Teknik Düzeltme Yaşanıyor!

18.09.2019 09:36
  •  A 

Tabiki yükselişler hepimizi daha mutlu ediyor. İstiyoruz ki, hiç kesintisiz, geri gelmeden hep yükseliş olsun. Ama bu mümkün değildir. Yükseliş trendleri sürerken de ara düzeltmeler hep yaşanır. Hatta bu düzeltmelerin yaşanması teknik olarak sağlıklıdır. Çünkü hep yükselen bir trend içinde bir süre sonra alım yapmaya kimse cesaret edemez. Ama yok bu hisse düşmeyecek galiba diye telaşa kapılarak alım yapılan seviye ise, tam da düzeltmeye denk gelen seviye olur. Bu durumda maliyetli yakalandığınız için, düşüşler sizi panikletir ve bu sefer de daha da düşecek korkusu ile zararına verip çıkmaya kalkılır. 

İşte bu tip yanlış hareketlere yakalanmamak için, ara ara teknik düzeltmeler, kar realizasyonları yaşanması gayet iyi olur. Sonraki yükseliş hamlesine de destek olur. Bana göre dün bu kapsamda teknik bir düzeltme yaşadık. BİST 103.552 diye dikkat çektiğim direnci iki gün denemek istedi ama kıramayınca kar satışları geldi. Satışlara her zaman bir takım gelişmeler mazeret olur. Bu düzeltmenin gerekçesi olarak da, Aramco'ya saldırı nedeniyle bir anda sert yükseliş yaşanan brent petrol fiyatlarını, ABD'nin İran'ı suçlamasını, ABD'nin İran'ı vurma riskini, bu nedenle kurlarda yaşanan yükseliş tepkisini gösterebiliriz.  

Aramco saldırısı sonrası yapılan ilk açıklamalarda üretim açığının kapatılması aylar alabilir denirken, dün Suudi yetkililerinden gelen açıklamada ise, bir-iki hafta içinde üretim açığının kapatılacağı açıklandı. Açıklama ile birlikte 69.82 $'a yükselmiş olan brent petrol fiyatı 64 $ seviyesine geri çekildi. Bu esnada 5.74 seviyesine yükselen Dolar kuru da, 5.69 seviyesine geri geldi.

BİST Nasıl Devam Edecek?
              Direncini geçemeyen BİST'e gelen kar satışları biraz daha sürebilir. Olası düzeltme için alt destek olarak 100.336 seviyesine dikkat çekmiştim. Bu seviyeye yakın bir yerden dün tepki geldi. Bugün ne olur göreceğiz. Ama sağlıklı bir endeks hareketi yaşanması açısından benim tercihim BİST'in 100.336 seviyesine kadar, hatta biraz daha altında 98.900 civarına kadar bir düzeltme yaşamasıdır. Ama bunu yapar mı, yoksa alım ile mi güne başlarız tam emin olamıyorum.

FED ve BDDK Gündemi!
              Bugün 21:30'da FED faiz kararı açıklanacak. FED'in faiz indirimi yapması beklentisi var. Fakat ilginç bir gelişme yaşandı. FED kısa vadeli faizlerdeki yükselişe müdahale etmek için piyasaya 75 Milyar Dolar para verdi. Bugün için de benzer likidite verebileceği söyleniyor. Yani kısa vadeli faizlerde böyle bir yükseliş spekülasyonu yaşanmışken, FED faiz indirimi kararı gelecek mi o konu biraz ilginç hal almış durumda. Eğer faizler inmezse, bankalara  kısmi satış getirir ve BİST'in düzeltmesi dediğim seviyelere doğru sürer. Ama faiz indirim kararı vermesi halinde ise, gelişmiş piyasalardaki düşük faiz ve bol likidite desteği bizim piyasalarımız için pozitif gelişmeler yaratır. 

