FED de Faiz İndirdi!

19.09.2019 09:08
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED politika faizlerinde 25 puanlık indirime giderek, yeni faiz aralığını %1.75 - %2.00 olarak belirledi. FED Başkanı Powell, risklere karşılık tedbiren indirime gittiklerini ve gerekmesi halinde indirimlerin devamının geleceğini söyledi.

Aslında ABD'de büyüme sürüyor. Bu indirim biraz da Trump'ın baskısı, AB ve Çin rekabetinde kur riski yaşamamak için yapıldı diyebiliriz. Ama sonuçta indi mi indi. 

Böylece dünya genelinde gelişmiş ülkelerde faiz indirimleri en büyük ülke ile de devam etmiş oldu. Tüm bu gelişmeler gelişmekte olan ülkelere ve bizim için gayet olumlu. En azından uluslararası piyasada faiz ve likidite baskısı yaşamayacağız. 

BİST Ne Yapar?
              ABD-İran, ABD-Türkiye ve ABD-Çin ilişkilerindeki riskler gerçekleşmez, BDDK'nın batık kredi gündemi aşılır ve ortalık durulmaya başlarsa, BİST'in 103.552 civarındaki direncini yeniden geçtiği takdirde yaklaşık 10 Bin puanlık bir yükseliş yaşamasını bekliyorum.

Ama görüyorsunuz ki, bizim ve dünya için birçok belirsizlik kaynağı risk var. Bunların nasıl gelişme göstereceği çok önemli. Herhangi birindeki olumsuz gelişmeler BİST'in de beklentim öncesi ekstra düşüşler yaşamasına neden olur. Teknik olarak son yükseliş sonrasında 100.336 seviyesine doğru bir düzeltmenin olmasını beklediğimi yazmıştım. Hatta bu düzeltme biraz daha fazla olursa 98.900 civarına doğru da yaşanabilir. Bu bir sorun değil, bilakis sağlıklı bir hareket olur diye yazmıştım. Dün 100.600'e kadar inen BİST sonrasında toparlandı. 

Direnç ve Desteklerini detaylı şekilde yazıyorum ve Destek-Direnç Tablomuzda düzenli paylaşıyorum. Hangi taraftaki seviyeler kırılacak olursa, o yöndeki sıralı teknik seviyeler yeni BİST beklentilerimiz olur. 

Güvenli Bölgede Uzlaşılırsa!
              Bu konuyu çok önceden beri yazıyorum! Eğer Türkiye'nin istediği gibi 30-40 km derinliğinde Suriye sınırında bir güvenli bölge konusunda uzlaşma olursa, diğer sektör hisseleri ne yapar bilemem ama, çimento, demirçelik, inşaat, cam, alt yapı dahil çok sayıda şirketimiz bundan çok olumlu etkilenirler. İlk iş inşaat ve alt yapı, sonrası cam, mobilya, beyaz eşya vs olacağı için, en hızlı tepki çimento sektöründe görülür görüşündeyim.

Umarım yaşanan riskler kontrolden çıkmaz ve şartlar her alanda lehimize gelişir. Bu takdirde 103.552 direnci üzerinde en az 10 Bin puanlık yükseliş ile kalmayız. Unutmayın ki, işler iyi olduğu zaman BİST'in Dolar bazında gördüğü yüksek seviye eski para ile 5 Cent idi. Bunun şuanki karşılığı 50 Bin Dolar düzeyidir. Kurla çarptığınız zaman kaça denk geldiğini görebilirsiniz! Yani 10 Bin puanlık yükseliş beklentim iyi bir ortamda yaşanabilecek dolar karşılığı eski zirvelere göre çok makul bir artışa denk geliyor.

Ama bir anda böyle bir beklenti için çok erken. Çünkü söylediğim gibi, çok sayıda belirsizlik nedeni olan risklerimiz var. Bunlar sonradan çözüm bulsa bile, öncesinde ciddi gerilimlere neden de olabilir. Ya da çözüm beklerken, yeni ve derin krizler de yaratabilir. Bu yüzden gelişmeleri gördükçe beklentilerimizi şekillendirmeliyiz. 

Bu süreç biraz daha netleşene dek, hisse bazlı ayrışmaları yakalamaya çalışmak tedbirli bir davranış olabilir. Hepinize bol kazançlı günler dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.09.2019
    09:36

    Tabiki yükselişler hepimizi daha mutlu ediyor. İstiyoruz ki, hiç kesintisiz, geri gelmeden hep yükseliş olsun. Ama bu mümkün değildir. Yükseliş trendleri sürerken de ara düzeltmeler hep yaşanır. Hatta bu düzeltmelerin yaşanması teknik olarak sağlıklıdır... Devamı »

  • 17.09.2019
    09:12

    BİST Ağustos sonu başlattığı yükselişinde 103.320'ye geldi. Üç gündür yaklaşık olarak bu direnç seviyelerinde takılmış durumda. Burası önemli bir direnç seviyesi olduğu için takılması çok doğal. Olur da geçecek olursa, 104.664 ve... Devamı »

  • 16.09.2019
    09:34

    Bugün kendi özelimizde Ankara'da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Paşkanı Putin'in katılacağı İdlib gündemli Suriye zirvesi yapılacak. Alınacak kararlar yeni göç dalgasının önlenmesi ve özellikle İdlib'deki terör ve çatışmalar a&c... Devamı »

  • 13.09.2019
    09:28

    Dün TCMB politika faizlerini 325 baz puan indirdi. Üstüne ECB de 10 baz puan indirime giderek, zaten eksi olan faizini daha da indirdi ve varlık alımlarına başlayacağını söyledi. Şimdi artık sırada 18 Eylül'de ABD FED kararı var. Bakalım oradan da bir faiz indirimi karar... Devamı »

  • 12.09.2019
    09:06

    Bugün TCMB, ECB ve FED'den faizler ile ilgili önemli kararlar ve açıklamalar duyacağız. TCMB için 300 puan civarı indirim kararı bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ECB ve FED de aynı yönde davranırsa, tüm dünya ve gelişmekte olan ülkeler için g&u... Devamı »