Trump Yaptırımları İmzaladı!

15.10.2019 09:37
  •  A 

ABD Başkanı Trump'ın yaptırımları imzalayacağı haberi BİST'de bankalar başta sert satışlara neden oldu. 95.000 - 94.349 destekleri kırılınca satışlar 93.382 seviyesine kadar hızlandı. Kapanışı ise 93.981 seviyesinden kısmi toparlanma ile gerçekleşti. 

Bugün ise, Trump'ın yaptırımlarının ilk andaki etkisinin en azından Dolar kurunda kısmen düştüğünü görüyoruz. Dün yaptırım kararı öncesinde 5.93 seviyesine çıkmış olan Dolar kuru, açıklanan yaptırımlar sonrasında 5.87 seviyesine doğru gevşedi. Kurda kısmi gevşeme gelmesi, açıklanan yaptırımlarda şimdilik çok ciddi bir karar görülmemesi olabilir. Üç bakanımızın mal varlıkları donduruldu. Zaten hayal olan 100 Milyar Dolar ticaret hedefi çalışmaları durduruldu. Demirçelik ürünlerine ek vergiler devreye girecek. Mayıs öncesi % 50 ekvergili döneme geçeceğiz.

Muhtemelen yaptırım olarak ilk anda açıklanan bu kararlar korkulduğu gibi olmadığı için kurlarda kısmi gevşeme görüldü. Ancak, o kadar da rahatlamayalım. Çünkü Savunma, Enerji, İç işleri Bakanlıkları yaptırım kapsamında. İlk açıklamaların devamında yaptırımların artçıları da gelebilir. İlişkileri gerecek boyutta yaptırım kararları, karşılık yaptırım kararlarını da bizim almamıza neden olabilir. O zaman işler iyice karışır. Kısacası şimdilik Trump'ın yaptırımları çok sert çıkmadı ama, daha kötüsünü az önce Volkswagen açıkladı! Türkiye'ye yatırım kararını ertelediğini açıkladı. İşte bu karar bizim için çok daha önemli sonuç yaratabilir. Umarım yatırımdan vaz geçtiklerini söylemezler.

Sözümü bağlarken, bugün korkulduğu gibi yaptırımlar gelmediği için güne kısmi alımlarla başlanmasını bekliyorum. Finansal yaptırımlar gelir korkusu ile dün çok sert düşmüş olan bankacılık sektörünün alımlarda ön planda olmasını bekliyorum. Hatta bankalar dahil bir çok hissede gapli alımlar yaşanabilir. Ama ek yaptırım kararları, Esad güçleri ile çatışma haberleri ya da harekatın tamamlandığı açıklamaları gibi gelişmeler BİST'i etkileyecektir. Olası gelişmelere göre endeksin teknik ihtimallerini Destek-Direnç Tablosunda güncel olarak görebilirsiniz.

Böyle anlarda bilançosuna güvendiğiniz hisselerde bulunmak çok önemlidir. Onlar da panikle düşerler. Ancak, paniğe neden olan sebepler kalkınca en hızlı telafi eden hisseler olurlar. Ben, sakin durun ortamın durulmasını bekleyin görüşündeyim. Bu ateş soğuyacaktır. Aksi, dünya güç dengelerini sarsacak gelişmere neden olur. Bunu da ABD'nin isteyeceğini düşünmüyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.10.2019
    18:28

    Maalesef tek başımıza bir mücadele içindeyiz. Ne ABD, ne Rusya ve ne de AB tam yanımızda değil. Arap'ları ise zaten bahse dahi almıyorum. Azerbaycan, Pakistan, Libya, Macaristan, birkaç destek veren ülke olarak iki elin parmaklarını bile tamamlamayan sayıda maalesef. ... Devamı »

  • 14.10.2019
    09:40

    Dünya piyasaları ve ons altın açısından bakınca ABD-Çin arasındaki anlaşma önemli. ABD Çin'e ek vergileri askıya aldı. Uzlaşmış olmaları nedeniyle ons altında düşüş borsalarda yükselişler var. Ons konusundaki görüşümü biliyorsunuz... Devamı »

  • 11.10.2019
    09:18

    Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı sürüyor. Trump'tan gelen sert açıklamalar nedeniyle BİST sert realizeler yaşadı. Trump yine ayarsız twitleri ile ortamı geri. Önünde üç seçenek olduğunu, yeniden bölgeye askeri güç gönd... Devamı »

  • 09.10.2019
    09:20

    Suriye'ye girme konusunda son hazılıklar bitti, girdik giriyoruz stresi ile haftaya düşerek başlıyoruz. Trump bir twit atıp, bu saçma savaştan askerlerimizi çekiyoruz diyor ve bir anda eksi başlayan borsa neredeyse 2 Bin puana yakın artıya geçiyor. Sonra yine Trump'... Devamı »

  • 08.10.2019
    09:43

    Dünkü yazımı yeniden okursanız, Suriye'ye girdiğimizde neyle karşılaşacağımız belli değil, ABD PYD/YPG'ye binlerce tır silah ve mühimmat verdi. Bunu bize karşı kullanabilirler tereddütüm nedeniyle önce harekatın başlamasını ve sonra gelişimini görmek i&cced... Devamı »