Üçlü Zirve ve Aramco Saldırısı!

16.09.2019 09:34
  •  A 

Bugün kendi özelimizde Ankara'da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Paşkanı Putin'in katılacağı İdlib gündemli Suriye zirvesi yapılacak. Alınacak kararlar yeni göç dalgasının önlenmesi ve özellikle İdlib'deki terör ve çatışmalar açısından önemli olacak. 

Aynı şekilde ABD ile Türkiye arasındaki Güvenli Bölge görüşmeleri de sürüyor. Ortak bir takım devriye faaliyetleri başladı ama, net bir uzlaşma henüz yok. 

Bu arada güvenli bölge görüşmeleri yapılırken, aynı zamanda iki ülke lideri arasında Patriot füze alımı da görüşülüyor. Tüm bu görüşmeler Türkiye açısından çok önemli. Gelişmelere göre Türkiye'ye S-400 nedeniyle yaptırım yapılıp-yapılmayacağı ve olası yaptırımların ölçüsü netleşecek.

Aramco Saldırısı!
              Hafta sonu Suudi Arabistan'ın petrol tesisleri silahlı SİHA'lar tarafından vuruldu. Yemenli İran destekli Şii Husi'ler saldırıyı üstlense de, henüz kimin yaptığı netleşmedi ama Irak ve İran'dan kalkan SİHA'lar tarafından saldırının yapıldığı haberleri yer alıyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, direk İran'ı hedef alan suçlamalarda bulundu. Bu konudaki gelişmeler İran'ı hedef yapıp bölgesel risklerimizi arttırabilir. 

Brent petrol saldırı nedeniyle sert bir yükseliş yaşadı. 59$'dan sert yükselişle 68.50$ seviyesini gören brent, şuan 66.51$ seviyesinde. Ben bu fiyatlamanın geçici olmasını ve yeniden 60.00$ seviyesine geri dönmesini bekliyorum. 

BİST İçin 103.552 - 104.153 Dirençleri Çok Önemli!
              Yaşanan faiz indirimi sonrası döviz kurlarında da düşüş yaşanmıştı. Ama Aramco tesislerine yapılan saldırı nedeniyle kurda kısmi bir yükseliş yaşanıyor. Dolar 5.75 bollinger direncini geçmezse, yeniden gevşeme yaşar. Dövizdeki gevşeme faiz indirimleri ile birleşince, önümüzdeki dönem banka karlarında ciddi artışlar yaratacaktır. Bu nedenle bankacılık sektörü cazibesini sürdürecektir. 

İşte bu ortamda dikkat çektiğim dirençlerin geçilmesi halinde 104.664 ve sonrasında 105.930 ara dirençlerine takılsak da, 103.552 üzerinde yaklaşık 10 Bin puanlık bir yükseliş dönemine girebiliriz. Ama bugün açılışta düşüşle başlayacağımız dalgalı bir hafta başlangıcı olabilir. 100.500 üzerinde kalan BİST, dikkat çektiğim yükseliş hedeflerini sürdürecektir. Hisse bazlı ayrışmalar da sürecektir.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.09.2019
    09:28

    Dün TCMB politika faizlerini 325 baz puan indirdi. Üstüne ECB de 10 baz puan indirime giderek, zaten eksi olan faizini daha da indirdi ve varlık alımlarına başlayacağını söyledi. Şimdi artık sırada 18 Eylül'de ABD FED kararı var. Bakalım oradan da bir faiz indirimi karar... Devamı »

  • 12.09.2019
    09:06

    Bugün TCMB, ECB ve FED'den faizler ile ilgili önemli kararlar ve açıklamalar duyacağız. TCMB için 300 puan civarı indirim kararı bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ECB ve FED de aynı yönde davranırsa, tüm dünya ve gelişmekte olan ülkeler için g&u... Devamı »

  • 11.09.2019
    08:47

    Yazımı bu başlıkla paylaşıyorum. Çünkü bu gelişme bizim için oldukça pozitif etkiler yaratabilir! Evet, ABD başkanı Trump danışman kıyımlarına devam ediyor. Son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden aldığını açıkladı. Hemen ar... Devamı »

  • 10.09.2019
    09:17

    ABD ile İlişkilerdeki riskler dışında, özellikle de uluslararası finans ve faiz konusundaki gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki faiz ve kur baskılarını azaltmış oldu. Olası resesyon ve büyüme sorunları nedeniyle gelişmiş ülkeler yeniden faiz indirimi ve para... Devamı »

  • 09.09.2019
    09:16

    Perşembe günü TCMB PPK faiz kararı ile, ECB faiz kararlarını duyacağız. Türkiye'de 300 baz puan indirim gelebilir. Daha doğrusu en az 200 puan ve üstünde bir beklentiye sahibim diyeyim de, gerisi PPK'ya(para Piyasası Kurulu) kalsın. Avrupa Merkez Bankası da bizim PPK... Devamı »