Trump Dalgası!

11.10.2019 09:18
  •  A 

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı sürüyor. Trump'tan gelen sert açıklamalar nedeniyle BİST sert realizeler yaşadı. Trump yine ayarsız twitleri ile ortamı geri. Önünde üç seçenek olduğunu, yeniden bölgeye askeri güç gönderip zafer kazanabileceğini, Türki'yi harekat planlanan sınırları aşarsa yaptırımlarla çökertebileceğini ya da PYD Türkiye arasında arabuluculuk yapabileceği mesajlarını verdi. Hepsi de birbirinden sıkıntılı mesajlar. ABD Parlamentosundan aleyhte gelen diğer bir çok sesle birlikte, bozulan yatırımcı morali BIST'in 99.583 desteğini kırmasına neden oldu ve satışların hızlandığını gördük. Ama sonrasında yine kısmı alımlarla kapanmış olsa da, 99.583 altında kalmamız halinde Destek-Direnç Tablosunda yer alan alt desteklere doğru inme riski sürebilir. 

BM ve AB Türkiye'ye ortak tepki koyamadı!
              BM'de ortak metin ABD ve Rusya tarafından bloke edildi. AB'nin ortak tepki koymasını da, Macaristan; Türkiye'nin sınırlarını koruma hakkı vardır diyerek veto etti. 

Harekatı yapan Türkiye olunca, bu tepkilere hazırlıklı olmalıydık zaten. Gelen bu tepkilerin karşılığı olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, 30 Km.'nin ötesine geçmeyi düşünmediğimizi söyledi. 

Çin-ABD arasındaki görüşmeler olumlu gidiyor açıklamaları da piyasalar açısından olumlu. Lakin bizim için önemli olan Suriye'deki harekatın gidişatı olmaya devam edecektir. Hafta sonu gelişmeleri önemli. Yakın zaman içinde inmek istediğimiz sınırlara ulaşır ve sonrasında operasyon sınırlarına vardı açıklaması yapılırsa piyasalarda durulma ve toparlanma başlar. Yoksa bu sürece kadar her an riskli gelişmelere açık duralım.

Alım Fırsatı!
              Ben yaşanan düşüşlerin alım fırsatı yarattığı görüşündeyim. Sonuçta başka bir ülkede neredeyse tüm batının desteklediği bir terör örgütüne operasyon yapıyoruz. O nedenle bir takım tepkiler göreceğiz. Ama batıya karşı elimizde sığınmacılara kapılarımızı açma gibi çok önemli bir koz var. ABD için de NATO müttefikliği kozumuz var. Ayrıca bölgenin en önemli ülkelerinden biriyiz. Benzer bir çok neden sebebi ile sınırlı kalacak tepkiler içerisinde harekatı tamamlamayı diliyorum. Ama misal ABD parlamentosunda sanırım 29 senatörün hazırladıkları bir yaptırım kararının kongrede oylaması ve akıbeti yeni dalgalanmalar yaratabilir. Fakat biz bu iş neticelenmeden harekatı tamamlarız ve 13 Kasım'da da iki lider ABD randevularında ortamı düzeltecek açıklamalar yaparlar görüşündeyim.

 Ama nihayetinde önemli ve sıkıntılı bir süreç olduğu için harekat bitene ve iki lider buluşana kadar, borsada düşüş sürecek olursa ve Dolar'da yine destek-direnç tablomuzda paylaştığım şekilde 5.91 direnci geçilirse, geçici de olsa 5.98 - 6.02 Dolar kuru seviyeleri görülürse de şaşırmak lazım. Eğer Dolar da böyle bir yükseliş görülürse, o seviyeleri de Dolar için satış fırsatı olarak görürüm. Düşüşlerde alım yapılmasını, olası ek düşüşlerin geçici olabileceğini düşünüyorum. Operasyon tamamlanınca Dolar'da yeniden 5.70 lerin altına inilmesini ve BİST'in de 105.000 endeksini geçmesini bekliyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.10.2019
    09:20

    Suriye'ye girme konusunda son hazılıklar bitti, girdik giriyoruz stresi ile haftaya düşerek başlıyoruz. Trump bir twit atıp, bu saçma savaştan askerlerimizi çekiyoruz diyor ve bir anda eksi başlayan borsa neredeyse 2 Bin puana yakın artıya geçiyor. Sonra yine Trump'... Devamı »

  • 08.10.2019
    09:43

    Dünkü yazımı yeniden okursanız, Suriye'ye girdiğimizde neyle karşılaşacağımız belli değil, ABD PYD/YPG'ye binlerce tır silah ve mühimmat verdi. Bunu bize karşı kullanabilirler tereddütüm nedeniyle önce harekatın başlamasını ve sonra gelişimini görmek i&cced... Devamı »

  • 07.10.2019
    09:25

    Artık heran sınır ötesi harekatı başlatacağımızı düşünüyorum. Dün gece iki liderin telefon görüşmesi ve sonrasında ABD tarafından; Türkiye'nin uzun zamandır planladığı Suriye'nin sınır ötesi hattına askeri bir harekat başlatacağı, ABD'nin bu h... Devamı »

  • 04.10.2019
    09:07

    Cumhurbaşkanımızdan gelen Suriye uyarıları, heran sınır ötesine geçebiliriz sözleri, ABD ile maalesef istediğimiz kapsamda ilerleme sağlayamadık açıklamaları ve operasyon hazırlıklarının ciddileşmesi nedeniyle piyasalar olumsuz tepki veriyor. Bana göre borsanın ve dö... Devamı »

  • 03.10.2019
    09:28

    Küresel Endişeler Arttı! Gelişmiş ülkelerden son gelen veriler, küresel piyasalarda yavaşlama endişelerini arttırınca gelişmiş borsalarda sert düzeltmeler yaşadık. Maalesef 105.930 direncini geçememiş BİST de bu durumdan etkilendi. Ama hemen söyleyeyim... Devamı »