ABD-Çin Anlaştılar Ama Bizim Sorunumuz Suriye!

14.10.2019 09:40
  •  A 

Dünya piyasaları ve ons altın açısından bakınca ABD-Çin arasındaki anlaşma önemli. ABD Çin'e ek vergileri askıya aldı. Uzlaşmış olmaları nedeniyle ons altında düşüş borsalarda yükselişler var. Ons konusundaki görüşümü biliyorsunuz. 1.480$ altında ons altın için sırası ile 1.473$ - 1.459$ - 1.436$ - 1.400$ diye düşüş riski taşıyor. Bu görüşün tersi, yükseliş olması için ise 1.500$ bollinger direncinin geçilmesi önemli. 

BİST İçin Suriye Ön Planda!
              Gelişmiş piyasalar için ABD-Çin ilişkileri daha önemli olabilir. Fakat bizim ve BİST için ise, Suriye'deki gelişmeler çok daha önemli. Ordumuz ilerlemeye devam diyor. İlan ettiğimiz 35 km.'lik derinliğe ulaşmak üzereyiz. Bu nedenle yakında gerekli sınırlara ulaştık, şimdilik harekatın ilerlemesi durmuştur. Bundan sonra bu derinliği güvenlik altına alarak, en kısa zamanda Güvenli Bölge oluşumu sürecine geçilecektir açıklaması duyabiliriz. Böyle bir açıklama piyasaların gerilimini düşüşür. Ama şu an hala gerilim yüksek. Çünkü sadece ABD ve AB'nin yaptırım tepkileri risk yaratmıyor. Aynı zamanda Suriye güçleri de Türkiye'nin ilerlemesine karşılık kendi güçlerini de Münbiç'e sokarak, Türk askerlerine karşı mevzilendirmiş durumda. İki ülkenin askerleri çatışırlar mı gerilimi ile haftaya başlıyoruz. 

Ben böyle bir şey beklemiyorum. Aslında belki de en doğrusu, Suriye güçleri ile koordineli bir harekat yapmamız olurdu. Böylece PKK iki güç arasında kalarak tüm mevzilerini kaybeder. İki dünya savaşında karşılıklı savaşmış Almanya ve Fransa'nın uzun zamandır AB'nin içinde birlikte olduklarına bakarsak, Suriye ve Türkiye de benzer şekilde ilişkilerini düzeltebilirler. ABD ve AB'nin bölgedeki amaçlarını bozmak için bana göre göz ardı edilmemesi gereken bir gelişme olur diye düşünüyorum. Ama şimdilik ABD yaptırım söylemlerinin yanına bir de Suriye güçlerinin karşımızda konuşlanması çıkmış oldu. 

Hem ABD'den yaptırım söylemlerinin artması, hem de Suriye güçlerinin PYD ile anlaşarak Münbiç'te karşımızda konuşlanması nedeniyle haftaya düşüşle başlanma riski yükselmiş durumda. Sonrasında olası gelişmelere göre yön bulacağız. BİST'de çok sık ara desteklerle 95.000 - 94.349 seviyesine kadar bir çok seviyede destek bulabileceğimiz teknik destek var. Tüm bu seviyeleri Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz. Ben bu ara kademelerden birinden dönüş bekliyorum. Ama tahminim ötesinde gelişmeler olur da, 95.000 - 94.349 desteği aşağıya kırılacak olursa, o zaman kurda ve endekste çok daha olumsuz gelişmeler hızlanır. BİST bir anda 90.000 seviyesine doğru sert satışlarla karşılaşır.

Umarım en kısa zamanda sular durulur ve ilk andaki olası düşüş sonrasında yeniden toparlanırız. Hisselerde düşüşlerle başlanması böyle bir ortamda gayet doğaldır. Geri çekilip ortamın sakinleşmesi beklenmelidir.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.10.2019
    09:18

    Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı sürüyor. Trump'tan gelen sert açıklamalar nedeniyle BİST sert realizeler yaşadı. Trump yine ayarsız twitleri ile ortamı geri. Önünde üç seçenek olduğunu, yeniden bölgeye askeri güç gönd... Devamı »

  • 09.10.2019
    09:20

    Suriye'ye girme konusunda son hazılıklar bitti, girdik giriyoruz stresi ile haftaya düşerek başlıyoruz. Trump bir twit atıp, bu saçma savaştan askerlerimizi çekiyoruz diyor ve bir anda eksi başlayan borsa neredeyse 2 Bin puana yakın artıya geçiyor. Sonra yine Trump'... Devamı »

  • 08.10.2019
    09:43

    Dünkü yazımı yeniden okursanız, Suriye'ye girdiğimizde neyle karşılaşacağımız belli değil, ABD PYD/YPG'ye binlerce tır silah ve mühimmat verdi. Bunu bize karşı kullanabilirler tereddütüm nedeniyle önce harekatın başlamasını ve sonra gelişimini görmek i&cced... Devamı »

  • 07.10.2019
    09:25

    Artık heran sınır ötesi harekatı başlatacağımızı düşünüyorum. Dün gece iki liderin telefon görüşmesi ve sonrasında ABD tarafından; Türkiye'nin uzun zamandır planladığı Suriye'nin sınır ötesi hattına askeri bir harekat başlatacağı, ABD'nin bu h... Devamı »

  • 04.10.2019
    09:07

    Cumhurbaşkanımızdan gelen Suriye uyarıları, heran sınır ötesine geçebiliriz sözleri, ABD ile maalesef istediğimiz kapsamda ilerleme sağlayamadık açıklamaları ve operasyon hazırlıklarının ciddileşmesi nedeniyle piyasalar olumsuz tepki veriyor. Bana göre borsanın ve dö... Devamı »