsalarında olumlu yansımalar görülüyor. ABD borsalarında haftaya yükselişlerle başlanacak görüntüsü var. Bu yükselişlerin devamı Destek-Diren&c... Devamı »

  • 22.11.2019
    08:42

    Düne ait ''Yaşanan Kar Realizasyonudur!'' başlıklı yazımın içeriği bugün de geçerli. Sadece 106.090 seviyesi görülecek olursa, BIST parabolic sar açısından satış yönlü bir sinyal verir. Bu olursa dünkü yazımda yer alan alt ... Devamı »

  • 21.11.2019
    09:23

    Düne ait beklenti yazımda 108.224 ara direncinin güçlü olduğuna, bu seviyeye yaklaştıkça kar satışlarının yapılmasının doğru olacağına, eğer geçecek olursa o zaman yeni alımlara yönelmek gerektiğine dikkat çekmiştim. Kar satışlarının beklenmesinin doğr... Devamı »

  • 20.11.2019
    09:16

    Sanırım BIST'in yükselmesinden herkes mutlu olmaya başlamıştır. Uzun süredir yatırımcıları mağdur eden hisseler de telafi yükselişlerine başladılar. BIST dün 107.528 kapattı. Diğer taraftan Dolar kuru da düşüyor. DTH'lardaki(Döviz tevdiat hesapları) artış 1... Devamı »

  • 19.11.2019
    09:59

    ABD ile riskler konusunda çözüm çıkmadan geçilmez diye düşündüğüm 105.930 direnci dün hızlı bir şekilde geçildi. Esas olan tekniklerdir. Eğer teknik olarak konuşuyorsak, şartlarını da teknik olarak görmek lazım. Bu nedenle eğer 105.... Devamı »