Merkez Bankalarının Günü!

12.09.2019 09:06
  •  A 

Bugün TCMB, ECB ve FED'den faizler ile ilgili önemli kararlar ve açıklamalar duyacağız. TCMB için 300 puan civarı indirim kararı bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ECB ve FED de aynı yönde davranırsa, tüm dünya ve gelişmekte olan ülkeler için güzel bir gelişme olur. 

Faiz indirimi ekonomi için pozitif etki yaratacaktır. Oran tabii önemli. 200-300 puan satın alınmış durumda diye düşünüyorum. Üstünde bir indirim banka hisselerindeki alımları daha da arttırır. Beklentinin altında kalan bir indirim dövizde satışı hızlandırır. 300 üstü indirim ne kadar yüksek olursa döviz kurunda ilk anda bir yukarı tepki oluşur ki, dün bu seviyeleri paylaşmıştım. Olası böyle bir yükseliş tepkisi, bankalarda 188 Milyar Dolar DTH bulunduran hane halkı için satım fırsatı yaratır. 

Olası indirim kararları ve yansımalarını yeterince yazdık. Bugün kararları görme ve sonuçlarını izleme günü. ABD ile yaptırım konusunda önemli sorunlar yaşanmaz ise, BİST iyi günlere doğru gidiyor görüşündeyim. Ama yaptırım konusu çok karışık. Türkiye için uygulanan % 50 demirçelik ek vergisi % 25'e inerse olumlu olur, ama bizim F-35'ler Yunanistan'a satılırsa bu daha kötü bir sürece gideceğiz demek olur. Birbirinden farklı çok gelişme ve risk var. Her birini ayrı takip etmemiz gerekiyor. 

Bu arada Kral ölünce üç gün yas ilan ettiğimiz Suudiler Akdeniz'de Türkiye'nin illegal petrol aradıklarını söyleyerek, güçlü müttefikleri Güney Kıbrıs'ın yanında yer alacaklarını ve Güney Kıbrıs ile savunma işbirliklerini arttıracaklarını açıkladılar. Görüyorsunuz bölgede nasıl denklemler var. Bu nedenle her an her yöne dönüş yaratacak her türlü gelişmeye açık olun diyorum.

Hepinize bol kazançlı günler diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.09.2019
    08:47

    Yazımı bu başlıkla paylaşıyorum. Çünkü bu gelişme bizim için oldukça pozitif etkiler yaratabilir! Evet, ABD başkanı Trump danışman kıyımlarına devam ediyor. Son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden aldığını açıkladı. Hemen ar... Devamı »

  • 10.09.2019
    09:17

    ABD ile İlişkilerdeki riskler dışında, özellikle de uluslararası finans ve faiz konusundaki gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki faiz ve kur baskılarını azaltmış oldu. Olası resesyon ve büyüme sorunları nedeniyle gelişmiş ülkeler yeniden faiz indirimi ve para... Devamı »

  • 09.09.2019
    09:16

    Perşembe günü TCMB PPK faiz kararı ile, ECB faiz kararlarını duyacağız. Türkiye'de 300 baz puan indirim gelebilir. Daha doğrusu en az 200 puan ve üstünde bir beklentiye sahibim diyeyim de, gerisi PPK'ya(para Piyasası Kurulu) kalsın. Avrupa Merkez Bankası da bizim PPK... Devamı »

  • 06.09.2019
    09:39

    Çin ve ABD ticaret heyetlerinin Ekim ayında toplanacağı açıklaması yapılınca, brexit ve erken seçim sorunu yaşayan İngiltere dışında gelişmiş ülke borsalarında pozitif bir etki görüldü. BİST de dün 100.500 direncinin üzerine çıktı ve 100.876 ... Devamı »

  • 05.09.2019
    09:19

    Dört gündür yaşanan alımlarla hergün artı kapatarak adım adım dirençlere doğru yükseldik. FED ve TCMB için faiz indirimi beklentileri özellikle banka hisselerinde alışların sürmesini, bankalardaki yükselişler de BİST'in yükselişinin s&uu... Devamı »