Suriye Gerilimi Piyasayı Etkiliyor!

04.10.2019 09:07
  •  A 

Cumhurbaşkanımızdan gelen Suriye uyarıları, heran sınır ötesine geçebiliriz sözleri, ABD ile maalesef istediğimiz kapsamda ilerleme sağlayamadık açıklamaları ve operasyon hazırlıklarının ciddileşmesi nedeniyle piyasalar olumsuz tepki veriyor. Bana göre borsanın ve dövizin olumsuz tepkileri bu nedenle yaşandı. 

ABD'de kaleme alınan yazılarda da, Türkiye'nin Suriye'ye girmesi halinde ABD'nin NATO müttefiki ile karşı karşıya gelmemek için Suriye'den çıkmak durumunda kalabileceği yazılıyor. Anlaşılan o ki, artık Suriye konusu iyice ciddileşmiş durumda. ABD bu konuda nasıl yol izleyecek göreceğiz. Türkiye ile uzlaşı yaparak bölgedeki PKK türevi terör gruplarını çekecek mi, yoksa ben karışmıyorum ne yaparsan yap diyerek geri çekilip, bizi bölgedeki çatışmaya mı sokacak göreceğiz. Türkiye'nin bölgeye girmesi halinde, ABD YPG/PYD'nin yanında durmazsa bu terör yapılanmasının bize karşı durma şansı yok. Ama maalesef üzücü kayıp haberleri almak zorunda kalırız. İnşallah metmehçiklerimizin burnu bile kanamadan, bölgedeki oyunu bozar ve güvenli bölge amacımızı gerçekleştiririz. 

Bu gelişmelerin akıbeti ve ABD'ye rağmen mi, ABD ile mi olacağına göre BİST ve döviz kendisine geçici de olsa bir yön çizecektir. Yani ABD'ye rağmen Suriye'ye girersek, olumsuz bir piyasa baskısı yaşamaya devam ederiz. Ama ABD ile uzlaşı yaşandığı takdirde piyasa hızla pozitife dönecektir. 

Dün de dikkat çektim, Bu riskler ön plana çıkarsa bankalar hemen olumsuz tepki yaşıyorlar. O nedenle bu süreç netleşene dek bilançosu yüksek karlı şirketlere odaklanmak çok daha az riskli olabilir görüşündeyim. Yaşanan satışlar eğer 101.200 bollinger desteğinde durulmayacak olursa, o zaman altta kalan 100.020 gap boşluğunun kapandığını görebiliriz. 

Tekrar ediyorum; borsanın oldukça ucuz değerlemelere sahip olduğu görüşündeyim. Dün tek haneye inen enflasyon verisi sonrası TCMB'nın bu toplantısından da faiz indirimi kararı çıkmasını bekliyorum. Bu gelişme bankaları yine ön planda tutacaktır. Ama Suriye konulu gerilimlerden korkan fonlar ellerinde en çok olan hisselerde satışa geçiyorlar. Bu da ilk anda bankalar oluyor. Destek-Direnç Tablomuzda olası teknik destek ve dirençleri bulabilirsiniz.

En kısa zamanda pozitif haberleri duyacağımız jeopolitik gelişmeleri yaşamayı diliyorum. Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.10.2019
    09:28

    Küresel Endişeler Arttı! Gelişmiş ülkelerden son gelen veriler, küresel piyasalarda yavaşlama endişelerini arttırınca gelişmiş borsalarda sert düzeltmeler yaşadık. Maalesef 105.930 direncini geçememiş BİST de bu durumdan etkilendi. Ama hemen söyleyeyim... Devamı »

  • 02.10.2019
    04:39

    103.552 direncini geçersek, 104.664 ve 105.930 ara dirençlerini de kırarak 113.000 hedefine gideriz diye bekliyordum. Ama 105.930 direncini ilk hamlede kıramadık maalesef. Hem YEP beğenilmedi, hem de asıl cumhurbaşkanımızın dünkü Suriye ve Fıret'ın doğusu konusunda artık ... Devamı »

  • 01.10.2019
    09:28

    Benim kafam karıştı! Biz bu programı bir yıl önce açıklamamış mıydık? Aynı program bir kez daha mı açıklandı? Yok eğer bu program yeni ise, daha dumanı geçmeyen önceki YEP diye açıklanmış olan program hedefleri de revize edilmiş demektir. Tabii ki iki ü&cce... Devamı »

  • 30.09.2019
    09:16

    Birçok kez BİST'in 103.552 direncine dikkat çekiyorum. Cuma gününe ait beklenti yazımda da; ''Yeniden bu direnci test edecek gibi duruyoruz. Eğer ABD ile S-400 şartı karşılığında bizim de istediğimiz birçok talep karşılanarak uzlaşma sağlanırsa, BİST sadece... Devamı »

  • 27.09.2019
    08:58

    Özellikle dikkat çekiyorum. 103.552 çok güçlü bir direnç. Bu direnci deniyoruz ama kıramayıp, her seferinde kar satışları geliyor. Dün de benzeri oldu. Direnç seviyesine yaklaşınca yine kar satışlarını gördük. Bunun nedeni içeri... Devamı »