BDDK 46 Milyar Batık Kredi Var Dedi!
              BDDK bankaların 46 Milyar batık kredisi olduğunu ve bu kredilerin çoğunlukla inşaat ve enerji sektörüne verilen kredilerden oluştuğunu açıkladı. Bankaların batık kredilerini takipteki krediler hesaplarına atmaları için yıl sonuna kadar süre tanındığı açıklandı. Genel kredi portföyü içinde bu oranın sağlıklı bir oran olduğunu söyleyen BDDK'nın açıklamaları bankalarımıza nasıl etki edecek bugün göreceğiz.

Normalde faiz ve dövizde yaşanan düşüşler bankacılık karlarını arttıracak beklentisindeydim. Ama batık kredilerin bilançolar içinde yaratacağı değişimler nasıl olacaktır konusunda tereddütlerim var. Şu ana kadar bilançoda faiz işlettikleri ve ama tahsil edilmesi zor olan karlar bir anda yok da olabilir. Aslında BDDK'nın istediğini yaparlarsa, yeni kredi vermek için kaynakları azalır. Ama sonrasında gerekli karşılıkları yarattıkları takdirde yeni kredi vermeye imkan bulmuş olurlar. Ayrıca sermaye yeterlilik rasyoları, takipteki kredi oranı şuan % 4.6 civarında iken BDDK'nın dediğini yaptıklarında % 6.3'ü aşacağı için ilk anda düşecektir. Bu olumsuz ama gereken karşılıkları bir şekilde sağlayacakları için, sonrasında yine rahatlayacaklardır. 

İşte bu gelişmeler piyasa tarafından ne şekilde yorumlanacak göreceğiz. Eğer olumsuz yanları görülürse misal, BDDK'nın istediği batık kredilerin takibe atılması gerçekleşirse bankaların karlar bir anda kaybolacağı için, bu sefer dikkat çektiğim alt desteklere inen bir BİST görürüz. Bu yaşansa da bundan korkmamak, yeni alım fırsatı olarak görmek gerekir. Çünkü sonrasında BİST'in 103.552 direncini geçmesini ve dikkat çektiğim yeni yükseliş trendini başlatmasını bekliyorum.

İyisi mi bu süreçte bir süre daha hisse bazlı odaklanmaya dikkat etsek doğru olacak gibi geliyor bana. Önümüzdeki dönem iktidarın cari açığı önlemek için teşvik vermeyi planladığı yerli ve milli şirketler, sektörler olan yüksek teknoloji, bilgisayar, ilaç-kimya, bilişim, makina, savunma gibi sektörler ön plana çıkacaktır diye düşünüyorum.

Hepinize bol kazançlar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.09.2019
    09:12

    BİST Ağustos sonu başlattığı yükselişinde 103.320'ye geldi. Üç gündür yaklaşık olarak bu direnç seviyelerinde takılmış durumda. Burası önemli bir direnç seviyesi olduğu için takılması çok doğal. Olur da geçecek olursa, 104.664 ve... Devamı »

  • 16.09.2019
    09:34

    Bugün kendi özelimizde Ankara'da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Paşkanı Putin'in katılacağı İdlib gündemli Suriye zirvesi yapılacak. Alınacak kararlar yeni göç dalgasının önlenmesi ve özellikle İdlib'deki terör ve çatışmalar a&c... Devamı »

  • 13.09.2019
    09:28

    Dün TCMB politika faizlerini 325 baz puan indirdi. Üstüne ECB de 10 baz puan indirime giderek, zaten eksi olan faizini daha da indirdi ve varlık alımlarına başlayacağını söyledi. Şimdi artık sırada 18 Eylül'de ABD FED kararı var. Bakalım oradan da bir faiz indirimi karar... Devamı »

  • 12.09.2019
    09:06

    Bugün TCMB, ECB ve FED'den faizler ile ilgili önemli kararlar ve açıklamalar duyacağız. TCMB için 300 puan civarı indirim kararı bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ECB ve FED de aynı yönde davranırsa, tüm dünya ve gelişmekte olan ülkeler için g&u... Devamı »

  • 11.09.2019
    08:47

    Yazımı bu başlıkla paylaşıyorum. Çünkü bu gelişme bizim için oldukça pozitif etkiler yaratabilir! Evet, ABD başkanı Trump danışman kıyımlarına devam ediyor. Son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden aldığını açıkladı. Hemen ar... Devamı »