Kritik Bir Haftaya Başlıyoruz!

02.12.2019 08:46
  •  A 

BIST tekniklerine bakınca, cuma günü yükseliş sonrası gelen kar satışları ile perşembeye göre kısmi bir düşüş yaşayarak kapatmıştı. Ama bugün teknik görüntüye bakınca, parabolic ve stochastic gibi göstergeler yine haftaya alıcılı başlayacağımız izlenimini veriyor. Dış borsalarda da pozitif bir hafta açılışı beklentileri hakim. Bizim için önemli olan petrol fiyatlarında da düşüş yaşanıyor olması başka olumlu bir gelişme.

İşte teknik olarak bu görüntüler varken, diğer taraftan ise Trump'ın azil sürecinde önemli bir haftaya giriyoruz. Aynı şekilde bizim için de başlayacak NATO toplantıları nedeniyle önemli bir hafta olacak. Her ikisi de bizim piyasalarımız için önemli gelişmeler yaratabilir.

Trump konusunda eğer Temsilciler Meclisine sunulacak azil soruşturması raporu kabul görürse, Temsilciler Meclisin'de oylama yapılacak. Salt çoğunluğun kabulü halinde ise, bir sonraki etap olan Senato oylamasına geçilecek. Eğer Temsilciler Meclisi etabı geçilse bile, sonrasında çoğunluğun Cumhuriyetçilerde olduğu Senato'dan azil kararı çıkmasını beklemiyorum. Sanırım bu nedenle de ABD borsaları azil sürecine çok aldıran görüntüler sergilemiyorlar.

Azil sürecinin sonucunda Trump'ın azil kararı çıkacak olursa, bu durum sanırım bizim borsaları ABD borsalarından çok daha olumsuz etkiler. Onlar çabuk toparlarlar ama, S-400 ve Suriye konusunda bizi en çok destekleyen başkan olan Trump olmadan, ABD yaptırımlarından kaçmamız imkansız gibi bir durum olur. Dediğim gibi, ben azil sürecinden azil kararı çıkmasını beklemiyorum.

Bizim açımızdan haftanın daha önemli konusu NATO toplantısı olacak. Görüşmelerde hem Türkiye'nin S-400 konusu gündeme gelmesi bekleniyor. Hem de Yunanistan'ın, Akdeniz'deki doğalgaz aramaları konusunda NATO'nun Türkiye'yi kınama kararı talebi olacak. Bunlardan bizi rahatsız edecek bir karar çıkar mı konusu bizim için önemli olacak. Her iki konuda da piyasaları bozacak kararlar beklemiyorum. NATO'da Fransa'nın çıkışlarına bakalım nasıl bir karşılık verilecek göreceğiz. 

Açıkçası Rus ve Irak gazını AB'ye sevk eden Türk gaz hattına eklenen TANAP projesi ile tam bir enerji hattı olan Türkiye'nin önemi daha da artmışken, bizi dışlayacak kararlara cesaret edeceklerini düşünmüyorum. Ama yine de önemli bir toplantı olacaktır. 

Son dönem ısrarla söylediğim gibi, bizim ve piyasalarımız için en ktirik konu; S-400, F-35 ve Halkbank davası konusu olacaktır. Bu konulardaki gelişmeler tam netleşmeden 108.224 direncinin kırılıp da daha üst hedeflere gidilmesi mümkün olabilir mi göreceğiz.

İşte böyle önemli bir haftaya BIST olarak alıcı başlayacağımız ama 108.224 seviyesini geçemeden yine kar satışlarına maruz kalabileceğimiz bir hafta olabilir diye düşünüyorum. Bu nedenle yine genel endeks olarak değil de, hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha doğru olabilir. Olası endeks ve hisse tekniklerini dün gece destek-direnç tablomuza girdim. Lütfen tabloya bakarken 01/12 tarihli paylaşımları dikkate alınız. 

Hepinize bol kazançlı bir hafta dilerim.

NOT: Bu akşam 19.30'da Ekotürk Tv.'de ''Yeni Dünya Düzeni'' Programında Ali Değermenci'nin konuğu olacağım. Prof.Erhan Aslanoğlu ile birlikte gündemdeki NATO toplantısı, enflasyon, PMI verileri, CDS ve piyasadaki gelişmeleri değerlendireceğiz. İlginizi çekeceğini düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.11.2019
    09:46

    Eğer yurt dışı borsalarda kar satışları olmasa bu sorunun cevabı direk evet olurdu. Teknik olarak bakınca yaşanan düzeltme tamamlanmış ve stochasticler yukarı dönmüş güne de yükselişle başlanacak diye düşünürdüm. Yine aynı görüşteyim. Ama yurt d... Devamı »

  • 27.11.2019
    09:45

    Tamam ekonomi de iyi değil. İşsizlik, faizler, enflasyon dünyanın faizsiz para bolluğu içinde olduğu bu dönemde bile hala çok kötü. Büyüme kısmen pozitife dönse de, Türkiye'nin sorunlarını aşması için yıllık ortalamada % 5'in ü... Devamı »

  • 26.11.2019
    09:28

    Dün sabah 07.30'da Ekotürk Tv.'ye skyp ile canlı bağlantımda, ABD borsalarında yükseliş yaşanabilir. Bunun etkisi ile haftaya alıcılı başlamasını beklediğim BİST, sonrasında kar satışları ile düzeltme yapabilir demiştim. Aynı düşüncemi düne ait beklenti yaz... Devamı »

  • 25.11.2019
    08:51

    Çin'in fikri mülkiyet konusunda ABD'nin isteklerine uygun davranması nedeniyle dünya borsalarında olumlu yansımalar görülüyor. ABD borsalarında haftaya yükselişlerle başlanacak görüntüsü var. Bu yükselişlerin devamı Destek-Diren&c... Devamı »

  • 22.11.2019
    08:42

    Düne ait ''Yaşanan Kar Realizasyonudur!'' başlıklı yazımın içeriği bugün de geçerli. Sadece 106.090 seviyesi görülecek olursa, BIST parabolic sar açısından satış yönlü bir sinyal verir. Bu olursa dünkü yazımda yer alan alt ... Devamı »