Trump Yine Ortamı Gerdi!

08.10.2019 09:43
  •  A 

Dünkü yazımı yeniden okursanız, Suriye'ye girdiğimizde neyle karşılaşacağımız belli değil, ABD PYD/YPG'ye binlerce tır silah ve mühimmat verdi. Bunu bize karşı kullanabilirler tereddütüm nedeniyle önce harekatın başlamasını ve sonra gelişimini görmek için temkinli olmalı demiştim. Belirsizliklerin riskleri nedeniyle da haftaya düşüşle satıcılı başlanmasını sonra gelişmelere göre alımların gelebileceğine dikkat çekmiştim. Olası satış halinde de 100.020 BİST gap'inin kapanabileceğine teknik olarak dikkat çekmiştim.

İlginç ülkeyiz. Dün eksi başlayan borsa, sonra ABD'nin güçlerini çekmeye başladığı haberleri ile bir anda alıma döndü. Ciddi bir puan da artıya geçti. Ama sonrasında gördük, Trump'ın ortamı geren bir twiti ters yüz olmamıza yetti.

Neyse, ben Trump'tan gelen bu açıklamaların kendi iç siyasetine yönelik olduğu görüşündeyim. Sonuçta parlamentodan Trump'a Türkiye'ye yaptırım uygulaması baskısı olduğunu unutmayınız. Ayrıca da, ABD için İsrail'in Türkiye ile kıyaslanmayak derecede önem arz eden bir ülke olduğunu da unutmayınız. ABD'nin Suriye'den çıkması sonrası Türkiye'nin Suriye sınırlarında planlanan bir Kürt devleti alt yapısını bozması, İsrail'in de tercih  etmeyeceği bir gelişme olacaktır. Bu nedenle seçime giden Trump'ın, zaten azil soruşturması ile sıkıştığı iç siyasette bu yola başvurmasını anlamak lazım. Ama tabii üslup hiç de hoş değil. Maalesef siyaset ve siyasetçiler tüm ülkelerde aynı anlaşılan.

Bugün Trump'ın yarattığı gerilim nedeniyle satıcılı açılış yaparız. Sonrası yine her yöne doğru değişimler olabilir. Ama açıkçası ben 100.020 gap boşluğunun kapatılabileceği görüşündeyim. Sadece bununla kalır mıyız bilmiyorum. Sonuçta Suriye'ye girince bölgedeki terör yapılanması olan PKK türevlerinin bize karşı silah kullanması halinde satıcılar daha da artabilir. ABD dün de bölgeden çıkarken PYD unsurlarına 80 tır silah sevkiyatı yapmış haberleri geçiyor. Kısacası Türkiye çok sıkıntılı bir tuzağın içine çekilmek isteniyor olabilir. Gelişmeleri görmek lazım.

Bu stres altında dolarda 5.85 seviyesini yakın direnç olarak görüyorum. Burası geçilmeyebilir. Ama geçilecek olursa, 5.91 - 5.93 diye iki güçlü üst direnç daha var. Olası Dolar dirençlerini Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. 

Ortam netleşene kadar hisse bazlı odaklanmak çok daha doğru olur. Açıkçası düşüşleri alım fırsatı olarak görüyorum. Ama tabii gelişmelerin kontrolden çıkma risklerinden de korkmuyor değilim. Mehmetçiklerimizin burnu bile kanamadan bu sürecin tamamlanmasını diliyorum.

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.10.2019
    09:25

    Artık heran sınır ötesi harekatı başlatacağımızı düşünüyorum. Dün gece iki liderin telefon görüşmesi ve sonrasında ABD tarafından; Türkiye'nin uzun zamandır planladığı Suriye'nin sınır ötesi hattına askeri bir harekat başlatacağı, ABD'nin bu h... Devamı »

  • 04.10.2019
    09:07

    Cumhurbaşkanımızdan gelen Suriye uyarıları, heran sınır ötesine geçebiliriz sözleri, ABD ile maalesef istediğimiz kapsamda ilerleme sağlayamadık açıklamaları ve operasyon hazırlıklarının ciddileşmesi nedeniyle piyasalar olumsuz tepki veriyor. Bana göre borsanın ve dö... Devamı »

  • 03.10.2019
    09:28

    Küresel Endişeler Arttı! Gelişmiş ülkelerden son gelen veriler, küresel piyasalarda yavaşlama endişelerini arttırınca gelişmiş borsalarda sert düzeltmeler yaşadık. Maalesef 105.930 direncini geçememiş BİST de bu durumdan etkilendi. Ama hemen söyleyeyim... Devamı »

  • 02.10.2019
    04:39

    103.552 direncini geçersek, 104.664 ve 105.930 ara dirençlerini de kırarak 113.000 hedefine gideriz diye bekliyordum. Ama 105.930 direncini ilk hamlede kıramadık maalesef. Hem YEP beğenilmedi, hem de asıl cumhurbaşkanımızın dünkü Suriye ve Fıret'ın doğusu konusunda artık ... Devamı »

  • 01.10.2019
    09:28

    Benim kafam karıştı! Biz bu programı bir yıl önce açıklamamış mıydık? Aynı program bir kez daha mı açıklandı? Yok eğer bu program yeni ise, daha dumanı geçmeyen önceki YEP diye açıklanmış olan program hedefleri de revize edilmiş demektir. Tabii ki iki ü&cce... Devamı »