ABD Türkiye'nin İsteklerini Kabul Etti!

18.10.2019 08:49
  •  A 

ABD ve Türkiye Anlaştı!
              Dün Türkiye'ye gelen ABD Başkan yardımcısı Pence, ve Dış İşleri Bakanı Pompeo'nun çok gergin görüntülerle başlayan ziyaretlerinin sonu mutlu haberlerle tamamlandı ve ABD ile 13 maddelik bir anlaşma sağlandı.

PYD/YPG 120 saat içinde Türkiye'nin belirlediği bölgeyi boşaltacak. Ağır silahları toplanacak, sığınak ve tünelleri de imha edilecek. ABD YPG'ye silah yardımını da bırakacak. Türkiye'ye karşı alınan yaptırım kararları ya da yeni bir yaptırım uygulanmayacak. Bu beş gün sonunda istenilenler sorunsuz gerçekleşirse tüm yaptırımlar kısa sürede kaldırılmış olacak. 

Haklı davamızı sonunda kabul ettirmiş olduk. Anlaşma üzerine ABD Başkanı Trump'tan mutlu haberler var twitleri gelmeye başladı. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürleriyle anlaşma sağlandığını bildirdi. ABD medyasında anlaşma Türkiye'nin zaferi olarak gösteriliyor. 

BİST Hızlı ve Gapli Açılır!
              Harekat, yaptırım açıklamaları ve seviyesiz bir mektup derken, oldukça zor ve BİST için kayıplı bir haftayı kapatıyoruz. Ama son günü iki ülkenin anlaşması sayesinde hızlı ve gap'li yükselişler yaşanmasını, hafta içindeki kayıpların büyük kısmının telafi edilmesini bekliyorum. BİST'in hemen bugün mü olur bilmiyorum ama, hızla 99.027 seviyesinde bıraktığı gap boşluğunu kapatmasını ve devamında 100.259 direncinin de üstüne çıkmasını bekliyorum. Sonrasında 120 saatlik sürenin sorunsuz tamamlanmasına bakılacaktır. Eğer bir sorun yaşanmadan anlaşmanın gereği yerine getirilirse, 5 günün sonunda Türkiye harekata son verecek. 

Kısacası önümüzdeki hafta yine 105.930 direnci geçilir mi, ne olursa geçilir sorularına cevaplar arıyor olabiliriz. Umarım Rusya ve Suriye tarafından da bir sorun yaşamadan bu süreci güvenli bölge kurulması faaliyetlerine başlayarak tamamlamış oluruz. 

Halkbank davasının da düşürülmesini talep etmiş olmamız lazım. Bakalım o taraftaki gelişme ne zaman ne şekilde kapanacak göreceğiz. Ama her fırsatta karşımıza çıkarttıkları bu kozu da ellerinden alırsak iyice rahatlamış oluruz. 

Bugün banka hisselerinde sert yükselişler olacaktır. Aynı şekilde güvenli bölgenin imarı ile ilgili bölgesel çimeto şirketleri yine yükseliş tepkileri vereceklerdir. Daha doğrusu bugün çok fazla ayrışmadan BİST'in genelinde yükselişler sert olmasını bekliyorum.

Zor bir haftaydı ama güzel tamamladık. Umarım devamında tüm gelişmeler istediğimiz gibi gelişir. 13 Kasım'da cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti sonrasında 100 Milyar Dolar'lık bir ticaret anlaşması ile bu süreci noktalarsak, birkaç yıldır kabus yaşadığımız piyasalar artık herkesin yüzlerini güldürmeye başlar.

Açılış öncesi yeni bir alım öngörüsü girmeyecem. Çünkü gapli yüksek açılışlar olacağı için fiyat tutturmak çok zor olacaktır. Zaten düşüşte bankalar dışında çok sayıda yeni alım öngörüsü girmiştim. Belki onlarda fiyatları yukarı revize edebilirim.

Hepinize mutlu, huzurlu ve bol kazançlı günler dilerim. İyi hafta sonları


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.10.2019
    09:37

    Hemen söylemek istiyorum ki, kullandığı dil bir devlet başkanına yakışan siyasi bir üslûpta değil. Çok kaba, kırıcı, argo, pat pat, küt küt bir dil. Peki siz bu tarzı mı tercih edersiniz, yoksa Clinton'un, Bush'ların, Obama'nın seviyeli ama arkadan iş &cc... Devamı »

  • 16.10.2019
    08:59

    Trump tarafından açıklanan ve içinde 100 Milyar Dolar'lık ticaret görüşmelerini de askıya alan ilk yaptırımların piyasalar için hiç bir önemi yoktu. Çünkü zaten böyle bir ticaretimiz yok. Mevcut ticaret hacmimiz şu an için s... Devamı »

  • 15.10.2019
    09:37

    ABD Başkanı Trump'ın yaptırımları imzalayacağı haberi BİST'de bankalar başta sert satışlara neden oldu. 95.000 - 94.349 destekleri kırılınca satışlar 93.382 seviyesine kadar hızlandı. Kapanışı ise 93.981 seviyesinden kısmi toparlanma ile gerçekleşti. Bugün ise, Trump'ın ... Devamı »

  • 14.10.2019
    18:28

    Maalesef tek başımıza bir mücadele içindeyiz. Ne ABD, ne Rusya ve ne de AB tam yanımızda değil. Arap'ları ise zaten bahse dahi almıyorum. Azerbaycan, Pakistan, Libya, Macaristan, birkaç destek veren ülke olarak iki elin parmaklarını bile tamamlamayan sayıda maalesef. ... Devamı »

  • 14.10.2019
    09:40

    Dünya piyasaları ve ons altın açısından bakınca ABD-Çin arasındaki anlaşma önemli. ABD Çin'e ek vergileri askıya aldı. Uzlaşmış olmaları nedeniyle ons altında düşüş borsalarda yükselişler var. Ons konusundaki görüşümü biliyorsunuz... Devamı »